HP Elitebook vélemény

HP Elitebook 2570p vélemény | Használt laptop vélemény

Vettem egy HP Elitebook 2570p notebookot használtan. Szóval retro notebook teszt következik. Mennyire megbízhatóak a használt számítógépek? Mit tud a HP egyik exprémium gépe? Teszt és notebook vélemény a saját tapasztalatom alapján.

Gyakoriak azok a pillanatok, amikor tömegközlekedéssel utazom és eszembe jut egy jó téma, amit le kell írnom. Előfordul, hogy az ügyeimet intézem a városban és várnom kell 15-20 percet. Szeretem ezt az időt is hasznosan tölteni. A telefonom segítségével tudok emaileket küldeni, chatelni, hirdetések eredményeit megtekinteni és szervezni… De mi van akkor, ha fel kell csatlakozni FTP-n egy webszerverre, hogy módosítsam egy fájl tartalmát? Mi van, ha eszembe jut A hiányzó bekezdése egy régóta készülő cikknek és azonnal le kell írnom?

Kicsi, kisebb, legkisebb

Ilyenkor elég király dolog felcsapni a laptopot és hozzáfogni a munkához. Akkor, amikor akarok. Ott, ahol akarok.

Viszont úgy alakultak a dolgok, hogy néha reggeltől estig úton vagyok. Szívből utálok nagy és súlyos dolgokat cipelni (ki nem?), ezért már régóta érik a gondolat, hogy veszek egy kisebb és könnyebb laptopot. Azzal már megbékéltem, hogy táskát mindig kell vinnem magammal mindenhová, mert ott a kaja, a víz, pénztárca, fertőtlenítő, zsebkendő, toll, papír, kulcsok meg egyéb mindennapi bigyók.

Ezért ha már veszek, akkor legyen könnyű és kicsi a laptop.

Fontos továbbá, hogy bírja a multitaskingot. Megbirkózzon a legújabb alkalmazásokkal is, ezért nem jöhetett szóba belépőszintű notebook. Nézelődtem az interneten és beláttam, hogy a kicióccó’ nekem nem felel meg. Kicsit elbizonytalanodtam, mert tízezer forintot sem adnék ki egy olyan laptopra, amit egy Word megesz reggelire és az ilyen gépek is 60 ezer forint körül vannak.

Találtam néhány nagyon ütős kütyüt félmilláért, de azért van egy határ…

Használt laptop keresése

Megbízható-e a használt laptop?

Szóval megnéztem, hogy milyen a kínálat használt laptop fronton és szinte elakadt a lélegzetem, ugyanis az eredeti ár tizedéért találtam egy HP Elitebook 2570p notebookot. Egy év garancia, újszerű állapot.

Nem volt túl bizalomgerjesztő a webshop, emiatt pár napig gondolkodtam is a vásárláson. Kicsit elhanyagolták, de annyi pénzért árulták a notebookot, hogyha elbukom az árát, akkor tanulópénz lesz. (UPDATE: Azóta már jóval megnyerőbben néz ki az oldal, felújították – szerk. )
Ha nem b***nak át, akkor lesz egy cool notebookom annyi pénzért, amennyiért új áron “eldobhatós” gépet árulnak. Megrendeltem és vártam. Néhány napon belül profi csomagolásban itt volt a cucc a kezemben. Bekapcsoltam. Gond nélkül, teljesen feltöltött akkumulátorral érkezett. Volt öröm.

Feldobtam rá egy Windows 10 rendszert, mellé a szükséges programokat (MS Office, SPSS, Virtualbox, Spyder, Power BI, Trello, böngészők…)  és elvégeztem az alapvető karbantartási feladatokat. Azóta eltelt három hónap és zavartalanul működik. (UPDATE: 9 hónap és még mindig tökéletes)

HP elitebook 2570p hardver teszt oldal
HP Elitebook 2570p notebook balról-jobbról

Hardver, avagy mi van belül?

A műszaki tartalmak pontosan annyira érdekelnek, mint bármelyik felhasználót, aki csak zavartalanul akar dolgozni. Erre mondjuk messze tökéletes a gép. Nézzétek el nekem, hogy nem fogok millió adattal dobálózni.

A HP Elitebook 2570p processzora egy Intel Core i7 3520M 2.90 Ghz, ami irodai felhasználásra több, mint megfelelő. Tartozik hozzá 8GB RAM. 

A HP notebook a mai korhoz mérten szerény tárolókapacitással rendelkezik, mindössze egy 320 GB-os SATA merevlemezt kapott. Talán az én igénytelenségemet vagy éppen rendszeretetem tükrözi, hogy a jelenlegi, közel 7 éves laptopom is 320 GB tárhellyel rendelkezik, de még soha nem telt be a merevlemeze.
Az SSD-t felesleges keresni, az nincs.

