Excel tanfolyam és oktatóanyag

Hogyan kell kiszámolni valakinek az életkorát Excelben?

Az egyik legegyszerűbben elvégezhető művelet Excelben valaki életkorának a kiszámítása. Ehhez egy titkos Excel függvényt fogunk használni, amelynek a neve DÁTUMTÓLIG. Ez a függvény nem található meg egyetlen képleteket tartalmazó listában sem és ha elkezdjük begépelni a =DÁ… karaktereket, akkor sem fogja felajánlani a szoftver.

Ez a függvény különböző okokból nincs dokumentálva, viszont ettől függetlenül még működik. Tökéletes arra, hogy kiszámoljuk valakinek az életkorát.

Hogyan kell a DÁTUMTÓLIG függvényt használni?

A függvény használata egyáltalán nem bonyolult. Meg kell adni a születési dátumot, majd a mai dátumot és harmadik paraméterként, hogy milyen formátumban akarjuk látni az eredményt. Mivel én életkorra vagyok kíváncsi, ezért évben (“y” —> year ) kérem az eredményt.

életkor kiszámolása excelben

A használt függvény:

=DÁTUMTÓLIG(“1996,12,01″;MA();”y”)

Egy másik megoldás…

Természetesen vannak egyéb megoldások is erre. Az alábbi képletben egyszerűen fogjuk a MA függvényt, majd kivonjuk belőle a születési dátumot és év formátumúra kerekítjük. Ha csak ennyit csinálunk, akkor a program 1920-at fog mutatni a korábban említett 1900 system működéséből fakadóan, ezért egyszerűen vonjunk ki a kapott értékből 1900-at és megkapjuk az illető életkorát.

=ÉV(MA() -“1996.12.01”) – 1900

 

A következő bejegyzésben megmutatom, hogya kell dátumokat feldarabolni különböző részekre.


Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Digitális Innovációhoz a Facebookon vagy kövesd a Digitális Innováció Instagram oldalát, hogy képben legyél Excel témában! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?