oneletrajz-iras-kezfogas-interju

Hogyan írjak jó önéletrajzot?

Az önéletrajz készítés körül legalább akkora mítosz van, mint a különböző fogyókúrák és méregtelenítő diéták körül. Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy önéletrajzot nem sűrűn küldünk senkinek, de ha igen, akkor nagyon szeretnénk, ha behívnának állásinterjúra. Milyen a jó önéletrajz? Mit írjak az önéletrajzomba?

Több ismerősöm kérte már, hogy nézzem át az önéletrajzát és adjak tanácsokat, s ezek közül tudok mutatni olyat, akit ugyanaz a cég 2x utasított vissza, majd az átdolgozott önéletrajz segítségével harmadik próbálkozásra behívták interjúra és – a lényeg – fel is vették dolgozni.

Nem mintha HR területen dolgoznék, de legalább 3 tucatnyi állásinterjún ültem már (ugyebár álláskeresőként napi 2-3 interjút is érdemes lezavarni), 10 alkalomnál többször voltam önéletrajz tanácsadáson és legalább 50 CV templatet néztem át a múltban.

Szóval kicsit rápörögtem a témára, hiszen a piacon el kell adnod magad és ennek az első lépése az önéletrajz. Egy darab papírral kell összehoznod, amelyre a HR szakértők saját bevallásuk szerint 2-10 másodpercet fordítanak.

Volt értelme a sok utánajárásnak? Abszolút! 

Össze is dobtam egy önéletrajzot, amit már több multinál dolgozó HR munkatárs megnézett és azt mondták: “Oké, minden benne van, ami kell és átlátható” ellentétben az Europass nevű förmedvénnyel, amit a mai napig tanítanak az iskolákban, miközben már 9 éve is gáz volt.

Ohh, igen, itt a link: Letölthető egyszerű önéletrajz sablon 

Töltsd le és kezdhetjük. Most azonnal! Minek halogatnál?

Milyen legyen az önéletrajzod?

Ahány guru, annyi tanács. Ahány ház, annyi szokás. Ismerjük már ezt. A jó önéletrajz ilyen és olyan, de egy közös van mindegyik “jó” jelzővel ellátott önéletrajzban: Behívnak állásinterjúra és nem a kukában landol.

A neten ezernyi listát találsz a jó önéletrajz ismertetőjegyeiről. Én inkább hoztam egy komplett vázlatot, amit elég átírnod és lesz egy jó önéletrajzod.

Nyisd meg a letöltött önéletrajz sablont!

Ha megnyitottad a fájlt, akkor biztosan látod, hogy a nevedet hová kell írnod. Legyen szép nagy és feltűnő, hiszen az álláskeresés során a neved a te márkád. Mellette a sötétkék négyzet a fényképed helye. 

A fénykép mindig legyen profi. Az a minimum, hogy elmész egy fotós szaküzletbe, ahol néhány száz forintért készítenek rólad igazolványképet.

A neved alatt található a megpályázott pozíció és a város, ahová pályázol. Ezt minden jelentkezésnél meg kell változtatnod, ahogyan a letöltött fájl nevét is!

Alatta vannak az elérhetőségeid. Én nem szeretem bonyolítani, a lakcímemet és az életkoromat soha nem fogom beleírni. Aki ezeken lovagol, azokkal nem szeretnél együtt dolgozni. Legyen elég a város, esetleg Budapesten belül a kerület. Nem, dehogy. Értelmetlen. Legyen elég a város.

A kép alsó részén található a “bemutatkozás” területe. Ide érdemes 2-3 mondatban megfogalmazni, hogy milyen kapcsolódó tapasztalataid vannak.

Az önéletrajz minta következő fejezete a “Miért én vagyok a legjobb a pozícióra?” címet kapta. Egy ilyen cím biztosan felkelti az olvasó figyelmét.

