digitalis-egeszsegugy-a-gyakorlatban

Hogyan segítheti az adatelemzés a kórházak működését?

Az iparág ahonnan a Microsoft, a Facebook és a Candy Crush származik elkezdett azzal foglalkozni, hogy a technológia segítségével hogyan segíthetne az emberek egészségének megőrzésében. Mára minden fejlett és a legtöbb fejlődő országban egyre nagyobb forrásokat fordítanak az elektronikus egészségügyi fejlesztésekre. Miért éri meg ez az államnak és a magán egészségügyi szolgáltatóknak? Hogyan segítheti a kórházakat az egészségügyi adatelemzés?

Az egészségügyi informatika térhódításának az egyik oka, hogy azok az adatok, amelyeket eddig szekrényekben, mappákban tároltak az alagsorokban, most a technológia segítségével sokkal gyorsabban és könnyebben elérhetőek – azok számára, akiknek van hozzá jogosultságuk.

Ezeket az adatokat adatelemzés segítségével különféle célokra lehet hasznosítani.

Hogyan segítheti az adatelemzés a kórházak működését?

Költséghatékonyság az adatelemzés segítségével.

Az egészségügyi kiadások 25%-át költik adminisztrációra a kórházak. Amerikai szakértők szerint a hatékonyság egyik kulcsa, hogy a kórházak és intézmények egy egységes rendszerben képesek legyenek egymás között adatokat megosztani, így rengeteg adminisztrációs folyamat válna szükségtelenné.

Adatok használata a klinikai döntéshozatali folyamatok támogatására.

Szakértők szerint, ha az összes laboratóriumi eredmény, orvosi teszt, diagnózis és a páciens adatai is egyetlen elektronikus felületen elérhetőek lennének, akkor jelentősen egyszerűsödne az orvosi döntéshozatal.

Ha valós időben, egyszerűen kezelhető felületen minden elérhető információ rendelkezésre állna az orvosok számára, akkor sokkal gyorsabban, pontosabban és könnyebben tudnának megfelelő döntéseket hozni, ami a hatékonyságot növelné és segítene a költségcsökkentésben.

Adatelemzés segítségével könnyebben felfedezhetőek a csalások és visszaélések.

Fontos, hogy a kórházak és orvosi intézmények képesek legyenek detektálni a visszaéléseket. Az egészségügyi szervezetnek látnia kell, hogy az orvosok milyen kezeléseket írnak elő, milyen gyógyszereket írnak fel és ezért a páciens mennyit fizet.

Az adatelemzés segítségével a kórházak kiszűrhetik a visszaéléseket és a csalásokat. A bankrendszerekhez hasonló automatizált algoritmusok jelezhetik a visszaélésekre utaló jeleket a kórház megfelelő szakembereinek.

Nem az a kérdés, hogy a rendszer képes-e a visszaélések felfedezésére hanem az, hogy megfelelő kérdéseket tesszük-e fel.

Az egészségügyi adatelemzés segítségével gördülékenyebbé tehető a betegellátás.

Szakértők szerint az informatika 10 év múlva már kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészségügyi ellátásban. Az egészségügyi informatikai fejlesztéseknek nem elég a kórházakra szorítkozniuk. Össze kell kötni az összes egészségügyi intézményt a megfelelő kommunikáció érdekében. Ezenkívül lehetőséget kell teremteni arra, hogy az orvosok és a páciensek közvetlenül a kommunikálhassanak egymással a távolból és a betegek bárhonnan elérhessék az egészségügyi adataikat.

Adatelemzés használata a páciensek jólétének növelésére.

Az egészségügyi adatelemzés segítségével az egészségügyi intézmények emlékeztethetik a pácienseket, hogy figyeljenek oda az egészségükre. A megelőzés fontosabb, mint a kezelés.

Ez az egészségügy új iránya. Figyelmeztethetik a cukorbetegségre hajlamos embereket, hogy az aktivitásmérőjük szerint gond van a vércukorszintjükkel. A telefonjukon keresztül kaphatnak lehetséges azonnali megoldásokat a kezelőorvosuktól. Természetesen ez akkor valósulhat meg, ha a páciens erre engedélyt ad, azonban meg kell teremteni a lehetőségét az ilyen megelőző ajánlásoknak, hiszen mindenkinek fontos a saját egészsége.

egészségügyi analitika


Hasznosnak találtad a bejegyzést? Írd meg nekem hozzászólásban vagy a Digitális Innováció blog Facebook oldalán! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?