Mi az e-egészségügy?

Elektronikus egészségügy – Adatoktól a diagnózisig

Amikor valaki az egészségügyre gondol, akkor tipikusan doktorok és nővérek jutnak az eszébe, akik a pácienseknek magyarázzák a diagnózisokat, gyógyítják a betegségeiket és ajánlásokat tesznek nekik az egészségesebb életmódraAmit általában nem vesznek figyelembe, azok a számtalan egyének és rendszerek a háttérben, akik létfontosságú szerepet töltenek be a betegellátásban. Az orvostudomány folyamatosan változó világában az egészségügyi informatika, az elektronikus egészségügy sokkal fontosabb a betegellátásban, mint valaha. 

Kezdjük ott, hogy mi az egészségügyi informatika. Az egészségügyi informatika (Healthcare Information Technology – Healthcare IT – e-Health ) a megvalósítása, fejlesztése, optimalizálása és a menedzselése az elektronikus egészségügyi adatoknak. Az egészségügyi informatika biztosítja a különböző platformok közötti kapcsolatot és a támogatást a betegellátásban. Ez a terület napról napra egyre komplexebb lesz. Az egyik legnagyobb kihívás az egészségügyi informatikusok és szakemberek számára, hogy naprakészen tartsák a tudásukat és képesek legyenek folyamatosan alkalmazkodni az új technológiákhoz.

Az elektronikus egészségügy pedig azokat az innovatív technológiai megoldásokat foglalja össze, amelyeket több módon is fel lehet használni más iparágakban is. Magában foglalja a páciens adatait nyilvántartó rendszereket, az elektronikus receptet és a klinikai döntéstámogató rendszereket is.

Miért jó az elektronikus egészségügy?

Az elektronikus egészségügy mind az egyéni betegellátás szempontjából, mind közegészségügyi szempontokat figyelembe véve egyre fontosabb tényező a betegségek megelőzése, felderítése és kezelése szempontjából.

 • Személyre szabottabb betegellátás és pontosabb diagnózisok.
 • Orvosi hibák megelőzése, eljárások, hibás diagnózisok korrigálásának nagyobb lehetősége.
 • Alacsonyabb egészségügyi költségek.
 • Megnövelt adminisztrációs hatékonyság, az adminisztrációs feladatok gyorsabb elvégzése.
 • Kevesebb papírmunka és felesleges adminisztratív időtöltés.
 • Szélesebb körű, valós idejű kommunikáció a beteg és az ellátó szakemberek között.

Az elektronikus egészségügy az egyéni szintű betegellátás mellett a közegészségügyben is fontos előnyöket nyújt:

 • Korábban észre lehet venni fertőző járványok kitörését a világban.
 • Pontosabban lehet detektálni a járványok terjedési helyét és idejét.
 • A nem személyes információgyűjtéssel könnyebben megelőzhető a népbetegségek kialakulása, amely jelentős költséget takarít meg az államnak, a potenciális veszélyeztetett embereknek és a gazdaság egészének egyaránt.

 

Melyek a jelenleg legjobban terjedő technológiák az elektronikus egészségügyben?

Az egészségügyi innovációk leggyorsabban fejlődő területei a Data Science ( adattudományok ), a Machine Learning ( gépi tanulás ) és az IoT ( Dolgok internete ).
A kulcsterületek:

 • Egészségügyi megfigyelés és diagnózis
 • Orvosi kezelés és betegellátás
 • Gyógyszerészeti kutatások és fejlesztések
 • Klinikai teljesítmény optimalizáció

 

e-egeszsegugyi-technologiak

Hogyan néz ki ez az egész a gyakorlatban?

Vajon az egészségügyi informatika fejlődése csak egy újabb lufi vagy valóban képes pozitívan hatni az emberek életminőségére és az egészségügyi szakemberek munkájára?

Az amerikai egészségügyi szereplők körében végzett felmérések alapján a megkérdezett kicsi kórházak 94 százaléka nyilatkozta azt, hogy még nem rendelkezik hasznosítható adatokkal a páciensekről, azonban hosszú távú fejlesztési terveik között szerepel adattárházak bérlése és fenntartása. (2011)

Egy 5 évvel később kiadott WHO e-health összefoglaló szerint az EU tagállamainak 70%-a – közöttük Magyarország is – rendelkezik e-health stratégiával ( Egészséges Magyarország 2014-2020 ).

Mi volt régebben?

Volt egy csomó papír. A legtöbb egészségügyi adat nem elektronikus volt, ezért nem mindig volt lehetséges az adatok cseréje a betegek és a különböző egészségügyi szervezetek között, mint például az orvos és a gyógyszertár, a háziorvos és a kórház, a különböző kórházak között.

Mi van most?

Amerikában a legtöbb orvos ma már elektronikusan rögzíti a betegek adatait. Az orvosok, a laboratóriumok és a kórházak hozzáférnek a betegek adataihoz. Ez segít az orvosoknak a gyorsabb döntéshozatalban, segít elkerülni az információhiányból fakadó téves diagnózisokat és lehetővé teszi a betegeknek, hogy láthassák az összes adatot, amit róluk tárolnak.

Felmérések szerint 3 emberből 2 szívesebben dolgozik együtt olyan orvossal, amelyik biztonságos internetkapcsolaton keresztül megosztja vele a saját egészségügyi adatait (régiesen: A kartonját).

