Milyen a jó reggeli rutin? – Nyerő reggeli rutin kialakítása

A sikeres embereket tanulmányozva döntöttem úgy, hogy egy másik reggeli rutint alakítok ki. Szinte minden produktív ember arra esküszik, hogy a jól indított reggel meghatározza egész napunkat. Elkezdtem új reggeli rutint kialakítani. Ez nem egyszerű dolog. Este mindenkivel lehet beszélni. Este vannak a bulik és általában könnyebb éjszakába nyúlóan fennmaradni és sokáig aludni, mint hamar lefeküdni és korán kelni.

De mint tudjuk, az akarat mindennél erősebb.

man-person-relaxation-steps
Ugye milyen csábító?

Miért fontos a tökéletes reggeli rutin?

A tökéletes reggeli rutinnak rengeteg előnyös hatása van a mindennapi életvitelre.

1. Megnöveli a produktivitást

Ha pozitív és motiváló gondolatokkal indítod a reggelt, akkor napközben is nagyobb lendülettel veszed az akadályokat. A pozitív reggeli rutin hatékonyságnövelő hatású.

2. Megnöveli a kreativitást

Gondolj bele…reggel nem egy szörnyű csengőhangra ébredsz, hanem a kedvenc számodra és ébredés után pozitív dolgokkal találkozol rögtön. Természetes, hogy ez nyitottá és befogadóvá teszi az elmédet, ami a kreatív gondolatok táptalaja lesz.

3. Csökkenti a stresszt

Ez az első két pont alapján már egyértelmű. Egy jó reggeli rutin jó hatással van az egész szervezetedre.

4. Megnöveli a fizikai teljesítőképességed

Írhatnám azt is, hogy megnöveli a fittséged, de ez a mi nyelvünkön nem fejezi ki megfelelően, amire gondolok. Egy jó reggeli rutin megnöveli az általános teljesítőképességed és könnyebben veszed a mindennapi akadályokat. Mindenképpen jót tesz az ember fizikai állapotának és egészségének egy kis reggeli mozgás.

 

Milyen egy átlagos reggeli rutin?

Reggel felébredtem az ébresztőre. Kinyomtam. Aludtam még 30-40 percet. Feltápászkodtam kómásan. Még a vaksötétben, csukott szemmel bekapcsoltam a számítógépet és kicsoszogtam a fürdőszobába, majd a konyhába összedobni valamit enni. Ezután behoztam a reggelit a gép elé, megnéztem az emailjeimat, a közösségi üzeneteimet és a hozzászólásokat a különböző oldalakon. Válaszoltam mindenkinek. Ez általában 20-30 percet elvitt az életemből. Közben néha megszólalt egy hang a fejemben: Csináld meg az ágyadat! A lelkiismeretem volt. De majd később… Inkább felmentem néhány hírportálra és elolvastam tucatnyi hírt. Ekkor már eltelt az ébredés óta 1-1,5 óra. Még mindig kómás voltam. Ideje öltözni és megcsinálni az ágyat. El kellett kezdenem a napomat. Egyáltalán nem voltam energikus. Sokszor a buszon vagy a boltba menet sétálva éledtem fel. Ismerős? Elég sokan töltik így a reggeleiket, hosszú órákig ébredezve.

Nem túl motiváló rutin, igaz? Ennek ellenére sok energiával folytattam a napomat. De valami soha nem volt az igazi. Végül egy nap elgondolkodtam…

Mi lenne, ha a reggeli órákat is pozitív és hasznos dolgokkal tölteném? S mi lenne, ha nem érzésre ébrednék? Természetesen vannak napok, amikor fix időre megyek dolgozni, de ezeken kívül a világ legnagyobb nyugalmával és lomhaságával nyomtam ki az ébresztőt. Sokszor még annyira sem méltattam szegény telefonomat, hogy kinyissam a szemem.

Ennek véget kellett vetni! Ha minden hétköznap 1 óra hosszával több időt töltök hasznosan, az azt jelenti, hogy egy hónap alatt 30 órát, vagyis több, mint egy teljes nappal több időt tudok produktívan tölteni. Egy nappal többet tanulhatok/dolgozhatok/élhetek minden hónapban. Ez rengeteg idő, gondolj bele!

woman-morning-bathrobe-bathroom

Kezd azzal, hogy észreveszed a hibákat!

Szeretek tisztában lenni a világ történéseivel. Az ember életében alapvető, hogy tisztában van a világ történéseivel. Szükséges egy bizonyos mértékű tájékozottság, de nem szabad túlzásokba esni. A hírek 90 százaléka nem valódi hír. Komoly mennyiségű “hír” szól arról, hogy melyik politikus merre nyaralt és mit mondott. Ez valójában ugyanaz, mintha celebekről olvasnék, csak nekik más a munkahelyük. Bulvár “komolyba” csomagolva.

