Villámgyors tanulás és egyéb “titkok”

Ez az utolsó része a működő tanulási módszerek című sorozatnak. Van még néhány  dolog, amik nem fértek bele az előző bejegyzésekbe és útközben kérdésként merültek fel.

 • Holnap vizsgázom, de nem tudok semmit. Mit tegyek?
 • Hogyan tanulhatok sokat holnapra?
 • Miért nem tudom magam rávenni a tanulásra?
 • Hogyan legyek jóban a tanárokkal?

Hogyan készüljek fel a holnapi vizsgámra?

Az a helyzet, hogy dacára a következetes tanulási módszereimnek, velem is megesik, hogy elcsúszom. A vizsga előtt egy nappal szólal meg az ébresztőóra a fejemben. Holnap vizsgázom és én semmit sem tudok. Felgyűltek a tételek. Ilyenkor ne ess pánikba!

Ha gyorsan kell sokat megtanulnod, akkor írhatsz puskát, de az megint sok idő. Ilyenkor a brute force módszert ajánlom. Ennek az a lényege, hogy eszel,iszol,lefürdesz, kikapcsolod a telefonod és addig magolsz, ameddig bírod és még annál is tovább. Elkezded az első sornál és próbálod megjegyezni. Szépen haladsz tovább, végig a tételeken, amennyit csak sikerül. Ne próbáld megérteni. Ne gondolkodj rajta. Csak annyit kell tudnod, hogy a szavak milyen sorrendben követik egymást.

Addig ismételgesd az egyes tételeket, ameddig önkéntelenül is emlékezni fogsz rájuk. Amikor lankad a figyelmed magolás közben, csak gondolj arra, hogy mit veszíthetsz a bukással. Gondolj rá, hogy ez mennyire hátráltatni fogja az életed és mennyi mindent ki kell majd hagynod azért, hogy újra vizsgázhass. Ha igazán át akarsz menni, garantálom, hogy felélénkülsz. Lehet, hogy nem értesz semmit az egészből és már 5 perccel a vizsga után fogalmad sincs, hogy mit tanultál, de itt kivételesen nem ez a lényeg.

Persze, ha eddig következetesen tanultál és most egy tárggyal elcsúsztál, akkor a magolás is gyorsabb és könnyebb lesz. Az agyad már edzettebb lesz és jobban tudja fogadni az ismereteket.

Ha gyorsan kell sokat tanulnod, akkor marad a brute force módszer. Erőszakold bele a fejedbe a dolgokat.

Hogyan vegyem rá magam a tanulásra? – Motiváció újratöltve

Ha nem tudod rávenni magad a tanulásra, akkor nézd meg, hogy én mire szoktam gondolni, amikor nincs kedvem tanulni:

 • Az új dolgok megismerésének az egyik legjobb módja a tanulás.
 • Minél többet tudsz, annál többet segíthetsz másoknak.
 • Tanulj olyan témáról, amivel szeretsz foglalkozni. Abból soha nem elég.
 • Ha muszáj olyat tanulnod, amit utálsz akkor gondolj az életed céljaira. Valószínűleg szükséged lesz sok pénzre néhány célod megvalósításához. Sok pénzt ésszel vagy erővel szerezhetsz. Ésszel lényegesen egyszerűbb.
 • Az okos emberek értékesek a társadalom számára. Legyél értékes ember. Ez neked és a barátaidnak is jó.
 • Mindent elvehetnek tőled, de a tudásodat nem. Ha sok a tudásod, akkor hiába vesznek el tőled mindent, úgyis visszaszerzed.
 • Az információ hatalom. Több tudás, több lehetőség.
 • Ha ezek egyike sem érdekel, akkor ideje a félelem irányából közelítened. Képzeld el, hogy kit és mit veszíthetsz el azzal, ha nem tanulsz. Kinek a szemében leszel kisebb, ha veszítesz? Képzeld el, hogy mi az, amit nem fogsz elérni. Ezután képzeld el, hogy mit tarthatsz meg és mit nyerhetsz, ha inkább leülsz és tanulsz.

Kiszúrt magának a tanár. Mit tehetek?

Vannak olyan tanárok, akiknek nem leszel szimpatikus. A csillagokat lehozhatod az égről, akkor sem. Az egyik ismerősömnek középiskolában a tanára megmondta, hogy bármennyit tanul és küzd, soha nem lesz jobb az érettségije hármasnál. Ő ennek ellenére olyan keményen tanult, amennyire csak tudott. Eljött a vizsga napja. Csak egyetlen kérdésre nem tudott válaszolni. Hármast kapott. Rá egy évre ötösre újra vizsgázott egy másik iskolában.

Vannak olyan emberek a tanárok között is, akiknek csak a diákok felett van hatalmuk. Őket nem érdekli, hogy esetleg a karrieredet törhetik keresztbe, mert bal lábbal keltek fel.  Persze, ha érdekli, az még rosszabb.

Azonban van megoldás a tanárok szivatása ellen. Sok esetben működik. A felkészülés egyetlen jól ismert mondatból áll. Fogadd meg ezt a tanácsot és lényegesen javulnak az esélyeid:

Sose nyomjá’ full kretént!

Már általános iskolában sem értettem, hogy miért kell feleslegesen visszadumálni a tanárnak, amikor őt úgysem érinti meg a dolog. Viszont mosolyogva ad majd neked egyest és nem fog segíteni, ha valamit nem értesz. Adott egy ember, aki jobb nálad és nem akar ártani neked. Ennek ellenére gyökér vagy vele. Persze, hogy szanaszét szivat. Én is azt csinálnám a helyében.

Összefoglalás:

A cikksorozat 1. része arról szólt, hogyan kell jól tanulni és miért kell tanulni? Ez a fejezet a tanulás kezdete előtti gondolatokról szólt elsősorban.

A 2. részben arról írtam, hol a legjobb tanulni és milyen az ideális tanulási környezet.

A 3. rész már a tényleges tanulási technikákról szólt. A hogyan kell jó jegyzetet írni fejezet után egy fejezet szólt a működő tanulási technikákról. Beszéltem a jegyzetek írásáról és arról, hogyan kell tételt kidolgozni.

A 4. rész a szóbeli felkészülés tippekről szólt.

Az 5 részes sorozat pedig az előző négy részt egészíti ki.

Ahogyan az elején kihangsúlyoztam, nekem ezek a dolgok működnek és hosszú évek tapasztalata alapján gyűjtöttem össze őket. Remélem, hogy hasznát vetted egy-két tanácsnak és eredményesebb lesz a tanulással töltött időd.

Oszd meg az infókat a barátaiddal és írd meg nekem, amikor a tanulási tippek hatására elkezdenek javulni az eredményeid.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
 •  
 •  
 •   
 •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?