Hogyan kell jól tanulni? | Működő tanulási módszerek

Hogyan kell tanulni? Miért kell egyáltalán tanulni? Arról írok most egy többrészes cikksorozatot, hogy hogyan tanulj a leghatékonyabban. Ez a cikk neked szól, ha már megfordult a fejedben, hogy lehetne jobban és eredményesebben is tanulni, mint ahogy most csinálod.

Eredetileg egyetlen cikknek indult, de végül úgy döntöttem, hogy komolyabb témáról van szó, ezért feldaraboltam.

FIGYELEM! Ha azért olvasod ezt, mert holnap vizsga és az elégséges szintre hajtasz, akkor nem ezt a cikket keresed.

A működő tanulási módszerek cikksorozat első részében ezekre kapsz választ:

 • Miért kell tanulni?
 • Mi a közös az agyban és az izmokban?
 • Miért működnek ezek a módszerek?
 • Hogyan vegyem rá magam a tanulásra?

Mivel rengeteg ismerősömnek nehéz a tanulás, ezért gondoltam megosztom veletek azt, ahogyan én tanulok.

Általános iskolában kiemelkedő tanuló voltam, majd az oktatási rendszer demotiváló, egyéniséggyilkos módszerei miatt hamar más irányba fordultam, de a sorsdöntő vizsgákon mindig kiválóan szerepeltem. Nem a képességeimmel voltak bajok, hanem a motiváció hiányával. Szereztem több szakmát, érettségit, nyelvvizsgát és online kurzusokon is rendbe jól szerepeltem. Kellett készülnöm szóbeli, írásbeli, gyakorlati vizsgákra. Kreatív és magolós tantárgyakra egyaránt. Ha 6 éves korom óta számoljuk, akkor közel 21 éve tanulok. Egy ideje munka mellett. Ennyit rólam.

Ha működő tanulási módszerek felkutatása a célod, akkor jó helyen jársz!

Ha tudsz ötletet meríteni a cikksorozatból, akkor megérte. De ne rohanjunk előre, ugyanis van néhány dolog, amit tisztáznod kell magadban ahhoz, hogy a tanulási módszerek működjenek. Kezdjük az elején.

Miért kell tanulni?

Szerencsére ha már eljutottál eddig, akkor nem kell elmagyaráznom, hogy tanulni kell. Folyamatosan. Tanulás alatt nem csak az iskolai tananyagot értjük. Tanulni kell, ha új hobbit akarsz elkezdeni és az is tanulás, amikor megtanulsz tanulni vagy megtanulsz öltözködni. Vagy falat mászni. Tanulás az is, amikor a kicsi gyerekek megpróbálnak járni és elesnek ezerszer.

Az élet tanulás. Az teszi a tanulást szenvedéssé, ha úgy érzed, hogy értelmetlen dolgot kell tanulnod. Nincs rá motiváció. A tanulás és a motiváció szorosan összefüggnek.

Miért kell a gyerekeknek tanulni?

Fiatalon azért kell főként tanulni, hogy a fejlődő elmét értékes gondolatokkal töltsd meg. Tizenéves kortól már azért, hogy érvényesülni tudj a munkaerőpiacon. Nem a digitalizáció hozta magával azt, hogy egész életünkben tanulnunk kell, ha eredményesek akarunk lenni. A mestereknek régen is képezniük kellett magukat, ha előre akartak jutni.

Másodsorban azért kell fiatalon tanulnod, hogy ne maradj műveletlen bunkó, primitív ember, aki nem tud értelmesen beszélgetni társaságban.

Nem a végzettségen múlik, hogy ki milyen ember

Nem, tényleg nem. A tanultság és az iskolai papír nem ugyanaz. A tanulás, önképzés segít tornáztatni az agyat. Az edzett elme pedig elkezdi észrevenni az összefüggéseket különböző dolgok között. Olyan történéseket vesz észre, amiket egy passzív elméjű soha nem fog.

Szóval nem a végzettségen múlik, hogy milyen ember vagy, de a gondolkodásodra erősen kihat, az pedig kihat az életedre. S az, ami veled történik az életben, kihat a személyiségedre.

Miért kell felnőttként tanulni?

A felnőttek azért tanulnak, mert a lehetőségeket a tanult emberek veszik észre. Minél több dologhoz értesz, annál több lesz körülötted a lehetőség.

Idősként pedig azért érdemes tanulni, mert jelentősen lassítja a természetes szellemi leépülést.

Az elméd fejlesztése

Az agy olyan, mint az izomzat. Ha használod, akkor erősödik. Ha nem használod, akkor gyengül és leépül. Az a jó hír, hogy az izomzat fejlesztése rengeteg erőforrásba kerül, viszont a szellemi képességeid fejlesztése a 21. században fillérekből megoldható.

Az elméd csiszolásához folyamatos használatra van szükség. De nem akármilyen használatra. Folyamatosan egyre nagyobb és több, intenzívebb használatra. Ahogyan az edzőteremben is egyre nagyobb súlyok kellenek a fejlődéshez, az agynak is az egyszerűbbtől az összetettebb gondolkodás felé kell haladnia.

tanulás hirdetések
Elhitted, mi?

