lean-szemlelet-konyvajanlo-velemeny

Könyv: Lean szemlélet | Vélemény |Daniel T. Jones , James P. Womack

A Lean szemlélet című könyvet nagy lelkesedéssel vettem a kezembe, ugyanis néhány éve még a munkaerőpiaci csapból is a lean szemlélet folyt. Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon hasznos tudás lesz számomra. 

Nagy lelkesedéssel kezdtem hozzá ennek a könyvnek az olvasásához, majd ahogy egyre mélyebben haladtam a tartalomban, egyre jobban fogyott a türelmem a lelkesedés.

Mi a baj a könyvvel? Semmi. Nem én vagyok a célközönsége. A könyv nagyon szépen, részletesen, esettanulmányokkal írja le a lean szemlélet alapelveit, bevezetését, a vele szembeni ellenállást a cégeknél és azt, hogy végül milyen megoldásokkal lehet ezeket kezelni. Sajnos azonban az ipari szektorra szabták a könyvet, így elég unalmas volt a repülőgépalkatrész gyártás folyamatairól több tucatnyi oldalt elolvasni.

Illetve a szemléletváltás című könyvhöz hasonlóan, már az elején a hatalmába kerített az az érzés, hogy “jó, ezt már tudom. Ezt is. Ezt is.” 
Amikor letettem, akkor arra gondoltam, hogy ez a könyv mégis miért lett ekkora nagy szám? Mi ebben a lean szemléletben az újdonság? 

Mi az a lean szemlélet?

  1. Nézd meg, hogy mi a vevő számára a hozzáadott érték?
  2. Hogyan lehet ezt az értéket előállítani?
  3. Flow, azaz minden szépen, gördülékenyen haladjon az elejétől a végéig.
  4. JIT termelés, azaz mindig annyit állítsunk elő, amennyire szükség van.
  5. Folyamatos fejlesztés

Természetesen a valóságban ezeket nem könnyű megvalósítani, azonban…most komolyan…nem lehet kérdés, hogy a munkafolyamatokat ebben a szemléletben érdemes kialakítani egy gyárban.

A könyv olvasása során az járt a fejemben, hogyha ez most robbant be, akkor korábban hogyan működött egy termelőüzem? Ad-hoc jelleggel lepakolták a közös munkafolyamatba tartozó gépeket és majd lesz valahogy…? 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?