Hogyan kell jó jegyzetet írni és tételt kidolgozni?

Az előző részben az ideális tanulási környezetről volt szó, ebben a részben meg a tételek kidolgozását fogom bemutatni.

A tételek/jegyzetek kidolgozásakor még nem tanulunk, csak összegyűjtjük a lényeget, kiválogatjuk a fontos információkat. Sokféleképpen lehet tételeket kidolgozni, nekem az alább ismertetett módszerek váltak be. A lehető legrosszabb módszer szóról szóra kimásolni komplett mondatokat a tankönyvből és összeollózni őket egyetlen lapra.

Kézzel vagy számítógéppel dolgozzam ki a jegyzetet?

A kézzel írott kidolgozásra szavazok. A kézírás lassabb, mint a gépírás. Folyamatos koncentrációt és figyelmet igényel és tornáztatja az agyat. Gyakran előfordul, hogy mire leírom a tételt, már félig meg is tanultam. Ráadásul elektronikusan nagyon könnyű összeollózni másolás-beillesztéssel a mondatokat, ami így rutinmunkává válik.

Ha csúnyán írsz, akkor ajánlom az elektronikus tételkidolgozást Wordben.

Írj vázlatot! – Tétel felépítése

Mindig, mielőtt tételt akarsz kidolgozni, gondold át a legfontosabb részeit, a főbb gondolatokat és szedd őket csoportokba. Ezután adj a fejezeteknek címeket, amiket szükség esetén bonts alcsoportokra, majd felsorolásszerűen írd le a kulcsszavakat, legfontosabb mondatokat, évszámokat, képleteket és jelentéseit. Nekem ez a bevált módszerem. Nem komplett mondatokat magolok be, hanem a fontos kifejezéseket, amikből én össze tudom állítani a mondatot. Így néz ki egy ilyen tétel struktúrája:

TÉTEL CÍME (A számítógép)

I, felvezető dolgok (A számítógép története)
A, alcím (I. generáció)
1, alcím egy része (Nagy Péter – A feltaláló)
– kulcsmondat (Sokat gondolkodott)
– évszám + jelentése (i.e. 1999 – római számok feltalálása) 
2, alcím másik része
– kulcsmondat
– kulcsmondat
– fontos képlet
B, második alcím
– kulcsmondat, kulcsszó
II, Tétel lényege (A számítógép)
……..
III, Jövőbe látás vagy konklúzió (A számítógépek jövője)

Ezzel a típusú tételkidolgozási módszerrel elkerülöm a felesleges, egybefüggő fogalmazásokat, amik hosszú órákat vesznek el a tanulástól. Fogd meg a lényeges információkat, bontsd őket egyszerűbb mondatokra, szavakra és írj vázlatosan.

Szövegkiemelő és a színek szerepe a tételek kidolgozásában

A színes dolgokat könnyebb megjegyezni, mint az egyszínűeket. Ehhez a megállapításhoz még tudósnak sem kell lennem. Több szín használata segít a tanuláskor könnyebben megjegyezni a tananyagot. Vannak, akik a szövegkiemelőre esküsznek. Én a klasszikus színes tollakat ajánlom. Fekete, piros, zöld filcek és az alap kék toll.

Fekete kiemelés: Feltűnő, de nincs útban.

A fekete színt használom a tételek felosztására és a számozásra. Feketével írom a főcímeket, amiket úgyis tudok és feketével írom a számozásokat is. A fekete kitűnik a lapról, de közel sem olyan erősen, mint a piros vagy a zöld. Amikor szóban vagy írásban felelnem kell a tételből és elakadok vagy nem vagyok biztos benne, hogy mit kell írni, akkor a fekete részekre próbálok visszaemlékezni.

“Volt ott D rész? Hány pontja is volt annak a felsorolásnak?”

Könnyebben megjegyzem a tétel felépítését, ha nem olvad bele a szövegbe a számozás.

Zöld szín: Megjegyzés, gyakorlati részek

A zöld színnel írom a megjegyzéseket. Elsősorban a programozásból jött, ott a megjegyzéseket általában zölddel színezik a programok, gondoltam, miért ne válhatna papíron is ez a módszer? Zöld tollal írom a kiegészítéseket. Például a matekban a számítás általános lépéseit zölddel írom az egyenlet fajták elé vagy a képletek betűjelei mellé zölddel kerül a magyarázat.

Zölddel írom még a fogalmakat, definíció neveket. A zöld színt könnyű megjegyezni.

Piros szín: Egyéb infók

Ha a zölddel a feladatok általános megoldásának lépéseit írom, akkor pirossal az aktuális feladat lépéseinek a magyarázatát, amiket kétszer is át kell gondolnom.

Kék szín: A hagyományos kék toll

Minden mást kékkel írok. A szövegeket, a számításokat, a példákat, a függvények vázait(A vonalakat színezem). Mivel általános iskola óta kék tollal írunk, ezért a szem már hozzászokott a kék színhez. Próbálj meg feketével írni egy egész oldalt vagy zölddel. Nagyon zavaró lesz.

Tippek tételek kidolgozásához / jegyzetíráshoz

  • Írj olvashatóan. Nem hátrány, ha el tudod olvasni amit írtál, hiszen ebből kell majd tanulnod.
  • Nem csak összegyűjtjük az ismereteket, hanem a saját gondolatmenetünk alapján rendszerezünk.
  • Lehetőleg ne papírfecnikre írd a vázlatot.
  • Ha elektronikus írod, akkor pedig olyan helyre mentsd el, ahol meg fogod találni a későbbiekben.

Példa:

Most, hogy leírtam hogyan kell jegyzetet / tételt kidolgozni, íme egy példa. Konkrétan matekos jegyzet. Így könnyebb lesz megérteni a fenti vázlatszerkezetet is.

kidolgozott-tetel-technika
Szerinted melyik füzetből egyszerűbb felkészülni?

A következő részben arról fogok írni, hogyan kell írásbeli és szóbeli vizsgára tanulni. Működő tanulási technikákat fogok bemutatni, az utolsó részben pedig megosztok újabb hasznos tanulási tippeket és néhány tanácsot arra az esetre, ha gyorsan kell sokat megtanulnod.

Kiemelt kép: Paperlovestory

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?