Excel tanfolyam és oktatóanyag

Dátum és idő függvények használata Excelben

Az Excel használata során elég sokszor kell majd dátumokkal és időpontokkal dolgoznod. A dátumok kezelésének megkönnyítésére az Excel sok függvényt vonultat fel. Mielőtt ezeket bemutatom tudnod kell, hogy az Excel hogyan kezeli a dátumokat a háttérben.

Hogyan működnek a dátum függvények Excelben?

Az összes Microsoft Office alkalmazásban az 1900 system van rendszerben. Ez azt jelenti, hogy minden MS Office alkalmazásban, így az Excelben is az első dátum 1900 Január 1. Az Excel minden egyes dátumhoz egy sorozatszámot tárol el, így az 1900 Január 1. az egyes számot kapja, az 1900 Január 2 a kettes számot és így tovább, ahogy az alábbi képen láthatod.

microsoft office 1900 system

Az idő mérése ugyanennek a rendszernek a kiterjesztésével történik. Ez azt jelenti, hogy az 1900 Január 1. 12:00 a háttérben 1.5 számként szerepel. Ez az alapja a dátumok és időpontok kezelésének a Microsoft Excel alkalmazásban.

Ennek az egyszerűsítésnek köszönhetően széleskörű lehetőségek állnak a rendelkezésünkre a függvények által vezérelt adatelemzések elkészítéséhez és manipulálásához. Ezeket a következő bejegyzésekben fogom bemutatni részletesen.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?