Big Data könyv ajánló, vélemény

Könyv: Big data | Vélemény

“Nincsenek többé titkok: az adatok mindent elárulnak az életünkről.” – hirdeti a könyv hátoldalán egy mondat. Mi jelent ez valójában? Mi az a Big Data?
Kell-e vele foglalkoznom, ha nem vagyok informatikus? 

Big Data könyv ajánló
https://www.libri.hu/konyv/kenneth_cukier.big-data.html

Korábban már írtam könyvajánlókat, majd egy hirtelen rossz ötlettől vezérelve ezt a vonalat megszüntettem és elengedtem. Hiba volt. Most ez megváltozik és az általam olvasott szakmai könyvek is kapnak hideget-meleget.

Mi az a Big Data érthetően?

Zajlik a big data forradalom. A csapból is ez folyik. Mi pedig semmit nem veszünk észre az egészből. Nem vesszük észre, hogy a Facebookon releváns hirdetéseket kapunk vagy hogy a Youtube-on is egyre jobb ajánlásokat kapunk a kezdőlapon. Ahogyan azt sem fogjuk soha észrevenni, hogy okkal tették éppen most a polcsorokra azt, amit odatettek. Korábban megfigyelés alapján működött a rendszer. Az eladók megfigyelték, hogy mit keresnek a vásárlók és merre mászkálnak bevásárláskor. Ez alapján rendezték a polcokat. Vagy bejött vagy nem. Ez sokkal időigényesebb és pontatlanabb volt, mint az adatok elemzése alapján készült előrejelzések, ahol a vásárlók mozgását rögzítik és a rendszer az így összegyűlt óriási mennyiségű adatokban ismétlődő mintákat keres. Persze erre már korábban is meg volt a lehetőség, de egyszerűen túl költséges volt olyan sok adatot összegyűjteni és tárolni, amelyből már elég pontos előrejelzések készíthetőek. Nem érte meg több millió, naponta(!) generálódó adatot tárolni.

Ma már más a helyzet. A technológia lehetővé tette az olcsó és gyors adatgyűjtés, elemzést és tárolást. A könyv bemutatja, hogy mi az a Big Data és hogyan lehet egy vállalkozás sikeres pusztán az általa birtokolt adatok segítségével.
Később big data gyakorlati alkalmazásokat mutat be a mindennapi életünkből szedve a példákat és szót ejt azokról a szakemberekről, akik ennek a világnak a varázslói. A könyv végén pedig felhívja a figyelmet arra, hogy mint mindent, ezt is lehet rossz célokra használni. Na jó, ez a könyv ennél jóval többről szól.

Összegzés:

260 oldalnyi hasznos információ van benne. Ha szeretném jellemezni, akkor be kellene ide másolnom az egészet. Ezt pedig biztosan nem díjaznák a szerzők.

Az informatikával bármilyen kapcsolatban álló szakembereknek kötelező olvasmány. Másoknak pedig ajánlott.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?