excel-oktatas-tanfolyam

Pontos idő és mai dátum mutatása Excelben

Az előző bejegyzésben bemutattam, hogyan működnek az Excel dátum- és idő függvényei a háttérben. Nem érted, hogy miért 1901 lesz az év, ha beírsz egy számot? Akkor olvasd el a korábbi bejegyzést!

Most viszont bemutatok két Excel dátumkezelő függvényt, amikre biztosan szükséged lesz!

Mennyi a pontos idő?

A pontos idő mutatását Excelben a =MOST() (NOW) függvénnyel állíthatod be. Ez a függvény minden alkalommal frissül, amikor egy cella értékét megváltoztatjuk a munkalapon.

Pontos idő excelben

Milyen nap van ma?

Ha az aktuális dátumot szeretnéd megjeleníteni, akkor egy újabb egyszerű függvény lesz a segítségedre:

=MA() (TODAY)

FONTOS! A MA függvény szintén minden alkalommal frissül, amikor megnyitod a munkalapot vagy változtatsz a cellák értékén. Ne használd időbélyegzőként egyiket sem!

MA függvény

Hogyan kell a pontos dátumot és időt (statikusan) megadni Excelben?

A hivatalos álláspont szerint a CTRL + ; billentyűkombináció segítségével az aktuális dátumot, a CTRL + SHIFT + ; segítségével pedig a pontos időt lehet statikusan beilleszteni a cellákba. Nálam ez nem működik, ezért az interneten böngészve több verziót is találtam. Kipróbáltam a CTRL + . kombinációt, ami nem működött. Ellenben a CTRL + SHIFT + . működött.

Sokat nem gondolkodtam az okán, inkább kerestem hozzá egy makrót, aminek a segítségével ez a probléma könnyedén megoldható. Ezt fogom most bemutatni neked lépésről lépésre:

Pontos dátum beszúrása makró segítségével

Excelben válassz ki egy cellát, majd nyomd meg az ALT + F11 billentyűkombinációt, hogy megjelenjen a VBA szerkesztő. Ezután válaszd ki jobb kattintással a munkafüzetet, majd adj hozzá egy új modult, ahogy az alábbi képen látható.

Az új modulba írd be a következő sorokat:

Ha ez sikerült, akkor mentsd el a makrót a floppy ikonnal. Ezután nyisd meg a makróindító panelt…

…és kattints az Indítás gombra. Ekkor lefut a makró és beilleszti az aktuális dátumot a választott cellába.

Az Excel makrók használata és működése nem része az Excel függvények bemutatásának, így erre most nem térek ki külön. A következő bejegyzésekben komolyabb, hasznosabb és összetettebb dátum és idővel kapcsolatos függvényeket fogok neked mutatni. Minden függvényt valós, a mindennapi életben felmerülő problémák megoldásán keresztül mutatok meg.


Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Digitális Innovációhoz a Facebookon vagy kövesd a Digitális Innováció Instagram oldalát, hogy soha ne maradj le az újabb cikkekről Excel témában! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?