Könyv: SQL lekérdezések földi halandóknak |John L. Viescas, Michael J. Hernandez | Vélemény

Az SQL lekérdezések földi halandóknak egészen pontosan azt kinálja, amit a címben mutat.  Azoknak ajánlott ezt a könyvet elolvasni – és a gyakorlatokat elvégezni – akiknek szükségük van az SQL nyelv használatára.

Az SQL nyelv földi halandóknak című könyv nagyon egyszerű parancsokkal indít, majd egyre bonyolultabb lekérdezések felé veszi az irányt. Minden fejezet logikusan épül fel és az összes fejezet végén találunk több tucatnyi megoldott példát és kapunk mellé még ugyanennyi megoldható feladatot.

A könyvhöz jár CD melléklet is, amelyen 5 darab, különböző témájú adatbázist kapunk.

A gyakorló fájlok különböző típusú SQL adatbázis kezelő programhoz tartozó formátumokban (Access, SQL Server, MySQL stb.) vannak, melyeken a példáknál és a megoldandó feladatoknál használhatunk.

Descartes szorzat a gyakorlatban

Bónuszként egy újabb dolog, aminek megértettem a gyakorlati hasznát a könyv segítségével, ez pedig a Descartes-szorzat. Ez egy olyan dolog, amit megtanulsz egyetemen, de azt nem tanítják, hogy milyen alkalmazásai vannak a valós életben. Íme, egy gyakorlati haszna, egyben részlet a könyvből.

“Az adatbázis-kezelő rendszernek ahhoz, hogy megoldja a JOIN-t, az első tábla minden sorát logikailag össze kell kapcsolnia a második tábla minden sorával. (Ezt az összekapcsolást, amelyben egy tábla minden sora összekapcsolódik egy másik tábla minden sorával, Descartes-szorzatnak nevezik.)”

Az könyv legszárazabb részét idéztem. Látható, hogy egyáltalán nem vészes és könnyen érthető.

A könyvben található anyagok megtanulása és a gyakorlati feladatok megoldása stabil alapot tud nyújtani az SQL nyelv használatában.

Egyszerű, fokozatosan nehezedő, valódi életből vett példákon keresztül mutatja be az adatbázisok kezeléséhez szükséges SQL parancsokat úgy, hogy egy általános iskolás is könnyedén megértené a könyvből.

sql-lekerdezesek-foldi-halandoknak-velemeny

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?