pattogas-hang-zaj-probléma-jel-

Miért pattog a hangfalam, fülhallgatóm? – Egy lehetséges megoldás

Néhány hete elkezdett pattogni a hang a Windows 10 rendszert futtató számítógépemen és ez csak fokozódott akkor, amikor videólejátszás közben – például – görgettem egy másik weboldalt. Akadozik, pattog, recseg a hang. Mi a megoldás? Leírom a cikkben!

Először azt gondoltam, hogy valami háttérben futó alkalmazás fogja vissza a számítógépem teljesítményét. Nem találtam semmit.

Vírusra is gondoltam, de eléggé odafigyelek erre. Nem ez volt a baj.

Gondoltam arra, hogy talán elavult lett a számítógépem és elérte azt a szintet, hogy a feltelepített tonnányi alkalmazás mellett már nem bírja a tempót. Régebben előfordult ez a gépemmel, amikor az 512 Mb RAM mellett az addig nagyon szépen futó Youtube elkezdett akadozni. Ezzel a feltevéssel az a gond, hogy a párhuzamos telepített Windows 7 alatt ez a pattogó, recsegő hang nem volt hallható és a videók is gond nélkül futottak.

UPDATE: Többen jelezték, hogy hasonló a problémájuk és bizony a RAM és a processzor bővítése oldotta meg, hiszen a háttérban futó folyamatokból egyre több és egyre több erőforrást igénylő fut, ha akarjuk, ha nem.

Átmeneti megoldás lehet még a Windows Media Player Classic telepítése az eredeti lejátszó helyett.

 

Pár hétig próbálkoztam mindenféle megoldással. Kipróbáltam a Youtube lehetőségeket és a fórumokat. Felcsavartam a processzor teljesítményét, kilőttem minden háttérben futó alkalmazást és beépített bővítményt a böngészőimből. Még az audió lejátszás minőségét is visszavettem a legalacsonyabb 44.1 KHZ-re.

Egyik sem segített.

Megoldás Latencymon program segítségével

Aztán találtam egy programot, amely a Latencymon névre hallgat. A szoftverhez a leírást is megtalálod a linkelt weboldalon. Az a lényeg, hogy teszteli a számítógépet, hogy képes-e megfelelő minőségben lejátszani az audió és videó fájlokat. Az első mérésnél minden mérce azonnal a piros sávba került és óriási piros betűkkel jelezte a program azt, amit ezelőtt egyetlen okossággal sem lehetett látni:

Gond van bizonyos folyamatokkal. (Ezt a program külön kilistázza és megoldásokat is ajánl! )

Konkrétan egy pár hete feltelepített USB driver volt a probléma, amelyet külső féltől töltöttem le az internetről és meg is feledkeztem róla, mert közben megoldódott az MTP device problémám. Valamilyen oknál fogva lassította a rendszert, de a törlésével megoldódott a probléma és a pattogó, recsegő hang már a múlté.

Most így néz ki a Latencymon mérése. Ezek a rossz driver törlése előtt mind pirosak voltak.


Neked segített megoldani a problémádat a program? 🙂

Írd meg nekem a Digitális Innováció blog Facebook oldalán vagy kövesd a Digitális Innovációt Instagramon, hogy ne maradj le a hasonló cikkekről! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?