Frissítettem: Windows 10 Mobile

Tegnap frissítettem a telefonomat Windows 10 Mobile rendszerre. Hogyan kell frissíteni? Milyen az új Windows 10 Mobile? Erről írtam egy összefoglalót.

Előzmények

Nem vagyok túlzottan okostelefon mániás, egy Lumia 535 készüléket nyúzok. A Windows 10 Mobile rendszert is ezen a Lumia 535 okostelefonon frissítettem és használom.

Valamikor januárban érdeklődtem utoljára a Windows 10 Mobile megjelenéséről. Ekkor a legközelebbi hivatalos időpont a “hamarosan” volt. Azóta volt már a kezemben Windows 10 Mobile rendszerű telefon, de soha nem volt időm komolyabban elmélyedni benne és a saját telefonom frissítése is lassan feledésbe merült. Egészen tegnapig…

 

A Windows 10 Mobile telepítése/frissítése

Tegnap felnéztem az Áruházba, hátha van valamilyen új alkalmazás, ami számomra is érdekes lehet és ekkor találkoztam az Upgrade Advisor (Frissítési tanácsadó) alkalmazással. Ez az alkalmazás ellenőrzi, hogy elérhető-e a telefonomon a Windows 10 Mobile frissítés lehetősége. Ha elérhető, akkor felajánlja a frissítést. Rögtön elkapott az az érzés, amikor egy gyerek új játékot kap. Elindítottam a Windows Phone 8.1 frissítését az új rendszerre.

Először nem engedte frissíteni, ugyanis 1.2 GB szabad helyre volt szükség a frissítéshez. Ekkor lázas törölgetésbe kezdtem, hogy tárhelyet szabadítsak fel. Sikerült 1.59 GB területet szabaddá tenni. Elindítottam a telepítést.

A telepítés 30-40 percet vesz igénybe és WI-FI kapcsolatot igényel. Ezenkívül gyakorlatilag automata, nincs szükség semmilyen beavatkozásra közben, a telepítő automatikusan frissít. Ezután már az új rendszerre jelentkezhetünk be, amely a korábban használt alkalmazásainkat vagy azok újabb változatát telepíti a háttérben. Ez a folyamat további időbe telik, de addig is tudjuk használni a telefon alapvető funkcióit.

 

windows_10_mobile_kezdokepernyo_csempe
Windows 10 Mobile kezdőképernyő

Az első benyomásom a Windows 10 Mobile rendszerről

A telefon indítása nem lett sem gyorsabb, sem lassabb. Szokásos Microsoft logo, majd kéri a PIN kódot. Ezután viszont egy gyökeresen megváltozott kezdőképernyővel találkoztam.
(Nem, nem a pixelezett “Kapcsolatok” csempére gondolok, azt én csináltam.)
Pozitívum, hogy az alkalmazásaim ugyanott, ugyanakkora méretben vannak, ahogyan az előző rendszeren összeválogattam őket.

Ami azonnal szembetűnő, hogy a kamera és a zenelejátszó alkalmazás új ikonokat kapott és az Explorert a Microsoft Edge böngésző váltotta fel, amelyet már a Windows 10-ről ismerünk.

Az alsó navigációs sáv letisztultabbnak tűnik, illetve az akkumulátor töltöttségét jelző ikon is ismerős már az asztali Windows 10 operációs rendszerről.

Nézzük meg a legfontosabb funkciókat!

windows_10_mobile_ertesitesi_sav
Kibővített értesítési sáv.

Az értesítési sáv

Rémlett korábbi hírekből, hogy valami változás történt az értesítési sávban, úgyhogy az első dolgom annak a megnézése volt.

Lenyitottam…semmi változás…várjunk csak!
Mi az a “kibontás”?

Wow…Ez a sok kis kocka (jobboldali kép) újabb ismerős funkció a Windows 10 rendszerből. A legfontosabb beállítások kaptak itt helyet, melyeket egyetlen kattintással lehet ki- és bekapcsolni. Külön örültem az “Elemlámpa” funkciónak, amelyre eddig külön alkalmazást kellett telepítenem.

