7 dolog, amit nem tudsz az informatikusokról

Milyen emberek az informatikusok? Sztereotípia rombolás és általánosítás rombolás következik.

Kellett ez a lista. Kellett, mert iskolai végzettségtől, kortól és nemtől meg egyéb szokásos dolgoktól függetlenül több tévhit is rombolja ennek az ágazatnak a presztízsét. Most azt gondolod, hogy az erdőben élő, agyoniskolázott, ötven év feletti emberekről beszélek, de nem. A “digitális bennszülöttek” becenévvel illetett generáció tagjai aktívan használják az infokommunikációs eszközöket (okostelefon, számítógép, okosbigyók…) de az ” informatikus ” még számukra is olyan embereket takar, akik egy másik világból jöttek. Ez pedig nagy probléma.

Vágjunk bele. Néhány érdekesség az informatikusokról.

1. Informatikus szakemberek nem léteznek.

Talán meglepő, de olyan, hogy INFORMATIKUS nem létezik. Biztosan hallottad már:
“Szóljunk a XY-nak, mert nem jön be az internet, ő informatikus…”

Informatikus alatt az infokommunikációs szektorban dolgozókat értjük összefoglaló néven, de INFORMATIKUS, mint szakma nem létezik. A programokkal, az alkatrészekkel, a rendszerrel, az adatokkal, a megjelenéssel, a teszteléssel, a projektmenedzsmenttel különböző szakemberek foglalkoznak és a nagy ágakon belül is több tucatnyi kisebb ág van, amely teljes embert kíván. Persze egy videókártya cserét mindegyik ember meg tud oldani, de komolyabb nehézségekkel az adott terület szakértőjét kell keresni.

Ennek egyszerűen az az oka, hogy hatalmas mennyiségű szaktudásra van szükség minden egyes “informatikus” szakember területéhez. Emiatt pedig nem lehet mindenhez érteni. Lehet érteni 2-3 területhez, de mindenhez nem.

A bejegyzés további részében az informatikus, mint összefoglaló név szerepel.

2. Elromlott a TV/vasaló/kávéfőző/kutyafüle, meg tudnád javítani?

Nem. Nem tudjuk megjavítani. Az informatikus NEM szerelő. Jó esetben a hibás alkatrészt cserélik egy számítógépben, de nem szerelgetik a háztartási eszközöket. Mondanám, hogy a háztartási kisgépszerelő foglalkozik ezzel, de ilyen szakma szerintem már nincs.

szerelo2

3. Az informatika a problémamegoldásról szól.

Az informatika sokaknak azért nem fekszik, mert órákat kell a gép előtt nyomkodni a billentyűzetet és ez külső szemmel unalmasnak tűnik. Természetesen a munkának ez a része a legláthatóbb, ezért mindenki ezt jegyzi meg. Az informatikai szektorban dolgozók munkájának 80 százalékát a pötyögés gondolkodás teszi ki. Igen, jól olvasod. A gon-dol-ko-dás. Az adott probléma megoldásának kitalálása. A maradék 20 százalék a tényleges számítógép használat.

Ezt fontos kiemelni. A problémák jelentős része nem oldható meg azonnali kattintgatásokkal (Ha így lenne, akkor nem lenne szükség ennyi informatikusra, kattintani egygyerek is tud). Ha felmerül egy probléma, akkor az informatikus elkezd gondolkodni a megoldáson. Amikor körvonalazódott az irány, akkor kezdi el a munkát a számítógépen. Minden környezet más és más. Ami az egyik számítógépen működött az a másikon már nem biztos, hogy működni fog. Emiatt a komolyabb informatikai szakemberek munkájának nagy részét az intenzív gondolkodás teszi ki.

