Ideális tanulási környezet kialakítása

A működő tanulási módszerek sorozat előző részében arról írtam, hogyan kell jól tanulni és miért kell tanulni? Az ideális tanulási környezet kialakítása című bejegyzésemből többek között a következőket fogod megtudni:

  • Segít-e az okostelefon a tanulásban?
  • Mikor a legjobb tanulni?
  • Hatékonyak-e az oktatóvideók?
  • Mi a hatékony tanulás “titka”?

Az optimális környezet tanuláshoz

Az optimális környezet nem elengedhetetlen, de ajánlott. Ismerek olyan embert, aki a három műszakos szalagmunka mellett készült fel a szakvizsgájára. Elvégre a keze ugyanazt a mozdulatsort végezte, már oda sem nézett a legtöbbször. Csak a füzetet nézte. Így is lehet tanulni, de ne nehezítsd meg a dolgod, ha lehet könnyebben.

Az egyik legfontosabb, hogy nyugodt környezet vegyen körül. Csukd be az ablakot, ha forgalmas helyen laksz. Csukd be az ajtót, hogy a családtagok se zavarjanak. Tegyél rendet az asztalon. Pakold el azokat a dolgokat onnan, amelyekre nem lesz szükséged. Vigyél be vizet és esetleg valami rágcsálnivalót, hogy ez se zavarjon meg a tanulásban.

windows_10_mobile_power_off
Kapcsold ki, ha nem bírod nélküle.

Az én asztalom állandóan üres. Egyetlen toll van a tetején meg néhány post-it, minden más a fiókban van. Elkerülöm azt a bosszantó helyzetet, amikor a különböző tartók miatt nem férek el az asztalon.

Mi a helyzet az okostelefonnal?

Az okostelefon egy hasznos dolog. Tanulásra sem hátrányos pl. szótárként, de az értesítések megzavarják a koncentrációt. Ha jön egy értesítés, akkor azonnal megnézed, hogy ki és mit írt neked?

Ha IGEN a válaszod vagy legalább NAGY RÁ AZ ESÉLY, akkor kapcsold ki a telefont, vedd ki a memóriakártyát, gyújtsd fel, hintsd be sóval a maradékát és három hétig ülj egy sötét, kütyümentes szobában. Ennyi idő elég a leszokáshoz.

Na jó, kezdetnek elég lesz, ha kikapcsolod. 🙂 Gondolj bele abba, hogy mivel mész többre? Ha tanulsz és jobb munkahelyed lesz vagy azzal, hogy mindenki szórakoztat vagy éppen a gondjaival fáraszt amikor neked éppen tanulnod kellene. Ha valakinek annyira fontos vagy amennyire, akkor megfogja érteni, hogy a jövőd fontosabb mint az, hogy azonnal visszaírj neki. Ilyenkor önzőnek kell lenned. A legjobb barát, a legnagyobb szerelem sem fogja elvégezni helyetted azt a szívás melót amit akkor fogsz csinálni, ha nem tanulsz és rossz jegyet kapsz.

Tudom,  akkor is ott a tablet és a számítógép… Ezeknél kénytelen leszel önuralmat gyakorolni. Tartsd észben, hogy amint megszakítod a tanulást, ott elveszíted a hatékonyságot. 50 perc tanulás mellé 15 perc pihenést iktass be. Ötven percet csak kibírsz Facebook nélkül, nem?

FIGYELEM! Ezt a részt előszeretettel használja az agyunk ún. pótcselekvésként. Történetesen reggel felkelsz, elhatározod, hogy tanulni szeretnél és még körülbelül 5-6 órán keresztül az ideális környezetet építgeted. Ceruzákat hegyezel, színezgeted a füzeted sarkát, takarítasz, gyöngybetűkkel írsz stb. Majd rájössz, hogy ma már eleget tanultál és abbahagyod. Ez még nem tanulás!

Írott anyagból vagy e-bookból jobb tanulni?

Erről megoszlanak a vélemények. Sokan mindent kinyomtatnak, sokan pedig semmit. Próbáld ki mindkét formában a tanulást és dönts a tapasztalataid alapján.

