Excel tanfolyam és oktatóanyag

Excel kimutatás automatikus frissítése 5 egyszerű lépésben

Éppen egy tápanyagtáblázatot kezdtem el építeni Excel táblázatban. Ennek lesz a későbbiekben komolyabb célja, de most nem erről akarok beszélni. A makrotápanyagokat egy kimutatással tettem könnyebben böngészhetővé. Ez az adatbázis elég sűrűn frissül, ezért a kimutatásnak is változnia kell automatikusan.

Egy Excel táblázat felépítéséből a legkönnyebben kimutatások használatával nyerhetünk ki adatokat. A kimutatások alapvetően bizonyos adatok egy adott időpontban létező értékeinek megjelenítésére vannak használva. Azonban néha szükségünk van dinamikus kimutatásokra, amik az eredeti adatok értékeinek változtatásával automatikusan változnak.

Nézd meg, hogyan oldottam meg a kimutatások automatikus frissítését Excel makrók segítségével!

1.lépés: Makró rögzítése

Először készítsd el a kimutatásunkat, majd rögzíts egy makrót. Erre több lehetőséged is akad Excelben, én egyszerűen a keresőt használtam erre. Kiválasztottam a “Makró rögzítése” lehetőséget.

001_makro_rogzites_excelben_2016

2.lépés: Hozz létre egy makrót.

A megjelenő kis ablakban add meg a makród nevét. Nekem ez “auto_refresh” néven fog futni a továbbiakban. Érdemes egy rövid leírást is adni a makrónak, hogy a későbbiekben egyértelműen tudjuk azonosítani.

Mielőtt folytatod a munkát, nézd meg a kimutatásod elnevezését! Szükség lesz rá a későbbiekben. Ezt a kimutatásodra jobb egérgombbal kattintva a “Kimutatás beállításai” pontban megjelenő ablak felső részén találod meg. Az enyém neve “Kimutatás5”. Kreatív voltam.

002_mekro_rögiztese_2

3.lépés: Makróbarát Excel-munkafüzet mentése

Ez akár lehetne az első lépés is, de én itt futottam bele abba, hogy az Excel táblázatom nem makróbarát. Mentsd el a táblázatot a szokásos “Mentés másként” opcióval Makróbarát Excel-munkafüzet formátumban.

004_makrobarat_excel_fajl_kivalasztasa

4.lépés: Makró paraméterezése

Most, hogy makróbarát a munkafüzet, nem lesz gond a makrók mentésével. Lépj arra a munkafüzetre, amelyiken a makrót alkalazni szeretnéd – ahol a kimutatás van. Ezután állítsd át a paramétereket az általam megadott(az alábbi képen bekarikázott) értékekre. “Worksheet” and “Activate“.

005_munkafuzet_valasztasa

5.lépés: Egy sor kód és a makró mentése

A kiválasztott ablakban töröld ki a kód második felét, maradjon csak az első rutin.

Írd be a képen látható módon az alábbi kódot:
Activesheet.Pivottables(“kimutatasodneve“).Pivotcache.Refresh

006_makro_aktivalasa

Most mentsd el a makrót és készen vagy.

mostantól, amikor a nyersadatokban változás áll be, a kimutatásodnak automatikusan kell frissülnie. Remélem segítettem!

Ha valami gondod vagy kérdésed akad a bejegyzéssel kapcsolatban, akkor írj!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?