Excel tanfolyam és oktatóanyag

A leggyakrabban használt Excel függvények

Ebben a bejegyzésben a leggyakrabban használt Excel függvényeket mutatom be egyszerűen és gyorsan egy képzeletbeli játék eredményein keresztül, amelyben 5 játékos van és 15 kört játszottak végig.

Mi az eredményeiket látjuk, amelyet a VÉLETLEN.KÖZÖTT (RANDBEETWEEN) függvénnyel generáltam 10 és 1000 között. Erre a függvényre nem akarok időt fecsérelni. Az egyetlen említendő dolog, hogy a munkalap minden frissítésekor újragenerálja a számokat.

Hogyan lehet Excelben gyorsan véletlenszámokat generálni?

=RANDBEETWEEN(alsószám;felsőszám)

randbeetween függvény

Amikor elkészültek a számok, akkor jelöld ki az összes cellát és CTRL+C művelettel másold őket, majd a Beillesztésen belül az “értékek beillesztése” ikonra kattints. Mivel a VÉLETLEN.KÖZÖTT függvény minden új érték megadásánál frissíti a celláit, ezért állandóan más számot látnánk. De mi ezt nem akarjuk, ezért ezzel a trükkel “eltüntetjük” a függvényt és csak egy utolsó értéket tartunk meg, ami már nem fog változni. 😉

A következőkben bemutatott függvényeket az alábbi képen látható helyen az eszköztáron könnyen megtalálhatod:

leggyakrabban használt excel függvények

Mivel az Excel függvények magyar neveit én sem mindig találom meg rögtön, ezért itt található egy Excel kiváló Excel magyar-angol szótár, ha szükséged van rá.

Vágjunk bele!

Hogyan kell összeget számolni Excelben?

Az Excelben gyakran nem csak néhány számmal dolgozunk, gyakoribb, hogy több ezer, sőt milliós adatsorokkal kell foglalkoznunk. Ezt fárasztó lenne egyesével összeadogatni, ezért van erre egy beépített függvénye az Excel programnak. Ez a SZUM (SUM) függvény. Ez a függvény a kiválasztott intervallumban összeadja a cellák értékét.

szum függvény excel 2016

Hogyan kell átlagot számolni Excelben?

A következő függvény az ÁTLAG (AVERAGE) függvény. Kiszámoljuk a játékosok átlagpontszámát.

átlag függvény excelben

Hogyan számoljuk meg hány cellában van érték?

Most kíváncsiak vagyunk arra, hogy minden játékos ott volt-e az összes körben. Erre használható a DARAB (COUNT) függvény. Vigyázz, mert a ‘0’ értéket is megszámolja, csak az üres cellákat nem!

darabszám

Hogyan találjam meg a legkisebb / legnagyobb értéket egy táblázatban?

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik volt a legalacsonyabb / legnagyobb pontszám a játék során, akkor a MINIMUM / MAXIMUM függvényt kell használnod.

minimum és maximum excel függvények bemutatása

Ezek voltak a leggyakrabban használt Excel függvények. Ezzel vége is az alapoknak. Természetesen még rengeteg alapvető parancs és lehetőség áll rendelkezésre az Excel táblázatkezelőben, azonban ennek a bejegyzéssorozatnak a célja elsődlegesen az Excel számításainak és függvényeinek a bemutatása.

Ha beleugranál a mélyebb szakmai témák vizébe, akkor ugorj a következő bejegyzésre:

Két szám különbségének százalékos kiszámítása Excel függvény segítségével


Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Digitális Innovációhoz a Facebookon!

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?