Munka és magánélet egyensúlya?

Hogyan lehet összeegyeztetni a munkát és a magánéletet? Mire kell odafigyelni, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt a munka és a magánélet között? Létezik-e a work-life balance egyáltalán? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ ebben az összefoglaló bejegyzésben, avagy a munka és a magánélet egyensúlya.

Néhány hete az egyik ismerősöm kíváncsi volt a véleményemre a munka és a magánélet kapcsolatáról. Szeretett volna egy cikket olvasni a témában, amelyet nem HR szakemberek írnak, hanem egy külsős, független személy. Bevallom, ez a bejegyzés több hetes gondolkodást és előkészítést igényelt. Sokat rövidítettem rajta, a lényegre akartam szorítkozni. Nézzük meg, hogy mire jutottam!

otthoni iroda

Hogyan lehet összeegyeztetni a munkát és a magánéletet?

Dolgoztam már mezőgazdaságban, iparban és szolgáltatások területén is. (A diákmunka pont arra jó, hogy mindent kipróbáljunk)

Voltam tucatnyi fizikai és szellemi munkahelyen diákmunkásként, részmunkaidősként és teljes munkaidőben, irodai és műszakos munkarendben egyaránt. Kisvállalkozásnál és multinacionális cégnél. Úgy gondolom, hogy addig kell mindent kipróbálni, ameddig nincs tétje, azaz fiatalon.

Mire jutottam? Arra, hogy nem a munkatapasztalat és a munkakör dönt az ideális munka-magánélet egyensúlyáról, hanem Te magad.

A munka-magánélet egyensúly témában népszerű az a megközelítés, hogy válassz olyan munkát, amelyet szeretsz és akkor a munkát szórakozásnak fogod fel. Ugye, hogy milyen logikusnak tűnik?

Pedig ez egy hibás hozzáállás, ami végeredményben maximum elégedetté tesz a munkáddal, de boldog nem leszel tőle.

A pillanatnyi elégedettség pedig abban a kényelmes helyzetben tart, amelyben a jó munkahely miatt vállalod az általános boldogtalanságot, hiszen “legalább a munkám jó”.

Sokáig én is az álommunkát kerestem. Nagyon sok területbe beleástam magam és sikerült is találnom olyan munkaköröket, amelyek az én képességeimre vannak tervezve. Felelősségvágy, szabad döntési lehetőségek, szervezés, analitikus gondolkodásmódom kihasználása, rugalmasság. Iparágtól és pozíciótól függetlenül mindenki találhat számára megfelelő állást.

De mit szólsz, ha azt mondom, hogy ettől még nem leszel boldog? Mert kell a jó munkahely, de a boldogságot ez nem fogja meghozni neked.

Nem leszel kiegyensúlyozott.

lány távmunka közbe

Miért nem leszel boldog az álommunkától?

Tavaly novemberben egy hírlevelet olvastam az egyik általam követett életvezetési tanácsadótól. Pontosan nem emlékszem a szavaira, de azt megjegyeztem, hogy ne keresd az álommunkát. Keresd helyette az álom életmódot! Ezen érdemes elgondolkodni.

Képzeld el, hogy milyen életet akarsz élni. Milyen céljaid vannak az életben? Mit szeretnél elérni? Boldog család? Elegendő szabadidő? Utazás? Nagy autó, nagy ház? Milyen munka lesz a segítségedre abban, hogy ezeket megvalósíthasd?

Amikor a hírlevelet olvastam, akkor elgondolkodtam mélyebben a kérdésen. Ez egy egészen más megközelítés, amely nem a munkát helyezi előtérbe, hanem a valódi boldogságot, ami végsősoron az igazi sikert jelenti. Ha van egy olyan életmód, amely boldoggá tesz, akkor sokkal könnyebb lesz megtalálnod azt a munkát, amelyben jól érzed magad.

Az egyik megközelítés szerint a munka kötelező rossz. Zavard le, húzd el a csíkot haza és örülj, hogy van munkád. Ez a munkát, mint büntetést mutatja be. Nem élvezed a munkád és az állandó stressz miatt ezt hazaviszed.

Azután van egy másik, az előzőnél több örömet nyújtó hozzáállás. Keresd meg az álommunkát és jó lesz az életed, mert szeretni fogsz bejárni dolgozni. Ez az előzőnél sokkal emberközelibb hozzáállás, azonban még mindig nem téged helyez előtérbe, hanem magát a munkavégzést.

Majd itt van a harmadik megközelítés, ami a mai Z generáció számára már természetes. Találd ki, hogy milyen életet akarsz. Keresd meg az álom életmódot és keress olyan munkakört, amely segít ezt megélni. Ez a hozzáállás Téged helyez előtérbe és emelett a munkát is élvezni fogod. Végső soron ez a munkavállalónak és a munkáltatónak is kifizetődőbb.

Ha ebből a hozzáállásból közelíted meg a kérdést, akkor már nincs is értelme munka-magánélet egyensúlyról beszélni, hiszen a munkád minden perce beleillik az életstílusodba, lényegében nem kell egyensúlyoznod.

Több pénzre van szükséged a vágyott élet eléréséhez? Dolgozz többet, de ne keményen, hanem okosan!

Sokat akarsz utazni a világban? Dolgozz olyan helyen, ahol ezért fizetnek.

Tanulni akarsz iskola mellett? Vállalj kötetlen munkákat vagy keress olyan iskolát, ami a te időbeosztásodnak megfelelő.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindent felejts el, ami a karrierépítésről szól és a jó munkahelyről. Sőt! Ahhoz, hogy elérd a vágyott életmódot, nagyon fontos a tudatos karrierépítés és az önfejlesztés. Nagyon fontos, hogy jó szakember legyél.

Mi a tanulság?

Igazítsd a munkát az életedhez, ne az életed a munkához! Keresd meg azt az életmódot, ami téged boldoggá tesz és keress olyan munkaköröket, amelyekben úgy élhetsz, ahogy szeretnél. Ezután pedig kezdj el abban az irányban tanulni, fejlődni, karriert és kapcsolatokat építeni.

Ha sikerül így hozzáállnod, akkor a munka és a magánélet egyensúlya pont úgy alakul majd, ahogyan Te szeretnéd.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?