Mit csinál a gazdaságinformatikus?

Vannak olyan dolgok az életben, amelyek hosszabb magyarázatra szorulnak. Mint az, hogy miért annyira finom másnaposan a másnapos pizza? Nos, ilyen magyarázatra szorul a Gazdaságinformatikus szak is.

Ugyanis hiába az interneten fellelhető tucatnyi szépen megfogalmazott körmondat, mint ez…

“A gazdaságinformatikus feladata a cégek működéséhez szükséges információk összegyűjtésében, strukturálásában, tárolásában és feldolgozásában használható, felhasználóbarát kimeneti formákat eredményező info-kommunikációs rendszerek létrehozása.” – felvi.hu

őőő…

Nem érted? Semmi gond! Én sem értettem körülbelül az egyetem közepéig.

Konkrétumok nélkül nehéz egy laikusnak megértenie, hogy mit lehet kezdeni egy gazdaságinformatikus diplomával.

Könnyebb lesz megérteni a gazdaságinformatikus szakot, ha legyőzünk két fő tévhitet, ami gyakran előkerül az internet sötét bugyrában.

Mire nem jó Gazdaságinformatikus diploma?

Az első tévhit, hogy a gazdaságinformatikus tanul egy kis informatikát és egy kis közgazdaságtant, de valójában egyikben sem elég jó. Nem, ez nem olyan, mint a műszaki menedzser szak.

Az előbbi tévhitet olyan emberek szokták hangoztatni, akiknek fogalmuk sincs a döntéstámogató rendszerekről, az információról, mint erőforrásról vagy egyszerűen csak elvégezték a szakot és éppen átestek a vizsgáikon, most pedig valami olyan helyen dolgoznak, aminek semmi köze a gazdaságinformatikához.

A második tévhit főleg azokhoz szól, akik eredetileg közgazdaságtant akartak tanulni, de nem volt elég pénzük/pontjuk. Mert legyünk őszinték: Rengetegen azért kötnek ki a gazdaságinformatikus szakon, mert a közgére nem lett volna esélyük bejutni és “hát ez is gazdaság”. Van benne igazság. Ugyanakkor a gazdaságinformatikus szak a legtöbb egyetemen az Informatika Kar része és nem a Közgazdaságtan Karhoz tartozik, ennek pedig megvan az oka.

Ez alapvetően egy informatikai képzés. Olyan informatikusok képzése folyik, akik az adatokat és az információkat gazdasági erőforrásként látják és ezen elvek szerint képesek lesznek őket megfelelően kiaknázni, kezelni, gyűjteni és kedvükre “formázgatni”. Ehhez viszont átfogó üzleti tudásra van szükség.

Úgy képzeld ezt a szakot (elvont gondolkodók előnyben), mintha kapnál egy szemüveget, amivel a valós világ történéseit (mint egy bolti fizetés) számokként láthatnád. Feltennéd a szemüveget és mindenhol számokat látnál.Nos, elég elvontan hangzik, de a képzés nagy része arról szól, hogyan vedd észre ezeket a számokat. A másik része meg arról, hogy bemutassa az informatika eszközeit azoknak a számoknak a pénzzé alakítására.

Gazdaságinformatikus alapszak

Egy gazdaságinformatikusnak valójában rengeteg lehetősége van érvényesülni és az informatika térnyerésével egyre több irányban szakosodhat. Természetesen az egyetemen is megy a szakosodás, de én nem erre gondolok. Én arra gondolok, hogy az egyetem által adott alap tudásra otthon egyre több képzettséget lehet építeni.

Ezen szak méltánytalanul elhanyagolt előnye, hogy széles rálátást ad különböző területekre, de ellentétben pl. egy programtervezővel – aki  programozásban perfekt lesz a végére – egy gazdaságinformatikus az egyetemről kikerülve, kifejezett érdeklődési kör nélkül könnyen elveszhet és úgy érezheti, hogy az ő tudása semmit sem ér. Gazdaságinformatikus alapszakon az egyetemek széleskörű tudást igyekeznek átadni, hogy a hallgató képes legyen választani egy-két területet, ami mélyebben is érdekli. Mik ezek a területek?

gazdaságinformatikus-szófelhő

Milyen munkaköröket lehet betölteni gazdaságinformatikus diplomával?

A gazdaságinformatikusból lehet valamilyen Excel guru. Az Excel nem csak SZUM függvények használatára való, nagyon komoly és összetett feladatok elvégzésére lehet használni, akár gyárak termelési adatainak és jövőbeli munka és anyagszükségletének előrejelzésére is. Érdemes az online Excel kurzusok mellett a VBA programozást is elsajátítani.

Természetesen egy gazdaságinformatikus is lehet fejlesztő vagy hagyományosabb nevén programozó. A gazdasági világhoz főként a PHP, Python, R, ABAP, SQL és a JAVA kapcsolódnak. Mindegyik jellemzően más területeken hasznos. Ha megvannak az algoritmizálási alapok, akkor a programnyelv kiválasztása már részletkérdés.