Mire tudod használni az elektronikus egészségügyi adataidat?elektronikus-egeszsegugyi-felmeres

 1. Ellenőrizni tudod, hogy a személyes adataid megfelelőek és teljesek.
 2. Követni tudod, hogy milyen vizsgálatokat végeztek a laborokban (vérvétel, anyagcsere termékek vizsgálati eredményei stb.)
 3. Az egész kórtörténeted meglesz egy helyen, így orvosváltásnál elkerülhetőek az elveszett kartonok.
 4. Követheted, hogy milyen gyógyszereket és milyen adagban kaptál a kórházi kezelések alatt.

Merre tartunk?

A technológia bevezetése új utakat nyit meg az orvosok számára, hogy megfigyeljék és menedzseljék a betegek krónikus betegségeit. Lehetőségük nyílik arra, hogy:

 • GPS alapú, valós idejű egeszsegugyi-adatok-megfigyeleseemlékeztetők és figyelmeztetések megjelenítése a számodra, hogy jobban odafigyelj az egészségedre és elkerüld az egészségügyi komplikációkat.
 • Friss egészségügyi adatokat küldhetsz otthonról az orvosodnak (Nem kell bemenni a rendelőbe egy vérnyomásmérés miatt).
 • Virtuális háziorvosi rendelés, egészségügyi tanácsadás távoli alkalmazása.

Mit jelent ez számodra?

 • Kevesebb papírmunkát.
 • Könnyebb, elektronikus hozzáférést az egészségügyi adataidhoz.
 • Gördülékenyebb közös munkát a különböző egészségügyi intézmények és orvosok között.
 • Gyorsabb, pontosabb gyógymódokat.
 • Kevesebb felesleges labortesztet.
 • Rövidebb sorokat a rendelőkben.
 • Nagyobb befolyást a saját egészségedre.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint 2017-ben elindul, 2018-tól kötelezővé válik minden egészségügyi intézmény számára a csatlakozás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) – írja a penzcentrum.hu.

A EESZT ügyfélkapu regisztrációval és TAJ azonosító megadásával vehető igénybe egy online portálon keresztül. Itt be lehet majd állítani, hogy ki és mit láthasson az egészségügyi adatainkból. A regisztráló megtekintheti a számára felírt e-recepteket és elektronikus beutalókat, nyomon követheti ezeknek az állapotát.

Letöltheti az egészségügyi leleteit, a kórházi zárójelentéseket és egyéb egészségügyi dokumentumait. Megtekintheti a röntgenfelvételeit, a CT eredményeit és egyéb képi vizsgálatai eredményét, további értesülhet a számára megadott vizsgálatok idejéről, helyéről és a rendelési időkről (lesz egységes adatbázis, ahol elérhető a különböző intézmények elérhetősége és rendelési ideje. El sem hiszem. – szerk.)

healthit

 

Technológiai előnyök és leküzdendő problémák

Vége a kézzel írt, olvashatatlan körmöléseknek, az elveszett jelentéseknek, a páciensek követhetetlen egészségügyi állapotának, az orvosváltásnál eltűnő dokumentumoknak és a be nem tartott standardoknak. Ezen tényezők valódi hibákat okoznak nap mint nap és életeket veszélyeztetnek. A 21 századi elektronikus adatok, az elektronikus gyógyszerrendelés a kommunikáció- és internet-alapú információs rendszerekkel segíti a szakembereket a pontosabb, gyorsabb és költséghatékonyabb döntések meghozatalára.

Mint mindennek, ennek is vannak lehetséges hibái, melyek azonban messze nem olyan nagyméretűek, mint a jelenlegi, papír alapú rendszer hiányosságai. Ennek ellenére érdemesaz elektronikus egészségügy kihívásait is megismerni:

 • A gyógyszereket felíró orvos és a személyzet tapasztalatlansága
 • A technológia hamis biztonságérzetet nyújthat. A technológiát hajlamosak vagyunk úgy kezelni, mintha soha nem tévedne. Ha mégis megtörténik, akkor is könnyebb egy élettelen rendszert hibáztatni. Ne feledjük: Mindig az orvosnak kell meghoznia a végső döntést, a technológia feladata, hogy az orvos a lehető legjobb adatok alapján hozza meg a döntéseit.
 • Rossz szempontok beállítása vagy (beteg vagy orvos által) hibás adatok megadása megváltoztathatja a normális, megszokott gyógyszeres kezeléseket és túladagolást idézhet elő.
 • Irreleváns informatikai hibák a munkát akadályozzák.
 • Az automatikus gyógyszeradagolók meghibásodási lehetőségei.
 • Az egészségügyi szolgáltatók fontosnak tartják felhívni a figyelmet az egészségügyi informatika területén is növekvő szakemberhiányra.

 

Az elektronikus egészségügy jövője

A technológia és az egészségügy kapcsolata nem merül ki abban, hogy mostantól internetes adatbázisokban tároljuk a betegellátási adatokat.

Nem nehéz elképzelni egy olyan közeli jövőt, amelyben az okosotthonunk adatai és vérnyomási adataink alapján a háziorvosunk figyelmeztet a túlzott koffeinfogyasztás káros hatásaira – persze szigorúan csak akkor, ha megosztjuk a kávéfőző adatait az orvosunkkal…

health-it-and-quality-improvement640

 


Tetszett a bejegyzés? Ha érdekelnek további bejegyzések a témában, akkor

Források:

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
 •  
 •  
 •   
 •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?