A hírek maradék 10 százaléka pedig fikarcnyi hatással sincs az én életemre, arra az adott napomra pedig főleg semmilyen befolyással nincs. Felesleges ennyi időt eltölteni ezekkel a dolgokkal. S ez nem csak a hírportálokra vonatkozik, hanem azokra az oldalakra is, melyeken az ember a saját hobbijával kapcsolatos híreket olvassa. Minden reggel, amikor le akarok ülni elolvasni pár friss hírt az interneten akkor arra gondolok: “Az, amit most olvasnék pozitív irányba vinné a mai napi teendőimet?”. A válasz általában: Nem.

Az interneten található információk egy része időtöltésre és kattintásgenerálásra való szemét, amely semmiféle hasznot nem ad a pillanatnyi információs éhség kielégítésén kívül az életemhez. Pontosan ezért száműztem az általános böngészést az interneten egy délutáni vagy dél körüli időpontra, amikor már produkáltam valamit azon a napon.

Mint minden változás, ez sem megy egyik napról a másikra. Szépen lassan változtatok a reggeli rutinon, de már az első apró változtatás után energikusabban telt a napom és hatékonyabban végeztem a mindennapi feladataimat.

Rendben, természetesen nem a nulláról indulok. Az alábbi rutin 1-1 részét néhány hétig alkalmaztam a mindennapjaimban pár hétig, de még soha nem állítottam össze a tökéletes reggeli rutint. Ezt a hiányosságot most javítom és bízom benne, hogy te is merítesz belőle tippeket, ötleteket.

Nézzük!

office-620817_640

Milyen a tökéletes reggeli rutin?

1. Feküdj le hamar

Ezt a legnehezebb betartani, de ahhoz, hogy reggel fel tudj kelni eleget kell aludnod. S ahhoz, hogy eleget aludj, este időben kell lefeküdnöd. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról majd egy másik hatékonyság növelésről szóló cikkben fogok írni. Elég egyelőre annyit tudni: Feküdj le hamarabb, hogy jobban induljon a reggel.

2. Kelj fel korábban

Az ember produktivitása reggel 7 és délelőtt 11 óra körül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy érdemes felkelni 7 óra körül vagy inkább előtte. Remélem már érted, hogy miért mondom: Feküdj le hamarabb. a sikeres emberek jelentős része mondja azt, hogy az egyik legjobb szokás az életében a koránkelés. Igaz a mondás?

“Ki korán kel, aranyat lel.”

coffee-break-1291381_640
Ha ezt látod, akkor elkéstél, ráadásul valaki kiborította a kávébab tartód.

3. Kezdj kicsiben

Egyik napról a másikra nem fog összejönni a változtatás, ezért kezdj kicsiben. Én kezdetben 15 percenként állítottam egyre korábbra az ébresztést és a reggeli átmozgató edzésnek is csak a negyedével kezdtem.

4. Legyen előtted egy cél

Minden este, mielőtt elalszol gondold át a holnapi céljaidat. Én ilyenkor belegondolok, hogy milyen fontos és nagyszerű dolgokat akarok elvégezni vagy mennyi érdekes dolgot szeretnék megtanulni. Alig várom, hogy reggel legyen és felébredjek. Keress egy célt, amiért másnap fel kell kelned!

4.2 Ha legszívesebben visszafeküdnél…

Erre egy közismert, örökzöld módszer a legnagyobb segítség: Hidegvíz az arcba. Garantált ébresztő, azonnal felpezsdíti a reggelt.

5. Ágyazz meg!

Kezd azzal, hogy felkelsz az ágyból és megágyazol. Így kevesebb esélyed lesz arra, hogy visszafekvésen törd a fejed és rögtön nagyobb rend lesz a szobádban.

6. Engedd be a fényt.

Very important! Nagyon fontos, hogy ébredés után szépen lassan támaszkodj el a redőnyig és engedd be a fényt a szobádba. A természetes fény segít a szervezetednek felébredni és még a villanyszámlád is kevesebb lesz.

7. Igyál egy pohár vizet

Bármennyire is a legfontosabb dolog a hidratáltság én is hajlamos vagyok elfelejteni akár egész nap, hogy igyak vizet. Ezért jobb, ha már rögtön ezzel indítod a reggelt.

8. Testmozgás

Egy 10 vagy 15 perces edzés segít igazán felébredni és beindítani a vérkeringést. Én soha nem voltam híve a reggeli kemény edzésnek. Több órányi éhezés és szomjazás után, belassult szervezettel nem lehet jól teljesíteni. Reggeli edzésnek egy 10 vagy 15 perces átmozgatás és nyújtás a legjobb. Semmi értelme korán reggel elfáradni. Tucatnyi Youtube videó van fenn a témában, akár naponta újakat lehet kipróbálni.

Nem volt egyszerű használhatóakat választani. Olyan edzések kellettek, amik elég rövidek és átmozgatnak, de nem fárasztanak ki már korán reggel. Ez fontos. Ez nem egy igazi edzés, ez a test átmozgatása és felébresztése. Végül kiválasztottam egy videót, amit férfiaknak ajánlanak és egyet, amelyet nőknek. Nem volt egyszerű a döntés. Majdnem úgy döntöttem, hogy a “How to lose fat WITHOUT workout or diet” című videó mellett döntök, amit egy 15 éves lány készített… 🙂

 

Ha egyik sem vált be vagy már unod őket, akkor itt van egy saját tervezésű bemelegítő, reggeli edzésterv. Sok sikert!