informatika-problema-megoldasa

4. Informatikusnak lenni menő

Az önfényezést most – kivételesen – rövidre fogom. 🙂

Jó fizetés. A munkaerőhiány és a magas hozzáadott értékű munkavégzés együttese eredményezi, hogy általában kiemelkedőek a szektorban a fizetések. De ha ez nincs így, akkor legalább a munkakörnyezet kellemes. A munkavégzés fizikailag nem megterhelő, a nappali munkarend illeszkedik az ember biológiai ritmusához. Magas a társadalmi megbecsülése a szakmának. Az emberek azt hiszik, hogy intelligens ember vagy (pedig ha tudnák az igazat, ugye? ). A munkahelyek nagy része fiatalokkal van tele, akik hozzád hasonlóan imádnak kihívásokkal és megoldandó problémákkal foglalkozni.

Fokozzam még? Persze!

Ingyen sör, edzőterem bérlet, XBOX játékszoba, közösségi terek, zöld irodák, távmunka, kiküldetések, céges laptop. Ez az adott munkáltatói kultúrától függ. De mindenkinek az a legfontosabb, hogy a legkényelmesebb környezetben dolgozz. A stresszes, nyugtalan ember nem tud gondolkodni és rosszabb a szellemi teljesítménye. Ez pedig a munka lényegét lehetetleníti el, a gondolkodást.

Ha informatikai munkára keresnek, ahol nem kell gondolkodnod, akkor menekülj! A saját érdekedben. A nem-gondolkodós munkához nem kell IT végzettség, maximum érdeklődés a számítógépek iránt.

Elég rövid lett? 😀

5. Fel tudnád törni a barátnőm/barátom Facebook profilját vagy az emailjeit?

Nem. Nem tudjuk feltörni. Senki sem tudja feltörni Maximum ellophatod a jelszavát ravasz módszerekkel, de az nem a rendszer feltörése. Többe kerül, mint amennyi haszonnal kecsegtet. Ezt most nem fogom jobban kifejteni. Nem és kész.

6. Az informatikusok antiszociálisageek2k.

Mint minden sztereotípiának, ennek is van alapja. Ne hazudjunk magunknak, nézzünk körül az IKT szektorban. Ráismersz legalább egy ismerősödre az alábbi két sztereotíp típusból?
– Vékony, szőrös, úgy öltözik mint egy kisiskolás. Ha nem szőrös, akkor szemüveges és rettentő antiszociális, nem vágja a társadalmi érintkezés szabályait. De nagyon vág az esze.
– Nagydarab, hosszúhajú, szakállas, úgy öltözik mint egy kisiskolás, sokat poénkodik és rengeteg pizzát eszik. Neki is vág az esze.

Ha nem ismersz egy ilyen embert sem, akkor Te vagy az 😀

Nos, rájuk épülnek a sztereotípiák. De mi a valóság?

A valóság az, hogy informatikai végzettséget szerezni menő. Ugyanis nem könnyű. De ha megdolgozol érte, akkor elérhető. Emiatt egyre több, kinézetre egyáltalán nem beskatulyázható ember választja ezt a szakmát. Emellett pedig évek óta egyre nagyobb az érdeklődés a lányokban az informatikai pálya iránt.

7. Az informatika férfias szakma.

Ahogy az előbb említettem, egyre nagyobb a lányok érdeklődése a szakma iránt. Miért? Talán azért, mert kellemes a munkakörnyezet, állandóan változatos problémákat kell megoldani és jó a fizetés. Az informatika nem férfias szakma. Ez a sztereotípia nálunk erősen él ellentétben például Dél-Koreával, ahol az informatikai szakokra jelentkező száma az összes egyetemre felvételiző 80%-a. Elég esélyes, hogy a felvételizők többsége lány, mivel a felsőoktatásban sokkal több nő tanul, mint férfi.

nok-az-informatikaban


Tetszett a bejegyzés? Ha érdekelnek további bejegyzések a témában, akkor

  • Csatlakozz  a Digitális Innováció Blog Facebook oldalához,
  • Nyomj a LIKE gombra és oszd meg ismerőseiddel is. 🙂

Képek: Pexels.com

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?