a-legjobb-informatikai-allasok-2017

TOP10 informatikai állások 2017-ben

Milyen tulajdonságokra és képességekre van szükségük a mai fiataloknak, hogy képesek legyenek a jövőben szép karriert építeni? Milyen informatikai végzettségekkel lehet a legjobban keresni 2017-ben? Rangsor az Egyesült Államok legkeresettebb IT szakembereiről, amely magas átfedésben van a hazai IT lehetőségekkel.

A U.S. News & World Report idén is összegyűjtötte a legmenőbb és legjobban fizetett munkaköröket. Most ezt a listát fogom áttekinteni, kihangsúlyozva, hogy ezek amerikai adatok – ami nem jelenti azt, hogy Magyarországon nincs jelentőségük, hiszen ami ott van, az itt lesz néhány év múlva (vagy már itt is létezik).

Az idézett oldal szerint ezek a TOP 10 legjobb munkák 2017-ben:

TOP 10 legjobb állás az informatikában 2017-ben

Minden munkakörnél néhány mondatos bevezető található, mely általános képet ad a munkakörről, de nem fedi le a teljes munkakört részleteiben. Ezenkívül néhány tulajdonságot kiemelek, mint a munka-magánélet egyensúly, a munkahelyi stressz mértéke, lehetőség az előlépésre és az amerikai munkanélküliségi ráta.

 

IT-allasok-magyarorszag-tablet

 

 #1 Informatikai rendszerelemző (Computer System Analyst)

Az IT rendszerelemző a technológia és az üzleti világ határán dolgozik. A legfontosabb megérteniük az ügyfelek üzletét, akár kisvállalkozásról, akár egy nagyvállalatról van szó. Ezután meg kell érteniük, hogyan használhatná az adott vállalat a technológiát. Az elemzőknek ezután meg kell találniuk a legjobb technológiákat, amelyekkel a létező üzletet költséghatékonyabban és/vagy hatékonyabban működtethetik.

De nem itt nem ér véget a munkájuk. Ezután költség és megtérülési vizsgálatot kell készítenie a fejlesztésről. Ezután felügyelnie kell az új rendszer kiépítését és a tesztelés után betanítani az alkalmazottakat, ha pedig hibák merülnek fel, akkor koordinálni a fejlesztők és az ügyfelek közötti munkát. A számítógépes rendszerelemzők munkájára egyre nagyobb szükség lesz a jövőben.

Munka-magánélet egyensúly: Átlagos
Munkahelyi stressz mértéke: Átlagos
Lehetőség az előlépésre: Átlagos
Amerikai munkanélküliségi ráta: 2.4%

 

#2 Szoftverfejlesztő (Software developer)

A szoftverfejlesztők találják ki a programokat, amelyek a mindennapokban használunk. A szoftverfejlesztőknek a kreativitás és a technikai felkészültség a legfontosabb képességei. Új kódot írnak, mások kódjait fejlesztik tovább, hibákat keresnek. Ez a munka extrém koncentrációt és rengeteg megszakítás nélküli munkát igényel. A fejlesztők általában született problémamegoldók, erős analitikai képességekkel.

Munka-magánélet egyensúly: Átlag feletti
Munkahelyi stressz mértéke: Átlagos
Lehetőség az előlépésre: Átlagos
Amerikai munkanélküliségi ráta: 2.0%

 

#3 IT menedzser (IT manager)

Az IT menedzserek azok az emberek, akik segítenek a szervezeteknek eligazodni az állandóan változó technológiai környezetben. Meghatározzák és elkészítik a szervezet informatikai stratégiáját. Ezek az emberek olyan technológiához értő szakemberek, akiket többet láthatsz a meeting helyiségekben, mint a szerverszobában. Kapcsolatot tartanak a felsővezetéssel, megtervezik a frissítéseket, gyártókkal tárgyal a szolgáltatások feltételeiről vagy újabb szoftverek és hardverek beszerzését intézi. Képesnek kell lennie megérteni a különböző szakembereket, átlátni az informatikai folyamatokat az IT biztonságtól a szoftverfrissítésig. Ha jól végzi a munkáját, akkor a legtöbb alkalmazott soha nem fogja észrevenni, hogy elvégzett egy feladatot. Ha az utóbbi hónapokban nem omlott össze a rendszer és nem kaptál SPAM emaileket a munkahelyi fiókodban, akkor ezt egy IT menedzsernek köszönheted.