Ide listaszerűen sorolj fel néhány olyan tulajdonságot és tudást, amelyeket a munkáltató az ideális jelöltben keres. Ebben nagy segítségedre lesz az álláshirdetés. Nézd meg, hogy mik az elvárások. Nézd meg, hogy melyeket tudod teljesíteni. A kettő közös metszete kerüljön a listába.

Az sem baj, ha itt olyan ismeretek vannak felsorolva, amelyeket a későbbiekben újra leírsz majd a tapasztalatoknál.

Valójában bőven elég ennyi információ ahhoz, hogy az interjúztató döntsön. Ha nem kerül a szemétbe az önéletrajzod, akkor a többi rész arra lesz jó, hogy az állásinterjún legyen miről kérdeznie téged.

Szakmai tapasztalat

A Szakmai tapasztalat szekció elég egyértelmű. Mit tehetsz, ha a tapasztalataid nem kapcsolódnak a munkakörhöz? Keress olyan készségeket, amelyekre szükség van az új munkakörben és emeled ki azokat. A felsorolásnál ihletet adhat ez a két szó: “profittermelés” és “költségcsökkentés”.

Hogyan termeltél profitot a cégnek? Hogyan vettél részt a költségek csökkentésében?

A második oldal

Célszerű maximum kétoldalasra tervezni az önéletrajzod, mert a többit úgysem olvassa el senki. A régebbi vagy egyáltalán nem releváns munkahelyeket elég felsorolásszerűen összegyűjtened, de a legutóbbi és/vagy kapcsolódó munkahelyeket részletezd a fentiek szerint.

A második oldalra kerülnek a tanulmányaid és egyéb kiegészítő információk. Ez különösen pályakezdőként izgalmas, mindenképpen érdemes szépen kitölteni.

Az “Egyéb elvégzett szakmai kurzusok” pontba írj le mindent, amit önszorgalomból végeztél el. Ha nincs ilyen, akkor töröld. Ugyanez vonatkozik a “Nyelvtudás és jogosítvány” és a “Közösségi szolgálat” fejezetre is.

Mivel hobbija mindenkinek van, ezért ezt a részt semmiképpen ne hagyd ki. Ne ereszd hosszúra, mert az önéletrajz nem erről szól. Említsd meg, hogy mit és miért szeretsz csinálni. A hobbid a személyiségedről árulkodik a munkáltató számára és hatalmas pluszpont, ha az interjúztató vagy a leendő főnököd ugyanazokat a sportokat űzi, mint te.

Érdemes a végére megemlíteni, hogy nincs az az önéletrajz, amelyikkel eladhatod magad, ha zűrös vagy. Szóval ha a Szakmai tapasztalat részhez odaírod, hogy “23%-kal növeltem volna a profitot, ha a Józsi megfelelően támogat ebben…” akkor ne sok jót remélj.

Tippek kezdőknek

Felejtsd el a szőnyegbombázást, azaz az álláskeresés azon módszerét, amellyel mindenhová ugyanazt az önéletrajzot küldöd el! Ez a technika akkor jó, ha már nagyon kell a pénz vagy ha alacsony végzettségű munkát keresel.

Tudom, hogy az agyad leolvad az egyedi, álláshirdetésre szabott önéletrajzok elkészítésétől. Én is utálom. Végezzék a monoton melót a gépek, engem hagyjanak ezzel békén. Mégis…ezt a módszert ajánlom.

Az a helyzet, hogy munkanélküliként a munkakeresés a Te munkád. Áldozz rá napi 6-8 órát. Gyorsabban telik az idő, nem lustulsz el, nem maradsz céltalan és hatványozottan több lesz az esélyed új munkát találni. Ennyi időbe már bőven belefér az egyedi, álláshirdetésre szabott önéletrajzok gyártása.

Jó hír, hogy az általam készített önéletrajz sablon felületén elég a Szakmai tapasztalat feletti részeket egyenként megváltoztatni, a többi tartalmat egyszer kell megírnod.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?