Paint 3D, Surface és produktivitás a Microsoft székházban.

Két nappal ezelőtt, szerdán volt szerencsém a Microsoft magyarországi székházából nézni a New York-i élő közvetítést, melyben a következő időszakban bemutatásra kerülő újdonságokat mutatta be a Microsoft. Ez a cikk egy összefoglalás az eseményen bemutatott újdonságokról.

Az elején Terry Myerson, a vállalat Windowsért és eszközökért felelős alelnöke beszélt, aki bemutatta a Microsoft célját:

Képessé tenni minden embert és minden szervezetet a Földön, hogy többre legyen képes.

Ezzel azért nehezen lehet egyet nem érteni.

 

Jön a 3D. Mindenben. Mindenhol. Mindenkinek.

A jövő az alkotóké. Mindannyian alkotók vagyunk. ( Legalábbis elég sokan. – A szerk. ) 

Ennek a szellemében jelentette be az első újdonságot, ami 2017 elején jön ki: Windows 10 Creators Update.

A Microsoft a 3D-ben látja a jövőt. A 3D tervezés jelenleg egy szűk szakmai réteg “szórakozása”, de az olyan szoftverekkel, mint a most bemutatott Paint 3D ez bekerül a mindennapi felhasználók kezébe is. Példaként mobiltelefonnal körbejártak egy homokvárat, amelyről a telefon 3D képet rajzolt. Ezután ezt a képet – ami 3D kép, tehát valójában nem is kép, inkább egy ún. modell – használta az új Paint alkalmazásban, amelyben kedvünkre körbejárhatjuk és formálhatjuk az alakzatokat és – természetesen – felhasználhatjuk hagyományos képeinket is. A 3D-ben elkészült modelleket ezután megoszthatjuk a közösségi oldalakon vagy megrendelhetjük őket kinyomtatva. Vagy, kinyomtathatjuk saját magunknak. Az egyik nagyáruházban két hete láttam éppen otthoni 3D nyomtatót…

Akárhogyan is, a 3D szerkesztők felhasználása nem merül ki a rajzolgatásban és abban, hogy a gyerekünk saját magának fog játékokat gyártani néhány év múlva. A 3D beépül a Powerpoint diákba is, ami számomra egyszerűen lenyűgöző volt. Szép kis vizuális orgiát lehet majd összehozni egy-egy prezentációra. 27:05-től keresd a videóban.

A 3D nem merül ki ennyiben, mert volt egy kis Hololens bemutató is, amelynek a kiterjesztett valóság az alapja. A virtuális valóság és a kiterjesztett valóság között az a különbség, hogy a kiterjesztett valóság a fizikai életünkbe csempészi bele a virtuális dolgokat – lásd Hololens videó – míg a virtuális valóság minket tesz bele egy virtuális világba. Sorry, de nekem ez a virtuális valóság téma soha nem jött be, teljesen értelmetlennek tartok még egy kütyüt, ami a valóságból akar kivinni. Viszont a kiterjesztett valóság egyértelműen képes megtöbbszörözni az ember idejét és produktivitását. Ez egy valódi és hasznos újítás. Technikai oldalról még azt kell tudni, hogy a kiterjesztett valósághoz sokkal erősebb teljesítményű gépekre van szükség, mint a virtuális valóság számításához. Na mindegy, térjünk vissza a közvetítéshez.

Gondolj bele abba, hogy van-e egyáltalán olyan vállalkozás vagy üzlet a világon, ahol a 3D és/vagy a kiterjesztett valóság nem képes növelni a produktivitást?

Én belegondoltam és…úristen, végeláthatatlan lehetőségek vannak a kiterjesztett valóságban. Kezdve azzal, hogy bárhol, bármikor veled lehet az irodád és nem kell hozzá 1-2-3 vagy annál is több monitor, egészen addig, hogy nagyvállalati menedzserként sétálsz a bolygón, rázoomolsz 1-1 területre és valós időben, vizuálisan látod a statisztikákat a vállalat tevékenységéről, miközben éppen a vállalat másik 30 vezetője is látja ugyanezt. Megvitatjátok a fontos döntéseket. A golfpályán játék közben.

Vagy éppen földmozgásokról nézhetsz egész bolygóra kiterjedő képeket. Vagy…bármiről, lényegében. 4 perc gondolkodás után meghalt az agyam tőle, annyi minden jutott az eszembe, amire ezt lehet használni.

 

Apró újítások

Gamerek számára hasznos információ, hogy a Windowsban benne lesz a lehetőség az élő közvetítésre. Bárki élőben tudja közvetíteni a saját játékmenetét.

Apró, de hasznos újítás, hogy kitehetjük a tálcára a legfontosabb ismerőseinket és így 1 kattintásra lesznek tőlünk, ha írni akarunk nekik vagy hívni akarjuk őket.

