excel-oktatas-tanfolyam

Alapműveletek Excelben

Oké, kezdjük az alapokműveletekkel. Aki már egy kicsit is használta az Excel táblázatkezelő programot, az nyugodtan ugorja át ezt a részt. Ez tényleg egy bevezető lesz, ami nélkül nem érezném teljesnek a sorozatot és a további cikkeket. A továbbiakban az alapműveleteket és a leggyakrabban használt függvényeket fogom röviden bemutatni.

Bármilyen műveletet szeretnénk elvégezni, mindig ‘=’ jellel kezdjünk. Ebből fogja tudni a program, hogy nem egy cellaértéket adunk meg, hanem számítást végzünk.

Hogyan kell Excelben összeadni?

Összeadás az Excel programban:

szamok osszeadas excelben

Hogyan kell Excelben kivonni?

A kivonás ugyanez:

kivonas excelben

Hogyan kell Excelben osztani?

Nos, egyszerűen oszd el a két számot, ahogy a képen látszik.

osztas excelben

Hogyan kell Excelben szorozni?

Csak szorozd össze a két számot. Bocsánat, a két választott cellát. Ugyanis te a számot szorzod, a program a két cella tartalmát szorozza.

szorzas excelben

Hogyan kell Excelben százalékszámítást végezni?

A százalékszámításra az üzleti életben sokszor van szükség, hogy megmutassuk egy bizonyos érték egy másik értékhez történő változását.

Kétféle módon végezhetsz százalékszámítást az Excel programban. Ha például tudni akarod, hogy hány százaléka a 30-nak a 3 vagy az 50-nek a 25, akkor ezt úgy kell beírnod, hogy =3/30 vagy  =25/50 és utána írni egy százalékjelet.

szazalekszamitas excelben

Ekkor a cella formátuma “Általános” marad. A másik verzióban ugyanezt kell tenned, csak ne írj a végére “%” jelet, hanem állítsd be a felső eszköztáron a cella formátumát százalékra.

szazalekszamitas excelben 002

A legfontosabb különbség jelenleg a megjelenés, ugyanis az első verziónál a ‘%’ jel nem volt ott minden egyes cellaérték végén, ezzel a módszerrel láthatóvá válik.

Ha ezen túl vagy, akkor lépj a következő bejegyzésre, amelybe bemutatom a leggyakrabban használt Excel függvényeket.


Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Digitális Innovációhoz a Facebookon vagy kövesd a Digitális Innováció Instagram oldalát, hogy soha ne maradj le az újabb cikkekről Excel témában! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?