online-tanulas-a-vilag-legjobb-egyetemein

Hogyan tanulhatok otthonról a világ legjobb egyetemein?

Ebben a bejegyzésben megtudhatod, hogy…

  • Milyen előnyei vannak az online tanfolyamoknak a hagyományos iskolával szemben?
  • Miért jó, ha külföldi egyetemek előadásait hallgatod?
  • Milyen e-learning oldalakról érdemes tanulni?

Tegnap befejeztem egy 23 modulból álló digitális marketing alapkurzust, amelyet a Google indított.

Kemény 3 és fél órányi videónézés és teszt után eljutottam a végére és megszereztem egy IAB Europe által elismert tanúsítványt onlinemarketing alapokról.

 

Kezdjük az elején!

Néhány hete megjelent a Google hirdetése a Facebook üzenőfalamon. Egy otthonról elvégezhető tanfolyamról szólt, amelyet kezdő vállalkozásoknak ajánl az internetes marketingről. Kíváncsian kattintottam és felugrott egy ablak, ahol kiválaszthattam, hogy mely témakörök érdekelnek. A témák többségében már jónak éreztem magam, így azt az egyet választottam ki, amelyben még csiszolódnom kellett: Nemzetközi marketing. Megnéztem az oktatóvideót és sikeresen végigcsináltam a tesztet.

Google-digitalis-vallalkozas-kurzus

 

Aki ismer, az tudja, hogy a fennmaradó 22 modul addig piszkálja a csőrömet, ameddig el nem végzem az összeset, ezért a következő napokban még elvégeztem 8 modult. Több éves tapasztalattal a hátam mögött nem volt nagy kihívás, azonban így is hibáztam néha a modulok végén található felmérésekben. Sajnos én sem tudok mindent. Aki azt mondja, hogy mindent tud, az tud a legkevesebbet.

Tegnap késő délután úgy döntöttem, hogy itt az ideje elvégezni az egész kurzust, úgyhogy nekiültem megnézni a videókat és a teszteket. Közel 3 és fél óra múlva sikerült elvégeznem az egész kurzust a maradék 14 modult. Nehéz volt? három és fél órán keresztül tanulni és teszteket írni mindig embert próbáló feladat. Az első két órában még szívtam befele a tudást, az utána következő órában már úgy éreztem magam, mint egy moha, aki semmit nem fog fel a körülötte lévő világból, csak a kattintást és az adott kérdést, ami elé kerül. Szóval jött a kérdés, elolvastam, kiválasztottam a jó választ és klikk. Csak azt tudtam, hogy ma el akarom végezni az egész kurzust. Mert érdekes és mert utálok halogatni.

Végül a 23 modul után volt még egy 40 kérdéses záróvizsga. Átmentem rajta – csont nélkül! – és megkaptam a tanúsítványomat.

A kurzus úgy néz ki, hogy ki kell választani egy témakört, majd elindul egy videó, ahol a Google munkatársai mondják el a fontos tudnivalókat arról, hogy egy vállalkozásnak az adott témakör milyen módon válik hasznára. A témakörök első része arról szól, hogy miért érdemes egy vállalkozásnak az internetes jelenlétbe fektetnie, a következő témakörök pedig a nemzetközi marketingtől kezdve a videomarketingen keresztül a weboldal forgalmának elemzéséig mindent magukban foglalnak.

online-tanfolyam-google-vallalkozas

 

A képzés főleg elméleti szintű, a tanulóra bízza a megvalósítást. Minden videóhoz van magyar felirat és természetesen a tesztek is magyarul vannak.

A tesztek nem bonyolultak. Végtelenszer kitölthető és rossz válasz esetén azonnal javíthatod a hibádat. Erre kapott egy olyan kritikát, hogy semmi értelme az egésznek, hiszen bármelyik dilettáns végigkattintgathatja és megkapja róla az elismerést…

Ez így van. Bárki elvégezheti és pontosan ezzel éri el a tanítás a valódi célját és hasznát:
Átadja a tudást mindenkinek. Az, hogy te a tudást felhasználod-e vagy sem…az már a Te döntésed. S ezzel elérkeztünk a bejegyzés fő témájához.

 

Mi az online tanfolyamok előnye a hagyományos – fapados – oktatási rendszerrel szemben?

 

Az online tanfolyamok arra kiválóak, hogy az egyének megtalálják az erősségeiket és nem pocsékolják az idejüket, idegrendszerüket és szellemi kapacitásaikat olyan tanulmányokra, amelyekkel nem akarnak foglalkozni, mint ahogyan a hagyományos oktatási rendszerben erre akaratuk ellenére kényszerítve vannak – hiszen ha nem tanulják meg azt, amit nem akarnak, akkor arról sem kapnak elismerést, amit szívesen tanulnak.

