miert-hasznos-podcastot-hallgatni

Miért érdemes podcastot hallgatni?

Oké, oké. Mostanában teljesen rászoktam az online angol nyelvű tanulmányokra és mivel az az ember vagyok, akinek soha semmi nem elég, ezért mindig keresem a lehetőségeket arra, hogy a felesleges üresjáratokat az életemben hasznos dolgokkal töltsem. Erre az egyik legjobb dolognak a podcast hallgatást tartom.

Régebben ezt úgy oldottam meg, hogy szorosra húztam a határidőket és próbáltam egymás után egyre több programot bezsúfolni. Természetesen ez a végén már nem volt tartható egyszerűen azért, mert jött egy nem várt Zh vagy az egyik megbeszélt találkozóra késve érkeztem vagy éppen a másik fél érkezett késve és rögtön csúszott az egész nap, borult minden.

Mást módszert kellett találnom. Már régóta hallgatok egy magyar nyelvű testépítő oldalon megjelenő “rádiót”. Innen ugrott be az ötlet:
– Hééé, mi lenne ha zene helyett séta vagy éppen utazás közben podcast adásokat hallgatnék?

Szóval elkezdtem keresgélni, de magyar nyelven nagyon gyér a kínálat. Szerencsére angolul (vagy éppen németül) tonnányi ilyen hanganyag érhető el, amit podcastnek hívnak.

Mi az a podcast?

A podcast olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi hanganyag meghallgatását internetkapcsolat nélkül is. Egy jó podcast alkalmazással automatikusan letöltheted a legújabb adásokat amikor van internetkapcsolatod és a hagyományos rádiókkal szemben hallgathatod őket utazás közben, sportolás közben vagy bármilyen más tevékenység közben az okostelefonodon (vagy a számítógépen).

Ma már nagyon sok témában és nagyon sok előadó készít podcast adásokat, amelyek szintén nagyon sok programmal hallgathatunk és rendszerezhetünk.

Vállalkozóként az embernek általában semmire nincs ideje és köztudott, hogy a legtöbb ember gyorsabban fogadja be az információt hallásból, mint olvasás útján.

Gondolj csak bele! Ülsz a dugóban, úton a munkahelyedre és hallgatod a reggeli adást a rádióban, ami biztos szórakoztató…de mi lenne, ha olyan tartalmakat hallgatnák, amik inspirációval töltenek fel? Mondjuk valami sikeres cégvezetőnek a tanácsait? Vagy éppen aktuális marketing tanácsokat, esetleg a legújabb híreket a Te iparágadból szórakoztató formában? Na ugye!

 

 

Hogyan hallgathatok a telefonomon podcastokat? Melyik a legjobb podcast lejátszó alkalmazás?

Ez elég egyszerű. Windows rendszerű telefonokon alapból jár a Podcasts nevű beépített Windows alkalmazás, amely igazából tud mindent, amire szükség van. Androidon a Stitcher Radio for podcast alkalmazást ajánlom, iOS rendszeren pedig az Overcast a legjobb alkalmazás a The Verge cikke szerint.

 

 

 

Melyek a legjobb üzleti témájú podcastok?

Magyarországon nem találtam érdekes podcastokat, amelyek legalább kétheti rendszerességgel jelennek meg és nem kifejezetten szórakoztató célúak. Míg a tengerentúlon a Youtube tartalomgyártás mellett a podcast marketing is felfutóban van, nálunk utóbbi nem jellemző.

Itt vannak a legjobb podcastok, amelyeket érdemes hallgatnod – ha esetleg még eddig nem tetted volna meg:

Myxergy

A myxergy podcastjai startup sztorikat mutatnak be. Mindegyik podcast világhírű üzletemberekkel készül és mindegyikben gyakorlati tippeket is találsz a saját üzleted építéséhez.

Enterpreneur On-Fire

Egy héten 7 adás. John Lee Dumas minden napra ad neked egy kis inspirációt, amelyet a sikeres cégek vezetőivel készült interjúk nyújtanak. Nem kifejezetten tudást ad át, inkább inspirációt.

Self Made Man

A Self Made Man egy önfejlesztésről szóló podcast, ahol olyan vállalkozókat mutatnak be, akik…tudod…self made emberek. Magyarul megcsinálták a saját szerencséjüket. Kitűnő inspirációk vannak minden egyes podcast epizódban arról, hogy mások hogyan kezdték és mi segített nekik a vállalkozásuk felépítésében.

Duct Tape Marketing

Ez a marketing podcast rengeteg érdekes és hasznos dolgot kínál különböző témákban, mint kapcsolatépítés, célok elérése, kommunikáció és üzleti önfejlesztésről.

PNR: This Old Marketing

Régi marketing? Most komolyan, ki akar nosztalgiázni? Ezt gondoltam először erről a címről, de aztán belehallgattam egy adásba és rájöttem, hogy a This Old Marketing nem arról szól, amit gondolsz. Ez a podcast tartalommarketingről szól. A tartalommarketing pedig az egyik legrégebbi marketing módszer, ami létezik.