 

Amit mindenki várt…

Surface Book i7

Az új Surface Book izmosabb hardver kapott és 16 órás üzemidőt. Amikor ezt kimondták én visszagondoltam arra, amikor néhány éve még a 4 órás üzemidővel rendelkező laptopok – köztük az enyém – sztárnak számítottak. S az aksijuk nehezebb volt, mint maga a gép.

Természetesen a Surface Book i7 kijelzője teljesen külön is képes működni a billentyűzettől, akár érintéssel, akár tollal használjuk. Apropó, érintés. A Microsoft nagyon ebben az irányban indult el. Én kifejezetten örülök ennek, mert számomra az informatika nem a játékról szól. Az egy mellékág. A lényeg a produktivitás növelésében van és az érintésérzékeny monitorok ebbe az irányba mutatnak. Eddig vagy tollat használtál vagy billentyűzetet ( számítógépet). Most a kettőt együtt használod meg ujjal is belenyúlkálsz, ha gyorsan akarsz navigálni.

 

 

A Surface Studio

A legújabb termék. 28 colos monitor, lábazatba épített, brutálisan erős számítógép, extra vékony kivitelezés és 4K felbontásnál is szebb képminőség.

Amikor megnéztük a videót róla néhány percig mindenkiben elakadt a lélegzet a teremben.

 

Surface Dialer

Ez a kis kütyü, amit a Surface Studio videóban láthattok egy kiegészítő az összes Surface termékhez, mellyel különböző funkciókat tudunk azonnal elérni. Például megjeleníti a színskálát rajzoláskor és a csavargatására az árnyalatokat változtatja. Okos ötlet, hogy a sokszor munka közben pihenő kezet is tudjuk használni, ezáltal nem korlátozódik pusztán a tollra/egérre a számítógép használata. Produktivitás, ugyebár.

 

Összefoglalás

Soha nem voltam és nem is leszek márkafüggő. Nekem nincsenek kedvenc márkáim. Kinőttem ebből. Nekem kedvenc termékeim vannak és kedvenc megoldásaim.

Tetszik az iránya a Microsoftnak. Nem a szórakozásra hegyezi ki a hangsúlyt, hanem azzá teszi a számítógépet, amire való: produktív eszközzé. Ezt pedig a végletekig fokozza az egymással kitűnően együttműködő szoftvereivel. A felhasználóra hagyja, hogy eldöntse miben éli ki a produktivitását. Játékban, munkában, művészetekben vagy valami másban? Nem számít, mindenhez találsz eszközt.

 

Személyes benyomások

Azért voltak pillanatok, amikor az állam leesett. Viszont, amikor a homokvár 3D vázából mindenféle textúra színezés nélkül azonnal homokvár lett, az azért erős volt.

Na és említsük meg azt az apróságot, ami mellett nem értem, hogy a nagy hardvergyártók hogy a fenében tudtak elmenni. Mióta élek azt látom, hogy az emberek többségénél meghatározó a cuccainak a kinézete. Mégis, sok-sok éven keresztül ez egyetlen cégen kívül senkit nem érdekelt. Tényleg olyan rettentően kemény munka egy letisztult, elegáns kinézetű eszközt alkotni a fekete műanyag helyett? S éveken keresztül egyetlen igazgatónak sem jutott eszébe, hogy akkor most az olcsó kategóriás termékeket is fullos kinézetűre csinálja meg, ezzel elcsábítva az akkor még vacak külsejű termékeket készítő gyártóktól az olcsóbb termékeket keresőket? Ez már örök talány marad. Szerencsére az elmúlt 1-2 évben kezdtek el foglalkozni ezzel más gyártók is. A laptopok között egyre több menő kinézetű bukkan fel a középkategóriás termékek között is

A most bemutatott Surface Book és Surface Studio mondjuk messze nem középkategóriás, de dizájn szempontjából is egyértelműen élvonalbeli.

Szerintem a Surface Studio nagyon menő cucc, de…nem hordozható. Abszolút célszerszám. De nem az én céljaimra. Az én szívemet a Surface Book i7 + és egy 100 centi feletti érintésérzékeny monitor kapcsolata jobban megdobogtatja. Szeretem magammal vinni az eszközeimet. Szeretek ott dolgozni, ahol éppen sikerül vagy ahol én akarok. Ne legyek sem időhöz, sem helyhez kötve – ha nem kívánja meg a feladat.

Microsoft 2016.10.26 Event teljes videó:

Bónusz zene:

 

Te mit gondolsz? Neked melyik termék tetszik a legjobban?


Írj, oszd meg az ismerőseiddel.
Köszönöm, hogy olvasod a blogomat. nyomj egy LIKE-ot, ha szeretnél a továbbiakban is jó bejegyzéseket olvasni.

Képek: mashable.com, thenextweb.com, microsoft.com, engadget.net

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?