A masina Intel HD 4000 videókártyával és megosztott memóriával üzemel. Természetesen egy rutin filmezés vagy a digitális képszerkesztés meg sem kottyan neki. A videóvágás már megdolgoztatja, de 5-10-15 perces videók renderelésére megfelelő. A képernyő nem HD, mindössze 1366*768 pixel felbontást bír, azonban ez 12,5 colos kijelzőmérettel egyáltalán nem zavaró. Cserébe viszont matt, így legalább fényes nappal is elővehetem és nem kell attól félnem, hogy vaktában fogok kattintgatni, mert a tükröződéstől nem látok semmit.

hp-elitebook-2570p-led

Külső megfog…HP Elitebook 2570p külső

Munkaeszközként teljesen elégedett vagyok ezzel a géppel. Bár a kijelzője matt, ezért kényelmesen tudunk vele a szabadban is dolgozni, én ezt azért nem javaslom, mert a tervezők nem spórolták ki belőle az anyagot és az egész gép ezüst színű, fémes borítást kapott. Ez a borítás eleganciát sugároz és strapabíróbbá teszi, cserébe hamar felmelegszik a napon.

A HP Elitebook 2570p megjelenése elegáns és komoly. A mai dizájner laptopokhoz képest hűvös és szögletes, ez megfelelően robosztussá, komollyá teszi. Nekem kifejezetten tetszik, nem úgy néz ki, mint amit egy játékboltban vettem.
Ezt a gépet ugyanúgy el tudnám képzelni egy makulátlan, vasalt inges, öltönyös úriember asztalán egy belvárosi kávézóban, mint egy építkezésen dolgozó, sárga védelmi sisakban sétálgató mérnök kezében, aki egyik kezében a nyitott Elitebookot nézegeti, a másikkal meg kimérten mutogat össze-vissza a területen.

Külön érdemes megemlíteni a csatlakozókat, mert annyira precízen vannak megtervezve az aljzatok, hogy kisebb erőkifejtésre van szükség a fülhallgató be- és kihúzásához. Ez pedig jó pont, ugyanis nincs annál jobb bizonyítéka a tróger munkának, mint a mozgó, lötyögő csatlakozók, amelyekbe a csatlakozófej nem illeszkedik tökéletesen. Nos, ez a veszély itt nem áll fenn.

Elitebook-billentyűzet
Billentyűzet, joystick, touchpad és a matricák.

A billentyűzet mellett a notebook kapott egy kikapcsológombot és 3 funkciógombot is. Természetesen mindegyik fémből, egyedül a billentyűzet gombjai vannak műanyagból, de itt is tapasztalható – több éves használat után is – a precizitás, ugyanis lötyögő, lenyomáskor elmozduló billentyűkről szó sincs.

A funkciógombok egymás mellett: Wi-Fi kapcsológomb, mellette egy gomb, amely az alapértelmezett böngészőt nyitja, jobb szélen pedig egy némító gomb található, amivel instant nullára vehetjük a hangerőt, majd ugyanazzal a mozdulattal vissza tudjuk kapcsolni az előző szintjére.

Kapott a kütyü tocuhpadot és joystickot egyaránt. A HP mérnökei a billentyűzet megvilágítását érdekes módon oldották meg. Nem a billentyűk világítanak, hanem a webkamera mellett kell megnyomni egy gombot. Ez felnyit egy fedőt, ami alatt egy LED világítás kapcsol be, a fény pedig a billentyűzetre vetül. Ettől a megoldástól nem dobtam hátast. Pont annyi fényt ad, hogy nem bántja a szemem, cserébe viszont a szélső billentyűket csak erős hunyorgással tudom leolvasni.

Mosolyra fakaszt, amikor véletlenül megnyomom a DVD írót a baloldalon és arra gondolok, hogy már 4-5 éve nem volt a kezemben ilyen lemez. De ha lesz, akkor tudom használni. 🙂

HP-Elitebook-2570p-funkciogombok
Funkciógombok a billentyűzet felett.

Akkumulátor

Használt eszközként ez nem túl releváns, azonban én 2017-ben a 6 cellás akkumulátorral 4 és fél óra üzemidőt mértem böngészés közben.

Szoftverek

Azt gondolom, hogy ezen a téren nem kell szégyenkeznie a gépnek. A mai kor elvárásainak megfelelő szoftvereket ugyanolyan jól futtatja, mint egy újabb laptop. Persze a videóvágás nem lesz a legjobb barátja, hiszen a beépített VGA kártya nem erre van kitalálva. Tegye fel a kezét az, aki egy 12,5 colos kijelzővel ellátott notebookot napiszinten videóvágásra és hasonló, nagyon erős processzorigényű feladatokra akar használni?

Elitebook kamera
Kamera felül, mellette a LED világítást rejtő fedő, ami megvilágítja a billentyűzetet.

Összegzés

Tudom, hogy nem 2017-es darab, azonban ez mit sem számít, ha elvégzi a feladatát. A hardverpiac egyébként évek óta stagnál. Nincs jobb processzor, nem gyártunk komoly újdonságokat. A mai és a régi eszközök között szinte csak a dizájn, az aktuális trendi formák jelentik a különbséget. Ha nem akarsz a trendi dizájnért több százezer forintot fizetni (vagy nem is tudnál), de szükséged van egy erős, teljesítménycentrikus gépre, akkor ajánlom egy újszerű HP Elitebook beszerzését.

Mert tudod, hogy mit sugall magáról nekem ez az eszköz, amikor ránézek?
Azt, hogy elegáns vagyok, profi és kegyetlenül erős.

Ha szeretnél többet tudni erről a gépről, akkor tedd fel a kérdésed hozzászólásban. 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?