Egyedül a szkennelt, félrecsúszott, elmosódott könyvektől ráz ki a hideg. Ezeket fárasztó monitoron olvasni.

Ha digitális anyagból, Powerpoint diákból vagy más online jegyzetből tanulsz, akkor figyelj oda arra, hogy ne folyjon ki a szemed a számítógép előtt. Erre az f.lux program tökéletes megoldás. Használata megelőzi a szem bevérzését, kitolja az elfáradást.

Videóról vagy olvasva hatékonyabb tanulni?

Újabban a videótanfolyamok nagyon elterjedtek. Ahogyan a “Hogyan változtatja meg agyunkat az internet?” című könyv szerzői rámutattak, az online tartalomfogyasztás hamar szelektívvé válik és kevésbé elmélyült tudást eredményez. Nagyságrendekkel kevesebb agyi munkára van szükség hozzá, ha valamit mozgóképként nézünk vagy olvasás helyett böngészünk a sorok között. Ha olvasunk, akkor az olvasottakat még pluszban képpé kell alakítani a fejükben, ami extra munkát ad az agynak, jobban megdolgoztatja azt, így fejleszti.

nightvision_video_tutorial
Ez könnyebb videóról, mint képekkel illusztrált könyvből.

Nagyon meg kell válogatni a videós tananyagokat, a jól összerakott oktatóvideók sokkal könnyebbé teszik a tanulást, viszont a rossz videókkal csak az idődet pocsékolod. Kerüld el azt a hibát, hogy megnézel egy videót, megcsinálod a feladatot ami a videóban van és akkor elhiszed, hogy megtanultad az anyagot. Videóból is akkor van valódi tudás, ha az elhangzottakat már magadból is meg tudod csinálni utólag.

Tanulás zenére

Van egy ismerősöm, aki zenét hallgat tanulás közben. Neki ez beválik. Nekem nem. Én a csendre szavazok. Téma lezárva. 😀

Hol a legkényelmesebb tanulni?

Egy kényelmes, ergonomikus irodai forgószékben ülve az asztalnál írni a legkényelmesebb a feladatmegoldás. Tételek tanulásakor mindegy, hogy az ágyon fekszem, sétálgatok vagy az asztalnál ülök. Bár fejenállva még nem próbáltam.

Szabadban vagy a szobában jó tanulni?

Sok fórumon azt írják, hogy a szabadban jobb tanulni. Szerintem szabadban olvasni jobb, tanulni nem. Kiülni egy parkba, egy tó mellé vagy szökőkút közelébe és elmélyedni az olvasmányban jó kikapcsolódás, de nem a legjobb tanulási technika. Esetleg a fogalmazás vagy esszéírás még elképzelhető szabadban.

Ellenben magolni egyenesen szörnyű ilyen megnyugtató környezetben. Erre a szobát javaslom, ahol beülsz a sarokba és orrvérzésig ismételsz anélkül, hogy a madárcsicsergés tönkretenné az idilli szenvedésed.

Reggel vagy este jobb tanulni?

Este tanulni két okból jobb:
1. Sokkal nagyobb a csend.
2. A lefekvés előtt tanult anyagok jobban megmaradnak az emlékezetünkben.

Több embert ismerek, akik a kora reggeli tanulásra esküsznek. Nem túl sikeres stratégia leharcolt aggyal beülni az iskolapadba, hogy aztán új dolgokat próbálj megtanulni.

Tanulság és a nagy titok

Amint mondtam, az ideális környezet nem feltétel, de sokat segít az esélyeiden. Tanulj olyan környezetben, ahol a legjobban érzed magad és a legjobban tudsz figyelni. Tudatosan zárj ki mindent és mindenkit, aki megzavarhat a munkában.

Mielőtt abbahagyom az írást, megosztom veled a gyors és hatékony tanulás titkát:

Az információnak ülepednie kell az agyban, amit az ismétléssel erősítünk meg újra és újra.

Minden, amit eddig írtam és ezután írok, arról fog szólni, hogy ezt a folyamatot jól működő technikákkal erősítsd meg.

A következő cikk tartalma: Hogyan kell jó jegyzetet írni és tételt kidolgozni?

Ki ne hagyd!

Kiemelt kép: Pexels

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?