I Love Marketing

Az I Love Marketing podcast is a legjobbak közé tartozik, ha marketing témájú podcastokról beszélünk. Változó arányban vannak marketing tartalmak és inspirációk a podcastok között.

Social Media Examiner

Végül egy olyan marketing podcast, amely a saját területén verhetetlen. A heti szinten jelentkező közösségi média marketing podcastok a gyakorlatban azonnal alkalmazható tanácsokat tartalmaznak. Ha nem akarsz lemaradni a legújabb trendekről, akkor érdemes feliratkoznod erre a podcastra.

 

Mikor érdemes podcastot hallgatni Youtube videók nézése helyett?

Jó, rendben. Tök jó, hogy vannak podcastok, de miért jobb ez, mint egy Youtube videó elindítása?

Magyarországon a Youtube videók messze népszerűbbek, mint a podcast adások.

Ezzel biztos egyetértesz, azonban gondolkodj egy kicsit! A podcast információ átadás szóban, míg a videó információátadás kép segítségével.

De ott vannak azok a videók, amelyekben valaki ül a kamera előtt és beszél…és beszél…és beszél. Megnyugtatóbb érzés nézni, mert olyan, mintha személyesen hozzád szólna a videó készítője, azonban ez valójában neked nem jó. Egyrészt azért, mert nem neked szól, hiába így érzed. Másrészt azért, mert az információt amit átad, akkor is megkapnád, ha hallgatnád és közben csinálnád a saját életed.

Például utaznál a következő találkozódra vagy főznél egy finom vacsorát. Ehelyett passzívan bámulod a képernyőt. Te nem ezzel akarod tölteni az életed!

 

Hogyan készítsek saját podcastot?

Szóval belehallgattál már néhány adásba és te is szeretnél saját podcast adást készíteni? Nagyon jó! Ha az a kérdésed, hogy milyen témában készíts podcastot, akkor még inkább ne kezdj hozzá. A podcast akkor lesz sikeres, ha szívesen mesélnél sztorikat vagy van olyan tudásod, amelyet átadnál másoknak.

Szóval először is tervezd meg a koncepciót és a podcast témáját!

Ha már van témád amiről képes lennél évekig beszélni és állandóan bújod az új infókat a témában, amiket megosztanál másokkal, akkor itt az ideje beszerezni a kellékeket. Szükséged lesz egy mikrofonra, egy számítógépre, egy audió szerkesztő és egy hangtisztító programra.

Ezután vedd fel az adást. Beszélgess valakivel vagy mondj el egyedül pár tippet, egyik sem számít! Ha készen vagy, akkor irány a szerkesztő program. Keverj alá valami zenét, tisztítsd meg a hangot a mikrofon zajtól és konvertáld MP3 fájlba. Ezután mehet fel a webre és ettől kezdve csak tudatni kell mindenkivel, hogy neked van egy podcastod.

Ne feledd, a podcast nem egy új dolog. Régi dolog, amit most kezdenek felfedezni maguknak azok, akiknek lenne hasznos és érdekes tanácsa, ötlete, információja amit másokkal is meg akar osztani, de nincs rá ideje vagy éppen affinitása, hogy kamera elé üljön.

 

Hogyan lehet pénzt keresni podcast készítéssel? Előnyök és hátrányok.

A videók rövidebb időre fogják meg a közönség figyelmét, míg a podcastokkal hosszabb ideig a “fülébe suttoghatsz” a közönségednek.

Eladhatod vele magad szakértőkén anélkül, hogy drága kamerára és profi háttérre kellene áldoznod a pénzt.

Gondolj bele! Elmondasz egy csomó szakmai “titkot” podcast adásokban. Azt fogják gondolni rólad: Ha te ilyen sokat tudsz és ezeket mind elmeséled, akkor mi az, amit nem mondasz el?

Énmárka építésére szerintem tökéletes lehetőség a podcast készítése és megosztása másokkal, ahogy a terméked és szolgáltatásod népszerűsítésére is. A termékmegjelenítés és a közvetlen reklám is benne van a pakliban. Egy kicsit nehezebb dolgod lesz, mert itt nincs kékeszöld lagúna a fehér táblás csoki mögött és nincsenek kanos, nagymellű csajok, akik kibontják a falat amikor megérzik a parfümöd illatát. Cserébe viszont költséghatékony hirdetési forma, hiszen mesélsz egy jó sztorit és belefűzöd a terméked / szolgáltatásod.

 

Összefoglalás

A podcast arról szól, hogy azok, akiknek tudása van átadják azt azoknak, akik vágynak a tudásra. A podcast lényege az információ átadása. Az a jó benne, hogy akármikor hallgathatod. Közben csinálhatsz monoton dolgokat. Pihenhetsz. Utazhatsz.

Használd ki az életed és iratkozz fel még ma egy podcastra a kedvenc témádban! 


Neked melyik a kedvenc podcastod? Ajánlj egyet nekem!
Csatlakozz a Digitális Innovációhoz a Facebookon vagy kövesd a Digitális Innováció Instagram oldalát, hogy soha ne maradj le a további bejegyzésekről a témában! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?