Szintén pozitívum, hogy a korai rendszeren a Wi-Fi kapcsolat bekapcsolása egyetlen érintéssel történt, azonban újabb érintésre nem kikapcsolta a Wi-Fit, hanem bevitt a Wi-Fi beállításokhoz, ahol nekem kellett még egy érintéssel kikapcsolnom. Nem nagy fáradtság, de rettentő idegesítő volt. Ez most megszűnt. Újabb pluszpont a frissítésnek.

 

Microsoft_edge_windows_10_mobile_mp3
A telefont elforgatva megjelenik a csúszka.

 

A böngészés – Microsoft Edge

A böngésző gyorsabb és stabilabb lett. Aki asztali gépen is használja az Edge böngészőt, annak már ismerős lehet a kezelőfelület. Először csalódott voltam a jobboldali képen látható minimál stílusú MP3 lejátszótól.

Hogy fogok így tekerni ebben a három órás MP3 fájlban?

Szerencsére a telefon elfordításával ez a probléma megoldódik és megjelenik a csúszka, amivel lehet léptetni a zenét.

Nagyon nagy pozitívum, hogy a telefonon/asztali gépen Kedvencekhez adott oldalakat automatikusan szinkronizálja a többi eszközömmel. Ha valami rosszul olvasható mobilon vagy nem volt időm befejezni, akkor csak Kedvencekbe rakom és a számítógépen az Edge böngészőt megnyitva ott lesz a Kedvencekben.

 

Megújult Office és Outlook

A böngészés után a legfontosabb alkalmazások a telefonomon az Office és az Email kliens, ezért ezek megvizsgálásával folytattam.

Teljesen új Office alkalmazásokat kapott a rendszer. Új felületek, könnyebb kezelhetőség és automatikusan szinkronizál az asztali Office alkalmazásaimmal és a Onedrive tárhelyen tartott dokumentumaimmal.

Az Outlook kezelőfelülete szintén megváltozott. Sokkal-sokkal jobb, mint az előző email kezelő alkalmazás.

win_10_mobile_office-outlook_16
Outlook – Powerpoint – Word – Excel

Egyéb extrák és vélemény

Rengeteg újítás történt még a fentieken kívül, de számomra ezek voltak az állandóan használt és legfontosabb részei a telefonnak. Külön megemlíteném a felhasználóbarát Gépházat (régen: Beállítások) és a felturbózott Fényképek alkalmazást. Gyakorlatilag minden cserélve lett, ezért egy könyvet lehetne írni az új funkciókról és a javított felhasználói élményről, amit én most mellőzök.

Ugyanaz a véleményem, mint a Windows 10 frissítésekor. A Windows utolérte a trendeket és egyben a felkészült a jövőre. Gondolok itt a Continuum eszközre, az okoseszközök támogatására és arra, hogy minden mindennel szinkronizál.

Megéri frissíteni a Windows Phone 8.1 rendszerről Windows 10 Mobile rendszerre? Igen. Határozottan. Az előzővel sem volt semmi gond, de megér 40 perc telepítési időt a sokkal jobb felhasználói élmény.

Te kipróbáltad már? Melyik újdonsága tetszik a legjobban?

UPDATE: 2019-ben vége a Windows 10 Mobile rendszernek

A Windows 10 mobile operációs rendszert a Microsoft teljesen elkaszálta. Vele együtt a Windows márkájú mobiltelefonokat. A támogatás 2019-ben végleg megszűnik, de a rendszerre már legalább 1 éve nincsenek új alkalmazások.

Személyesen sajnálom a dolgot. A bejegyzésből látszik, hogy nagyon szerettem a rendszert az egyszerűsége miatt. Azonban érezhető volt ennek a jele már akkor, amikor az Android és IOS eszközök áruházába sokkal könnyebb volt alkalmazásokat fejleszteni, mint a Windows Áruházba.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?