Ez egy fájdalmas és nehéz út, tele sikertelen próbálkozásokkal és egy csomó vakvágánnyal. De a végére magabiztosan tudsz tanulni bármilyen tárgyból írásban és szóban.

Persze sokan ajánlanak csodaszereket. Hirdetésben ajánlják a csodamódszert, amivel 3 nap alatt komplett felsőfokú nyelvvizsgát tehetsz. Aztán persze nem működik a “varázslat”. Én a saját módszeremet ajánlom. Ez nem a könnyebb út, de működik.

Honnan tudom, hogy működik?

Onnan, hogy nekem ez beválik már közel 18 éve. Amikor az itt leírtak alapján tanulok, annak mindig van eredménye. Nem mindenkinek lesz teljesen hatásos az én módszerem. Előfordul, hogy apróbb változtatásokra lesz szükséged ahhoz, hogy neked jó legyen.

D ez egy biztos kiindulási pont, ugyanis nagyon sok jó képességű ember nem tud tanulni és ez az egyetlen oka annak, hogy nehezebben teljesít a középiskolában, az egyetemen és az életben.

A tanuláshoz szükséges személyiségjegyek

Az akaraterő

Az embernek szüksége van alapelvekre. Az én alapelvem az, hogyha csinálsz valamit, akkor előbb-utóbb menni fog. Ha csinálod és nem megy, akkor csináld tovább. Ha még mindig nem megy, akkor változtass egy kicsit és csináld még tovább. A kitartás mindennél erősebb. A világ legjobbjai azért a legjobbak, mert több időt töltenek el egy dologgal, mint a kevésbé jók.

Ha most legyintesz és azt mondod, hogy “áh, nekem nincs akaraterőm!”, akkor valójában megcáfolod magad. Van akaraterőd, amit a lemondásra fordítasz.

Ha nem vagy kitartó, feladod és a könnyebb utat keresed, az a te dolgod. De akkor ne keress kifogásokat, amikor valaki megkérdezi, hogy miért nem sikerült megtanulnod valamit.

Azért nem sikerült, mert nem tartasz ki. Nem akarod eléggé. Nincs rá igényed. Nem motivál. Nem érdekel igazán. Nem készültél fel.

Voltak megmérettetések, amiken nem hoztam a legjobbat. De én nem bújok kifogások mögé: Nem készültem eleget. Ennyi.

Felismerés

Az első lépés abba az irányba, hogy hatékonyan tanulj: a felismerés. Fel kell ismerned, hogy mi a te kifogásod és el kell fogadnod. Ha elfogadtad a hibádat, akkor kezd el kijavítani vagy engedd el az egészet. Persze, most az a menő, hogy küzdjél a céljaidért…de egyáltalán ez a te célod? Ez az iskola? Ezt a tudást akarod? Ha igen a válasz, akkor menj tovább!

A beletörődés és az elfogadás között az a különbség, hogy az elfogadást rögtön a hiba kijavítása követi, a beletörődést meg a sikertelenség.

Ismerd fel, hogy mire van valójában szükséged és így cselekedj!

Hogyan vedd rá magad a tanulásra?

Erre két megoldásom van, mindkettő rettentően egyszerű.

Működő tanulási módszerek: A motiváció kialakítása

Vedd elő a három kedvenc elfoglaltságod. Azokat, amikben nagyon jó akarsz lenni. Gondolj rájuk, éld át a gondolataidban, hogy nagyon jó velük foglalkozni. Szánj erre egy percet. Ezután keress olyan példákat, amelyekben fel tudod használni azt a tudást, amit jelenleg tanulnod kellene. Ha nincs ilyen, akkor kérj segítséget ehhez másoktól. Ha nem fedi egymást az, amit akarsz és az, amit tanulsz, akkor miért ezzel foglalkozol?

Én évekig tanultam olyan dolgokat, ami nem érdekelt. Kínszenvedés volt. Soha többet. Elvégeztem, mert meg akartam felelni. Rossz ötlet volt.

Nem arról van szó, hogy az egész kurzuson vagy szakmában 1-2 tárgy nem érdekel, hanem maga az egész.

Működő tanulási módszerek: Kihíváskeresés

A másik módszerem ennél is sokkal egyszerűbb. Kell az a szakma, érettségi, tanfolyam vagy diploma a hosszú távú céljaidhoz?

Ha igen, akkor fogd fel kihívásként. Az a töltelék tárgy, ami értelmetlen és még nehéz is, egy újabb lépés a sikered felé. Ha nem csinálod meg, nem jutsz tovább. Úgyhogy meg kell csinálnod.

Keress kihívást, legyen legyőzendő akadály előtted a nehézség.


Ennyi elég lesz egyszerre. Most, hogy elhatároztad magad és tanulni AKARSZ, megmutatom, hogyan teremtsd meg a tanuláshoz ideális környezetet.

A cikksorozat 2. részében a tanuláshoz ideális környezetet fogom bemutatni. Ilyenekre kérdések is fogsz választ kapni:

 • Hasznos-e az okostelefon tanuláshoz?
 • Szabadban jobb tanulni vagy a szobában?
 • Reggel vagy este tanuljak?

Ha tetszett, kövess Facebookon és oszd meg a barátaiddal is ezt a cikket.

Kiemelt kép: Pexels

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
 •  
 •  
 •   
 •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?