Ezzel szemben itt vannak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő online kurzusok, ahol Te választod ki, hogy mit szeretnél tanulni. Nagyságrendekkel több lehetőséged van válogatni a különböző képzések és szakmák között, mint amit a hagyományos oktatási rendszer kínál “csomagban”. Az interneten nem buksz meg, nem kapsz érdemjegyet és nem arról szól az egész, hogy stresszelj a tanuláson.

Elrontottad? Így jártál! Ja nem, azonnali segítséget kapsz, így nem törik meg a lelkesedésed.
Elrontottad? Majd jövőre… Ja nem. Inkább azonnali segítséget kapsz, így nem törik meg a lelkesedésed.

 

Nem azt mondom, hogy hagyd ott az iskolát és helyette tanulj online, bár ez a közeljövőben reális alternatíva lesz Magyarországon is. Persze, ez mind szép és jó, azonban sokan a tanulást abban az egyszerű kontextusban látják, mely szerint

Tanulás —> Tudás —> Munka —> Pénz —> Munka —> Pénz —> Munka —> Pénz —> Munka –> Megöregedtél.

Szóval most nézzük meg a legfontosabb kérdést ebből a kontextusból szemlélve a dolgokat.

 

Mire jók az online tanfolyamok? Érdemes-e online tanfolyamokat végezni?

Valamikor a vizsgaidőszak közepén kezdtem el böngészni az online kurzusokat. Kíváncsi voltam a választékra és a minőségre. Meglepően nagy a választék a legkülönbözőbb témákban. Annyira nagy a választék, hogy 9 órán keresztül csak az elérhető kurzusokat nézegettem. Hamar rájöttem, hogy megéri ezekkel a kurzusokkal foglalkozni, ugyanis rengeteg olyan szakterület létezik, amelyről a magyar oktatási rendszer még nem is hallott, viszont piacképes tudásra lehet velük szert tenni.

Vannak ingyenes és fizetős online tanfolyamok is, az alapozó szintektől a komplett, nemzetközileg elismert egyetemi kurzusokig.

A szélessávú internet megjelenésével olyan mennyiségben kezdtek el megjelenni a különböző online kurzusok. A kurzusok jelentős része ebbe a három kategóriába sorolható:

Az egyik a “hagyományos”, államilag elismert, akkreditált kurzusokat jelenti, amelyek ugyanazt a tudást nyújtják, amelyet a kurzust indító egyetem a fizikailag is az egyetemre járó diákoknak nyújt. Ezen kurzusok “látogatása” ingyenes, de a vizsga és az oklevél fizetős. Az elvégzésük ugyanolyan vizsgával zárul, mint bármilyen egyetemi kurzusnál. Vannak közöttük alap és mesterképzések egyaránt. A tandíj befizetése és a vizsga sikeres elvégzése után egy hivatásos oktató keze által aláírt oklevelet kapsz és természetesen az adott iskolarendszerben a kreditjeid száma ennyivel növekszik.

Akkreditált, egyetemi oktatásnak megfelelő könyvelői kurzus.
Akkreditált, egyetemi oktatásnak megfelelő könyvelői kurzus.

 

A második rendszerben azok a képzések vannak, amelyeket államilag elismert szakemberek tartanak, de nem számítanak bele a kreditrendszerbe. Ezek is ugyanolyan szintű képzéseket nyújtanak, mint az első kategóriába tartozók, azonban az állami intézmények nem ismerik el őket. Kicsit olyan ez, mint a sportegyesületek által indított képzések. Az összes sportegyesület elismeri a tudásodat, de az állami, sporttal foglalkozó szervezetek nem.

Taplalkozastan-online-tanfolyam-ausztralia
Táplálkozástan kurzus, amelyet hivatásos oktató tart, azonban a sikeres vizsga nem számít bele az egyetemi kreditekbe – Ha Ausztráliában szeretnél tanulni, jó ha tudod. 🙂

 

Ha még nem zavarodtál össze teljesen, akkor itt vannak a harmadik típusú online tanfolyamok. Ezek olyan tanfolyamok amelyeket neves és névtelen képzési intézmények egyaránt indítanak. Az átadott tudás az alapismeretektől a speciális ismeretekig terjedhet. Kifejezetten ismertetőjegyei, hogy a vizsgái nem túl nehezek, általában ingyenesek a képzések, azonban az oklevélre nem kapod meg semmilyen professzor aláírását és egyetlen hivatalos intézmény sem fogadja el az ilyen tanfolyamon szerzett tudást. Ennek ellenére a tudás a tiéd.

Az Alison.com üzleti intelligencia és tudásmenendzsment alapkurzusa.
Az Alison.com üzleti intelligencia és tudásmenendzsment alapkurzusa. Tudást ad, elismert oklevelet nem.

 

Mi értelme van olyan képzést végezni, amit hivatalosan nem fogadnak el?

