excel-oktatas-tanfolyam

Hogyan kell kiszámolni két dátum között eltelt munkanapok számát Excel segítségével?

Néha előfordul, hogy a két időpont között eltelt napok számának bemutatása nem elég. Gondolj azokra a szervezetekre, ahol hétvégén nem történik munkavégzés. Ha azt a feladatot kapod, hogy számold ki két dátum között eltelt munkanapok számát, akkor ne ess kétségbe! Erre is van egy függvény.

Az Excelben van egy függvény, amely úgy számolja ki a két dátum között eltelt napok számát, hogy a szombatokat és a vasárnapokat automatikusan kihagyja a számításból. A függvény neve:

=ÖSSZ.MUNKANAP()

Hogyan működik az ÖSSZ.MUNKANAP függvény?

A függvénynek két kötelező és egy opcionális paramétere van. Az első paraméter a kezdő dátum, ahonnan a számítást indítjuk. A második paraméter az időszakot lezáró dátum, amelyben tudni akarjuk az eltelt munkanapok számát. A harmadik paraméterben kell megadnunk a két dátum között található munkaszüneti napokat tömbként. Az angol nyelvű Excelben természetesen mások a jelölések, nem ugyanaz a szintaxis, de az alábbi képen bemutatom a magyar nyelvű Excelben használt módszert és függvényeket.

eltelt munkanapok száma

Az alábbi függvényt használtam a számításhoz:

=ÖSSZ.MUNKANAP(B6;MA();DÁTUMÉRTÉK({“2017.05.01″;”2017.03.15″;”2017.04.14″;”2017.04.17″;”2017.06.05”}))

Ahogy láthatod, a tömböket {} jelek közé írjuk és az elemeit pontosvesszővel választjuk el egymástól. A DÁTUMÉRTÉK függvény azért kell, hogy az Excel felismerje, itt dátumok következnek felsorolva.

Hogyan számolhatom ki az eltelt hétvégi napok számát?

Az előző bejegyzésből már biztosan tudod, hogyan kell az eltelt napok számát kiszámolni, most pedig megtanultad, hogyan kell az eltelt munkanapok számát kiszámolni. Ha a kettőt kivonod egymásból, akkor megkapod az eltelt munkaszüneti napok számát a két időszak között.

eltelt munkaszüneti napok szama

Nem volt nehéz, igaz? A következő bejegyzésben megmutatom, hogyan kell valakinek/valaminek az életkorát kiszámítani.


Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Digitális Innovációhoz a Facebookon vagy kövesd a Digitális Innováció Instagram oldalát, hogy képben legyél Excel témában! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?