SSC munkatárs. A gazdaságinformatikusokat azért szeretik a Shared Service Centerekben, mert értenek az informatikához, mégis kommunikatívak és általában jól beszélnek nyelveket.

Üzleti intelligencia fejlesztő/tanácsadó/elemző. Az üzleti intelligencia, analitikai és vállalatirányítási megoldások töretlenül fejlődésnek indultak az utóbbi években. Az informatikai fejlesztések jelentős része azért nem valósul meg, mert nincs megfelelő szakember, hiszen itt nem elég a programozói tudás. Át kell látni az egész gazdasági folyamatot és több ágazat szereplőivel is szót kell érteni a zökkenőmentes munkához.

Adatbányász. Az adatbányászat az üzleti intelligenciával szoros kapcsolatban áll és ugyanazok a meglátások vonatkoznak rá, mint a BI (üzleti intelligencia) fejlesztőkre.

SAP fejlesztő / tanácsadó. Az SAP az egyik legismertebb vállalatirányítási rendszer szállítója. Ezek a szakemberek keresettek és elismertek, mert speciális tudásuk van. Az SAP  vállalatirányítási rendszereinek moduljait megismerni és fejleszteni hatalmas mennyiségű tudást igényel, ezért külön szakember foglalkozik vele.

Data scientist vagy adattudós. Ez a szakma az utóbbi években jelent meg és egyre nagyobb szükség lesz rá. Gyakorlatilag soha nem lehet elég belőle és nem is lesz, hiszen egyszerre kell érteni a programozáshoz, a statisztikához, az emberekhez, a gépi tanuláshoz, az analitikához, az adatbányászathoz és a pizzaevéshez. Igen, mindezt egyetlen emberként. Nos, a gazdaságinformatikus képzés megfelelő alap ahhoz, hogy valaki kemény munkával és szorgalommal adattudós legyen. S hogy miért jó ezt csinálni? Ahogy egy szakmabeli ismerősöm fogalmazott:

“Akkora fizetést kérhetsz, amekkorát nem szégyellsz.”

Üzleti elemző vagy Business Analyst. Az üzleti elemző feladat az ügyfelek szükségleteinek megértése és ezek megfelelő kommunikálása a szakmai csapatok felé, majd folyamatos egyeztetés és persze rendszerek, szükségletek és tények elemzése a vállalat céljainak elősegítése érdekében.

Statisztikus. Ha nagyon beleszerettél a matematikába, akkor a statisztikus kézenfekvő. Gazdaságinformatikusként a haladó statisztika papíron tanulása mellett elég komoly szerep jut a számítógéppel végzett statisztikai számításoknak.

Egyéb munkatárs más területeken. Gazdaságinformatikusként az a tapasztalatom, hogy sok, az informatikához lazán kapcsolódó területen is szívesen látják az embert, ha hajlandó a tanulásra. Egy ilyen diploma megszerzése nem egyszerű és ezt elég sok munkáltató tudja. Ha megszereztél egy IT diplomát, akkor elboldogulsz más feladatokkal is. Szerencsére egyre jobban haldoklik az a felfogás, hogy a papír számít és hódít helyette, hogy a munkakörhöz tartozó iskola elvégzése előny, de a hiánya nem kizáró ok.

S akkor még meg sem említettem a tisztán gazdasági munkaköröket…

Business-informatics-things

Hivatalos végzés utáni kilátások: Felvi.hu

Mennyire nehéz a gazdaságinformatikus diploma megszerzése?

Ez egyénfüggő és egyetemfüggő. Találkoztam már “büfészak” megnevezéssel, de többször találkoztam elismeréssel, mert egy ilyen nehéz szakon tanultam.

Igazság szerint a többség nem jut el a diplomáig képzési időn belül. Az első évfolyam egy része már az első évben azt mondja, hogy ez nem neki való és dobbant. Mások könnyedén veszik az akadályokat és simán elvégzik az előírt idő alatt a szakot.

Ha jó képességű vagy, érdekel az informatika és nincs más dolgod, csak tanulni és szórakozni az egyetemen, akkor ez egy nehéz, de elvégezhető alapszak lesz a számodra.

Szerintem a szak nehézsége 8/10, ahol a tizes értéket az orvos, a gépészmérnök, villamosmérnök és társaik képviselik.


Ha további kérdéseid vannak ezzel a szakkal kapcsolatban, akkor írj bátran Facebookon vagy emailben !


Tetszett a bejegyzés? Ha érdekelnek további bejegyzések a témában, akkor

  • Csatlakozz  a Digitális Innováció Blog Facebook oldalához,
  • Nyomj a LIKE gombra és oszd meg ismerőseiddel is. 🙂

Képek forrása: learninginrussia.files.wordpress.com

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?