Hasznos programok: PDF felolvasó program magyarul

Kocogás vagy biciklizés közben vagy éppen a konyhai ténykedéskor a legjobb hallgatni valamit az MP3 lejátszón/telefonon. Hallgathatunk zenét, de ha a kellemeset akarjuk összekötni a hasznossal, akkor érdemes valamilyen audiobookot hallgatni. A probléma csak az, hogy magyarul nevetségesen kevés hanganyag érhető el. Nem beszélve arról, hogy az aktuális tanulnivalód jegyzetei még angol nyelven sem érhetőek el hanganyagként. Pedig kutatások igazolják, hogy sokkal könnyebb megjegyezni azt, amit hallasz, mint azt, amit csak olvasol.

Mit tehetsz ilyenkor? Hagyod az egészet és zenét hallgatsz. Vagy elindítod a Balabolka nevű PDF felolvasó programot és csinálsz a jegyzetedből, könyvedből egy MP3 fájlt!

A Balabolka egy ún. TTS program, azaz Text To Speech, magyarul szövegfelolvasó. Képes kezelni az AZW, AZW3, CHM, DjVu, DOC, EPUB, FB2, HTML, LIT, MOBI, ODT, PRC, PDF és RTF szöveges formátumokat. Írhatunk mi is közvetlenül a programba szövegeket vagy bemásolhatunk PDF állományokat és módosítva menthetjük például MP3 fájlként. A kezelőfelületén kezdők is könnyedén eligazodnak.

Legalább féltucatnyi felolvasó programot kipróbáltam már és mind közül ez a legmegbízhatóbb. A felolvasó nem tökéletes, de messze kielégítő. Ugyanakkor nem ajánlom matematikai definíciók vagy programforráskódokkal tűzdelt szövegek átalakítását, ugyanis ezeket nagyon rosszul kezeli, mivel nem hagyományos magyar szövegekből állnak.

A Balabolka program alapértelmezetten nem tud magyarul, de egy jószívű lány / hölgy készített egy olyan telepítés nélkül működő változatot, amiben már benne van az Svox Eszter magyar felolvasóhang.

A hordozható, magyar nyelvű Balabolka két részből áll. Mindkettő letöltése utána a ZIP állományt kicsomagolva azonnal futtatható.

Balabolka Magyar letöltése: ITT és ITT.

Ha te is használod a programot, oszd meg barátaiddal. Sokat segíthet vizsgaidőszakokban vagy monoton munka mellett egy-egy jó hanganyag meghallgatása.

Te mit gondolsz a programról? Tudsz ennél jobb felolvasó programot magyar nyelven? Írd meg nekem!

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?