Tanulj többet tíz perc alatt!

Van egy bevált módszerem azokra a napokra, amikor nem érek rá tanulni, de muszáj. Tehát mindig. 🙂 Ezt a tíz perces tanulásnak neveztem el. Kiváló  hatékonyságnövelő technika és megkönnyíti a tanulást.

Hogyan kezdtem el gyorsan, rövid idő alatt tanulni?

Az egész néhány éve pattant ki a fejemből, amikor nyelvvizsgára készültem munka mellett. Mission Impossible volt a javából, mert az utazással és átszállásokkal együtt 12 óra volt a munkaidő. Akkor már láttam, hogy vagy éjszakázom és öregszem fél év alatt három évet, vagy kitalálok valami értelmesebb módszert a tanulásra. Ekkor alakult ki ez a tíz perces tanulás, amit azóta is használok. Akkor jutott először az eszembe, amikor munkába mentem reggel és az átszállások miatt volt minden egyes napon egy óra várakozási időm. Ilyenkor általában az ember zenét hallgat, sétál a városban, bevásárol vagy egyéb halasztható dolgokat csinál. Mondjuk álldogál egy helyben és nézegeti a forgalmat és a többi embert. Azért ezt elég sokan csinálják.

I-DŐ-PO-CSÉ-KO-LÁS.

Ekkor ugrott be az egyik kómás reggelen, hogy ezeket az egy órákat ki kell használnom, úgyhogy fogtam a hanganyagokat és feltöltöttem a telefonomra. Kinyomtattam a tankönyveket és a feladatokat. Másnap vittem őket magammal és reggel a megállóban elővettem a feladatokat és elkezdtem őket megoldani, olvastam az anyagokat és memorizáltam őket. Az egész buszmegálló engem nézett. Valószínűleg megzavartam az egyhangú bámulásukat az új szokásommal és az ismerőseim sem örültek neki, amikor a fluff talk helyett inkább tanultam. Nekem céljaim voltak és el akartam őket érni. Le akartam vizsgázni, nem értem rá beszélgetni a semmiről, mert valljuk be, amikor egész nap a munkahelyeden vagy, akkor nem túl sok értelmes új infót tudsz magadba szívni.

Ettől már csak egyetlen lépésre volt a következő szint: Amikor csak 10 percet kellett várnom, ugyanígy kihasználtam az időmet és abban a tíz percben is elővettem a tananyagot. Ha nagyon hideg volt, akkor maradtak a hanganyagok. Lassan, de biztosan haladtam előre a tanulással és egyre több alkalommal kezdtem el tanulni azokban az időpontokban, amikor az átlag egyébként áll a megállóban és bámul kifele a fejéből.

Végül sikerült a vizsgám, nem is akármilyen eredménnyel és ez igazolta a tíz perces tanulás módszerét. Ezután továbbfejlesztettem a technikát és elkezdtem tudatosan figyelni az üresjáratokat a napomban. Várakozás a buszra. Buszozás. Séta a boltba. Séta a boltból haza. Várakozás az ügyintézésre a hivatalokban. Ebédszünetek. Mindenféle szünetek…

Kiterjesztettem ezt nem csak a tanulásra, hanem a munkára és a mindennapjaim szervezésére is. Hanganyagokat minden helyzetben lehet hallgatni, youtube videók és podcastok szinte korlátlan számban állnak a rendelkezésre. Ha egy helyben állok, akkor a hanganyagokon kívül ott vannak a videók, előadások, weboldalak és természetesen: A könyvek.

Gondolj bele, hogy mennyi időt töltesz semmittevéssel miközben van egy csomó dolgod? A buszra vagy vonatra várva, illetve a buszon és a vonaton rengeteg idő elmegy a céltalan bámulással és várakozással. Hasznosan töltöd ezt az időt? Mert én igen és ajánlom, hogy te is tegyél így!

Rengeteg időt lehet ezzel a módszerrel spórolni. Lehet tanulni két előadás között az egyetem előtti parkban, lehet tanulni ebédszünetben a munkahelyeden ahelyett, hogy hülyeségekről beszélgetsz a többiekkel. Ha céljaid vannak, akkor tegyél értük!

Nem beszélve arról az időről, ami alatt ülsz a buszon. Ugyanez vonatkozik a helyi járatokra is, nem csak hosszútávú utakra. Ugyanannyi ideig tart elővenni a jegyzeteidet, mint a Facebookot elindítani. Ha csak naponta négyszer utazol tíz percet a busszal, az a várakozási időkkel együtt azt jelenti, hogy körülbelül egy órát pocsékolsz el az életedből naponta. Ez 70 éves életkort számolva, amiben 15 éves korodtól aktívan vannak teendőid és konkrét céljaid azt jelenti, hogy az egész életedből legalább 2 évet és 4 hónapot aktívan azzal töltesz el, hogy állsz a buszon vagy a megállóban és bámulsz ki a fejedből. S akkor gondolj bele, hogy tényleg csak 40 percet utazol-e egy napon? Nem hiszem.

Ki engedheti meg magának, hogy éveket pazaroljon el az életéből?

Egy óra alatt már simán megtanulsz dolgokat. Ha ezt az időt hasznosan töltöd, akkor egy órával több időd marad másra mindennap.

De kiterjesztheted ezt a munkára is. Én előszeretettel nyomkodom a telefonomat a buszmegállóban. Ilyenkor elintézem az emailjeimet, megnézem a naptáramat és a teendőimet a Onenote alkalmazásban, esetleg elolvasom a híreket.

Az elején nehéz lesz hozzászoknod és emlékeztetned magad arra, hogy vedd elő azt, amivel foglalkozni akarsz, de nem lehetetlen. Az agyad hamarosan rá fog állni, hogy random időpontokban kell új információkat magába szívnia. Meg fogsz lepődni, hogy a mai világban, amikor a böngészés és az internet használata kőkeményen darabokra szedi az agyadat és a koncentrációdat, akkor mennyire hálás lesz azért, hogy úgy tud tanulni, ahogy egyébként működik (az oktatási rendszeren kívül):

Az információt értelmes részekre szedve, mindig csak egy kicsit befogadva, de azt nagyon intenzíven. Még lehet, hogy élvezni is fogod, hogy a napi teendőidet nem kell felrúgnod azért, hogy leülj tanulni.

A tíz perces tanulás egyetlen hátulütője, hogy kizárólag elméleti anyagokra használható, de arra tökéletes.

Minden egyes alkalommal, amikor van tíz percem, akkor előveszem az éppen aktuális teendőmet – könyvolvasás, tanulás, hanganyagok – és elkezdek azzal foglalkozni. Meghagyom az időpocsékolást másoknak.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?