egyetemi-évek

Miért ne pocsékold az egyetemista éveidet?

„Csak legyen meg a kettes mindenből és a kezembe fogjam a diplomát…”
„Remélem, hamarabb elenged, megy a buszom…”
„Ma nincsenek óráim, alszom délig…”

Ugye milyen ismerős szövegek?
Mindenki hallotta már legalább az egyiket az ismerősei szájából, sőt, az ő szájából is hangzottak már el ezek a mondatok. Az enyémből biztos, általában a vizsgaidőszak közepén éjszakázva…

Amikor gólyaként belépsz az egyetem kapuján, szent meggyőződésed, hogy te sokra fogod vinni az életben. Tanulsz 3-6 évet, átmész valahogy kettessel és akkor majd megtörténik, hogy megkapod az álommunkát. Csak úgy. Mert az jár. Mert diplomád van. Aztán mennek az önéletrajzok, az interjúk, a visszajelzés nélkül töltött hetek, hónapok és végül megfogod azt a munkát, amit először felajánlanak. De nem ez a lényeg, hanem a csalódás. Nem ezt akartad.

Nem ezért ittál meg tucatnyi hordónyi kávét (és sört). Nem ezért tanultál. Csalódottan keresgélsz tovább. Aztán meglátod AZ állást. Feltételek: Z nyelvtudás,Y szaktudás,X felsőfokú végzettség. Tökéletes. Elküldöd az önéletrajzod és vársz. De nem jön válasz. Nem érted. Mi a gond? Biztos a kormány, a multik, az oktatási rendszer, nincs protekciód, a HR-esnek nem tetszett valamilyen külső tulajdonságod vagy azok a gonosz UFO-k…
Próbálj meg HR-es szemmel gondolkodni. Mit üzen neked egy olyan önéletrajz, amiben az egyetemi évek alatt a kötelező gyakorlaton kívül az egyetemi végzettség szerepel? Az első kérdés, amit feltesz magának: „Mégis mit csinált ez a férfi/nő 3-6 éven keresztül a szabadidejében?”.
Azt üzeni, hogy te az az ember vagy, aki csak megcsinálja, amit muszáj, amit elvárnak tőle, de semmi többet. Biztosan elég egy átlagos munkahelyhez, de én úgy tudom, hogy te sokra akarod vinni, a legjobb helyeken dolgozni, a legjobb dolgokkal foglalkozni és ezért jöttél egyetemre. A többség ezért van itt. Nem karót nyelt, kiégett munkatársakra vágysz egy olyan helyen, ahol mindenki elvégzi, amit muszáj és utána hazamegy. Ha erre vágysz, szereted a mókuskereket, ne is olvass tovább, te már megtaláltad életed célját, ez a cikk nem neked szól.
Ne olvass tovább, ha már nem akarsz többet elérni. Megvan mindened. Csak azért jöttél egyetemre, mert érdekel egy téma és úgy gondoltad, hogy ez a legjobb módja az elsajátításának.
De ha többet akarsz a jelenlegi életednél, akkor gondolkodj el ezen. Mit tehetnél, hogy kitűnj a többi jelentkező közül? Mit tehetnél, hogy a személyzetisnek felcsillanjon a szeme, amikor olvassa az önéletrajzod?
Tanulhatsz autodidakta módon olyan dolgokat, amik a szakodhoz kapcsolódnak, de az egyetemen soha az életben nem fogsz róla tanulni. Vagy tanulhatsz nyelveket. Mindenkinek tetszeni fog, ha nem csak a kötelező óraszámot hozod nyelvből, hanem van egy kis „extra” a tarsolyodban. Az interneten bármit megtalálsz. Nézhetsz ezernyi vicces videót és sorozatot, ezekkel nem fogsz pénzt keresni, nyugis munkahelyet találni vagy karriert építeni.
Vagy csatlakozhatsz szakmai műhelyekhez, közösségekhez, egyetemi és diákszervezetekhez vagy cégek által szervezett partnerprogramokhoz. Minden egyetem, minden kar tele van velük. Segítenek jobban beleásni magad egy témakörbe és még új kapcsolatokra is szert tehetsz. Jut eszembe, kapcsolatok. Ha már az egyetemen vagy, használd ki.

A nagybetűs életben sokkal nehezebb kapcsolatokat építeni. Ellenben, itt mindennap olyan emberek közé jársz be, akiket ugyanaz érdekel, mint téged. Építs kapcsolatokat, ismerkedj, menjetek el kocsmázni, csináljatok közös projekteket, tartsátok a kapcsolatot. Mert amikor az élet majd elsodor titeket, lehet, hogy egy 1000 kilométerre dolgozó ismerősöd fog dobni egy emailt: „Helló! Lenne itt a cégnél egy pozíció, amit imádnál…”. Természetesen, ez oda-vissza működjön. Ne azért építs kapcsolatokat, hogy kihasználd őket, hanem azért, hogy kölcsönösen segítsetek egymásnak. Soha az életben nem lesz nap mint nap ennyi hasonló érdeklődési körű ember a közeledben.
A diploma nem egyenlő az instant jó munkahellyel vagy az álomfizetéssel. A diploma a tudásodról ad egy bizonyítványt, de hogy ez a tudás milyen mértékű és főleg, hogy te hogyan tudod kihasználni a céljaid elérésére, senki máson nem múlik, csak rajtad.
Még egyetemre jársz, még nem késő. Ne merüljön ki a kötelezőből, a muszájból az egyetem. Menj el közösségbe, építsd a jövődet, a kapcsolataidat, a tudásodat. Ettől függetlenül lehet bulizni is. Nem zárja ki a kettő egymást. Tedd fel magadnak a kérdést legalább havonta:
Mivel pocsékolom az időmet? Mivel fogok kitűnni a többiek közül, amikor a diploma a kezemben lesz?
Ha tudod a választ, akkor jó úton haladsz.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?