8 dolog, amire a sikeres emberek nem pazarolják az idejüket

Vannak olyan angol nyelvű bejegyzések, amelyeket érdemes lefordítani magyar nyelvre.
Ez a cikk az alábbi oldalon íródott  8 Things Successful People Never Waste Time Doing blogbejegyzés magyar “fordítása”.

8 dolog, amire a sikeres emberek nem pazarolják az idejüket

Mentorként az emberek akkor szoktak felkeresni, amikor elfáradnak, stresszesek és úgy érzik, hogy nem tudják megvalósítani azokat a céljaikat, amiket a legjobban szeretnének az életben. Úgy érzik, hogy megragadtak egy ponton. Nem tudják, hogy mit tegyenek.

Először is fel kell deríteni, hogy mivel pazarolják az idejüket. Melyek azok a dolgok, amelyek a sikereik útjában állnak és visszatartják őket az előre lépéstől.

Időről időre mindannyian belefutunk olyan tevékenységekbe, amelyek nem segítenek minket a siker vagy a boldogság elérésében. Én is jártam így, de megtettem a szükséges változtatásokat, vállalkozó lettem és megtanultam, hogy a napom minden másodperce értékes volt és nem szabad időt pocsékolni olyan dolgokra, amik nem segítenek a személyes vagy üzleti fejlődésemben.

Mindannyian sikeres életet akarunk, de néha olyan dolgokra pocsékoljuk az időnket, melyek hátráltatnak abban, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet. Előfordul, hogy észre sem vesszük ezeket,  amíg valaki meg nem mutatja nekünk.

Fontos kielemezni, hogy mivel töltjük a napunkat, óráról órára és folyamatosan gondolkodjunk olyan megoldásokon, amelyekkel kikapcsolhatjuk az időnket vesztegető dolgokat és a megmaradt perceket produktívan tudjuk felhasználni. Kezdetnek itt van nyolc dolog, amire a sikeres, produktív emberek soha nem pocsékolják az idejüket (és neked sem kellene):

1. A produktív, sikeres embereket nem szipantja be a közösségi média

A közösségi oldalakon lógni – értesítéseket nézegetni Facebookon, tekergetni az Instagram hírfolyamot, új tweeteket olvasgatni vagy bármi hasonló – a mindennapi életünk része. De ha nem tartod ellenőrzést alatt a böngészést, akkor az idő könnyen elrepül és te még mindig nem haladtál előre a napi teendőkkel.

2. A produktív, sikeres emberek nem vágnak neki tervek nélkül a napnak.

A sikeres embereknek minden napra van egy pontos tervük azokról a dolgokról, amelyek az adott napon meg akarnak tenni. Én abban hiszek, hogy írjuk le a legfontosabb 2-3 teendőnket, amit az adott napon el kell végeznünk, nincs szükség hosszú listára.

Írd le a legfontosabb dolgokat,  darabold fel őket reális méretű lépésekre és látni fogod, hogy meg akarod őket csinálni, hogy kihúzhasd a listáról.

3. A produktív, sikeres emberek nem végeznek érzelmileg kimerítő tevékenységeket.

Ha sikeres akarsz lenni, akkor azokra a dolgokra kell összpontosítanod az életedben, amelyek pozitív energiával töltenek fel. A sikeres emberek nem pazarolják az idejüket olyan dolgokra, amelyek elszívják az energiájukat.

Mielőtt egy tevékenységet beleírsz a naptáradba, legyél biztos benne, hogy az aktivitás pozitív hatással bír az életedre. Ha nincs így, akkor gondolkodj el rajta, hogy nemet mondasz. Ne érezd úgy, hogy neked igent kell mondanod valamire, amire megkértek. Gondold át a döntésedet és ne érezd rosszul magad, ha nemet mondasz.

4. A produktív, sikeres emberek nem aggódnak olyan dolgok miatt, amit nem tudnak irányítani.

A sikeres emberek tudják, hogy az aggódás nem vezet sehová, főleg akkor, ha nem tehetsz semmit az adott helyzetben.

Szóval irányítsd át a gondolataidat cselekvés központú tevékenységekre. Fókuszálj azokra a dolgokra, amiket irányíthatsz.

5. A produktív, sikeres emberek nem lógnak negatív emberekkel.

Azt szokták mondani, hogy te annak az 5 embernek az átlaga vagy, akikkel a legtöbb időt töltöd. Ha a legjobb akarsz lenni, vedd körül magad a legjobb emberekkel.

Légy biztos benne, hogy kizárod a negatív embereket és a mérgező gondolatokat az életedből. Ha szeretnéd, hogy az életed minél magasabbra szárnyaljon, minél több felesleges súlyt kell ledobnod magadról.

6. A produktív, sikeres emberek nem ragadnak meg a múltbéli hibáiknál.

A sikeres emberek hibáznak. Mindenki hibázik. A kulcs, hogy sikeres legyél az életben az, hogy nem követed el ugyanazt a hibát kétszer. Tanulsz és fejlődsz a hibákból és emiatt egy jobb ember leszel.

Úgyhogy amikor elkövetsz egy hibát, gondolj rá úgy, hogy már úgyis megtörtént és nem tudod visszacsinálni. Figyeld meg, hogy mit tanulhatsz a hibádból és alakíts ki egy stratégiát arra, hogy pozitív irányba gyere ki a helyzetből.

7. A produktív, sikeres emberek nem figyelnek arra, hogy mások mit csinálnak.

Nagyon jó, hogy inspirál téged a többi sikeres ember, de amikor állandóan összehasonlítod magad másokkal, akkor itt az ideje, hogy változtassa  hozzáállásodon.

Inspiráljanak mások, de irányítsd a figyelmed arra, hogy csak a legfontosabb emberrel mérd össze magad: Saját magaddal.

8. A produktív, sikeres emberek nem teszik magukat az utolsó helyre a fontossági listán.

Mindannyian keresztül megyünk olyan időkön, amikor nem tudunk eleget aludni vagy edzeni, mert egy nagy projekten dolgozunk. De a hosszútávú sikerért és boldogságért saját magad kell az első helyre tedd a fontossági listán.

Egy jó módszer arra, hogy kezd a napot valami olyan aktivitással, amit szeretsz – ez lehet egy edzés, meditáció, írás vagy a kedvenc könyved olvasása. Csináld, ami neked bejön. Pusztán azért, mert olyan dologgal indítod a napot, amit szeretsz, jobban fogod magad érezni és erősebben tudsz koncentrálni a nap folyamán.

Forrás: www.success.com

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?