Excel tanfolyam és oktatóanyag

Hogyan működnek az egymásba ágyazott Excel függvények?

Most az előző függvényben szereplő problémán fogom bemutatni az egymásba ágyazott függvények részletes működését.

Hogyan működnek az egymásba ágyazott Excel függvények?

Ahogyan már az előző bejegyzésekben láttad, a függvényeknek van nevük és egy vagy több tulajdonságuk, amelyeket az angol nyelvű Excelben vesszővel kell elválasztani, a magyarban pontosvesszővel.

A függvényeket érdemes mindig belülről kifelé elemezni, ugyanis a szoftver is így értékeli ki az eredményeket. Ezt fogom most részletesen bemutatni egy összetett függvény segítségével.

A példánkban a függvény “közepe”, azaz a belső rész az ABS(C4) A C4 a cella számát jelöli, ahol az eredeti szám található. Az ABS függvény egy szám abszolútértékét adja eredményül. Erre azért van szükség, hogy az esetleges negatív előjelet eltávolítsuk.

Ilyenkor a szoftver már ezt látja:

 

A következő, az INT függvény a legközelebbi egész számra kerekít egy számot. Erre azért van szükség, mert a következő HOSSZ függvényben csak az első három számmal akarunk dolgozni, ezért egészre kell kerekítenünk a számot.

Ekkor már a szoftverünk ezt látja:

INT fuggveny szamitasa

Most a HOSSZ függvényt értékeli ki. Ez az Excel függvény a szöveg karakterekben mért hosszát adja eredményként, azaz a hármas számot. Ezt meg kell szorozni mínusz eggyel, hogy negatív számot kapjunk, majd hozzá kell adni azt a számot, ahogy számjegyig szeretnénk kerekíteni az eredeti számot.

A szoftver most ezt “látja”:

Most következik az utolsó, a KEREKÍTÉS függvény. A kerekítést már az előző bejegyzésben bemutattam. Most a gép számára így fest a formulánk:

=KEREKÍTÉS(C4;-1)

Ezután kiértékeli a kerekítést és a végeredmény 940,000 lesz.


Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Digitális Innovációhoz a Facebookon vagy kövesd a Digitális Innováció Instagram oldalát, hogy soha ne maradj le az újabb cikkekről Excel témában! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?