Bemelegítés, majd 2 kör az alábbi gyakorlatokból:

 • 10 db négyütemű fekvőtámasz
 • 10 db fekvőtámasz
 • 10 db térdemelés
 • 10 db lábemelés / felülés
 • 10 db felugrás guggolásból
 • 10 db Mountain Climbers 
 • 10 db kitörés
 • 1 perc plank (hídtartás)
 • 1-2 perc pihenő

9. Zuhany

A legjobb érzés egy rövid átmozgató edzés után egy frissítő, gyors zuhanyozás. Nyáron a hideg zuhany, télen a hideg-meleg váltó zuhany a legjobb.

10. Reggelizz!

Pusztán kávéval indítani a reggelt nem túl nyerő kombináció. A kávé feldob és felpörgeti az egyébként is kipihent szervezeted. Persze, hogy úgy érzed nincs szükség a reggelire, de a szervezeted nem így gondolja. Nem azt mondom, hogy ne igyál kávét. Indítsd a reggelt egy kiadós, tápanyagdús reggelivel a kávéd mellé és délelőtt olyan leszel, mint akit kicseréltek. Ne tudd le egy péksütivel, tankolj fel rendesen és vedd be a multivitaminokat.

healthy-lunch-meal-fruits

11. Tervezd meg a napod!

Emlékszel amikor azt mondtam, hogy elalvás előtt gondold át a holnapi napot? Idézd fel a tegnap estét és gondolj át újra mindent. Tervezd meg a napod. Ülj le, hagyj abba mindent és gondold át, hogy mit akarsz ma csinálni.

12. Töltsd fel magad pozitív gondolatokkal.

Minden reggel indíts a kedvenc idézeteiddel és töltsd fel magad pozitív gondolatokkal. Beiktathatod reggeli közben, ha időt akarsz spórolni. Nekem van néhány kedvenc üzleti könyvem, amelyeknek a végén a szerző összegyűjtötte a legfontosabb gondolatokat. Minden reggel ezekkel indítok és belegondolok, hogy ez a mai napomra vetítve mit jelent. Kezd a napod valami olyan tevékenységgel, ami boldoggá tesz!

13. Tedd rendbe magad

Minden reggel próbáld meg a lehető legjobb formába hozni magad. Jó eséllyel már túl vagy egy edzésen, egy vérpezsdítő zuhanyon és egy kiadós reggelin. Itt az ideje, hogy a külsődet is rendbe tedd.

 • Moss fogat! Abszolút a legfontosabb dolog. Lehet, hogy a fogaid nem lesznek tőle vakítóan fehérek, de nincs rosszabb a “piszkos” fogaknál és a rossz leheletnél. Mosd meg a fogaidat, mielőtt elindulsz otthonról.
 • Öltözz fel olyan ruhába, amiben jól érzed magad. Sokat dob a kisugárzásodon, ha jól érzed magad a ruháidban.
 • Fésülködj meg. Oké, ezen nincs mit ragozni.
 • Borotválkozz vagy ápold az arcszőrzeted. A borotvált arc önmagában ápoltságot tükröz. Ha viszont úgy döntöttél, hogy arcszőrzetet növesztesz, akkor látszódjon rajta, hogy nem lustaságból növesztetted, hanem akarattal.
 • Legyen tiszta a cipőd. Nem kell, hogy újnak tűnjön. Csak legyen tiszta. Azonkívül, hogy a cipőd stílusa sokat elárul rólad, a cipőd tisztasága/piszkossága is elárul valamit. Azt, hogy mennyire adsz a részletekre és mennyire vigyázol a dolgaidra. Gondolj bele, hogy a cipő olyan része az öltözékednek, ami nincs a középpontban. Ugyanakkor hóban, esőben, sárban, mocsokban jársz vele. Soha nem menj el otthonról koszos cipőben – kivéve, ha zombitámadás ért. Akkor mindegy, menekülj 🙂

14. Fegyelem, fegyelem, fegyelem…

Az élet folyamatosan keresztbe tesz majd a törekvésednek, hogy tartós maradjon a változás. De neked ki kell tartanod! Körülbelül 6 hét kell ahhoz, hogy valamihez hozzászokj. Kezdd el már most azonnal!

pexels-photo-104809

Hogyan tovább?

Kezdj hozzá. Változtass a reggeleiden. Nehéz lesz? Természetesen. Megéri? Abszolút.

Remélem, hogy sikerült pár tanácsot adnom és találsz hasznos infókat a cikkben.

Ha tetszett, oszd meg a barátaiddal is és iratkozz fel a Facebook oldalamra.

Képek: Pexels.com, Pixabay.com

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
 •  
 •  
 •   
 •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.