Szerintem inkább az a kérdés, hogy mi értelme van elutasítani a tudást pusztán azért, mert nem olyan intézményben szerezted, ami bizonyos döntéshozók szerint hiteles, míg mások szerint hiteltelen? Az a lényeg, hogy tudod-e vagy sem.

Gondolj bele! Ugyanaz a tudás. Ugyanolyan tudást szerzel és ugyanúgy el tudod végezni a munkát gyakorlatban. Akkor nem mindegy hol tanultad?

Gondolkodj el ezen a példán:

12 éves korodban elkezdtél online videókból programozást tanulni. Most 22 éves vagy és oktatónak jelentkezel középiskolába, mert mazochista vagy. Nem vesznek fel, hiszen nincs róla államilag elismert, felsőfokú végzettséged. Sőt, csak egy érettségid van, pedig már 16 éves korod óta fejlesztő vagy és több a szaktudásod, mint a veled egykorú, frissen diplomázott arcoknak. Érted már?

Szerintem rengeteg potenciál van az online tanfolyamokban és csigatempóban, de haladunk abba az irányba, hogy széles tömegek fogadják el, hogy a tudást nem csak az iskolában lehet megszerezni, hanem reggel, délután vagy este fiatalon, középkorban vagy időskorban egyaránt. Az élethosszig tanulás ugyanis nem egy újabb nyűg, hanem egy adottság az emberiség számára.

Jó, rendben. Rengeteget beszéltem az online tanfolyamokról, de még nem mutattam semmit. Most bemutatom a legjobb e-learning tanfolyamokat nyújtó oldalakat.

Összeállítottam egy online tanfolyamokat kínáló weboldalakról szóló fejezetet a végére. A kedvenceimmel indítok, majd bemutatok még néhány oldalt, amelyeket érdemes böngészni.

 

Milyen online learning oldalakat érdemes böngészned?

Edx

Ez a kedvenc online learning oldalam. Itt a legnevesebb egyetemek és meghatározó nagyvállalatok által indított professzionális kurzusok találhatóak a legkülönbözőbb témakörökben. Az anyagok jelentős része ingyenesen hallgatható, azonban az elismervényért fizetned kell.

Coursera

Ha nem volt elég az Edx-en található több száz kurzus, akkor itt van egy hasonlóan méretes, szintén angol nyelvű online kurzusokat hirdető weboldal.

Microsoft Virtual Academy

Ezen az oldalon informatikai kurzusokat fogsz találni, melyek gyakorlatorientált részeit Microsoft szoftverek, szakemberek és technológiák segítségével mutatják be. Ha Microsoft szoftvereket fogsz használni és/vagy a Microsoft rendszereire akarsz fejleszteni, akkor érdemes innen felkészülnöd!

Futurelearn

A londoni székhelyű onlinelearning oldalon szintén több száz online kurzus között válogathatsz. Ne lepődj meg, ha a legnagyobb online tanulás témájú weboldalak témakörei fedik egymást, hiszen az egyes egyetemeken is zömében ugyanazt tanítják.

OpenLearn online kurzusok

S igen, ez is egy újabb weboldal, ahol több ezer témakörből válogathatsz, melyek többsége ingyenes.

Alison.com

Ez tipikusan harmadik kategóriába eső online tanfolyam weboldal, amely nem akkreditált képzést nyújt. Ellenben a sikeresen elvégzett kurzusról egy kisebb összeg fejében fakeretes, pecsétes oklevelet küldenek, ami egész jól mutat a falon.

További e-learning weboldalak, amelyeket érdemes megnézned:

Sajnos Magyarországon én azt látom, hogy az egyetemek rejtegetik a tananyagokat, azonban a magánszektorban sorra jelennek meg az online tanfolyamok. Elég a Mateking vagy a Webuni oldalakat említeni.

 

Összegzés és magyar lehetőségek

Ha nem találod a neked megfelelő szakmát vagy éppen nem azzal akarsz foglalkozni, amit az oktatási intézmények nyújtanak, akkor nézz szét az interneten. Keresd meg azt a témát, ami téged érdekel és vágj bele! A munkáltatók nagy részét a tudásod érdekli és nem az iskolád neve.

Ha már egyetemre jársz, akkor azért érdemes megnézned a külföldi egyetemek kurzusait, mert nagy az esélye, hogy a saját szakodhoz is olyan piacképes és naprakész kurzusokat találsz, amelyekről a magyar oktatási rendszer – sajnos – még hírből sem hallott, de a karriered szempontjából nem hátrányos, ha tudsz valamit, amit rajtad kívül még senki.


Válassz ki most egy online kurzust valamelyik fenti oldalról és írd meg nekem! Kíváncsi vagyok, hogy téged mi érdekel.

Tetszett a bejegyzés? Ha érdekelnek további bejegyzések a témában, akkor

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?