Munka-magánélet egyensúly: Átlag alatti
Munkahelyi stressz mértéke: Magas
Lehetőség az előlépésre: Átlag feletti
Amerikai munkanélküliségi ráta: 1.9%

 

monitor-1307227_640

 

#4 Webfejlesztő (Web developer)

A barátaid egy új weboldalt ajánlanak és te rákattintasz a linkre. Alig kattintottál rá a linkre, máris megjelent a weboldal hibátlanul. Még akkor is tudod, hová kattints, ha soha nem jártál az oldalon. A keresés funkció is tökéletesen működik. Ezeket mind egy (vagy több) webfejlesztőnek köszönheted.

Beszélnek az ügyféllel, felmérik az igényeit. Ezután a web designerek megtervezik az oldalt, a webfejlesztő pedig megírja a kódot, hozzáadja az animációkat, hibákat keres és megoldja őket, bemutatja az ügyfélnek és elfogadás után feltölti azt egy webszerverre. A legtöbb cég a weboldal kinézetének tervezését (Frontend) és a funkciókat (Backend) programozását külön emberekre bízza.

Munka-magánélet egyensúly: Magas, könnyen otthonról végezhető munka
Munkahelyi stressz mértéke: Átlag alatti
Lehetőség az előlépésre: Átlag feletti
Amerikai munkanélküliségi ráta: 3.6%

 

#5 Számítógépes-hálózat építő (Computer Network architect)

Terveznek, kiépítenek és üzemeltetnek különböző adatokkal dolgozó, egymással kommunikáló hálózatokat a kisebb, helyi hálózatoktól egészen az óriási felhő infrastruktúrákig. Ezeknek a szakembereknek nem csak a hálózatokhoz kell érteniük, üzleti érzékre is szükségük van. Az előirányzott költségvetésbe be kell tervezniük a hálózatok kiépítésének költségeit és a hozzájuk szükséges csapat költségeit.

Munka-magánélet egyensúly: Átlag alatti
Munkahelyi stressz mértéke: Átlag feletti
Lehetőség az előlépésre: Átlag feletti
Amerikai munkanélküliségi ráta: 0.6%

 

#6 Adatbázis adminisztrátor (Database administrator)

Az egyre növekvő adathalmazt, ami az internetről, a telefonokról, az alkalmazásokból és a számítógépekból jön tárolni és védeni kell. Az adatbázis adminisztrátorok elsődleges felelőssége ezen adatok védelme, megőrzése. Adatbázisokat terveznek és készítenek a cég szükségletei alapján. Finomhangolják a frissítéseket és tesztelik az adatábázisok változásait. Ehhez a munkához szenvedély problémamegoldónak kell lenni és képesnek kell lenni kommunikálni a fejlesztőkkel és az üzleti részlegekkel egyaránt. Az adatbázis adminisztrátorok több, mint 50%-a heti 40 óránál is többet dolgozik.

Munka-magánélet egyensúly: Átlagos
Munkahelyi stressz mértéke: Átlag feletti
Lehetőség az előlépésre: Átlag feletti
Amerikai munkanélküliségi ráta: 1.0%

 

computer-1591018_640

 

#7 Informatikai biztonsági elemző ( Information Security Analyst)

Ők a biztonsági őrei az információs rendszereknek. Megtervezik és végrehajtják a biztonsági intézkedéseket a szervezet számítógépes rendszereinek és hálózatának védelme érdekében.

Megelőzik, figyelik és válaszolnak az esetleges kibertámadásokra, amelyek egyre gyakoribbak.

Munka-magánélet egyensúly: Átlag alatti
Munkahelyi stressz mértéke: Átlag feletti
Lehetőség az előlépésre: Átlag feletti
Amerikai munkanélküliségi ráta: 3.9%

 

#8 Informatikai ügyfélszolgálatos (Computer Support Specialist)

Mindenkivel előfordult már, hogy nem tudott bejelentkezni a rendszerbe vagy több, mint egy órás harc után feladta az otthoni hálózat beállítását. amikor felhívjuk a supportot, akkor ezek a szakemberek vannak a vonal másik végén. Ezek az emberek az egyetemi szobájuktól kezdve a hagyományos irodákon át az otthoni irodáig ezernyi helyről végezhetik a munkájukat. A legfőbb feladatuk, hogy megoldják az ügyfelek felmerülő problémáit távoli segítséggel, tanácsokat adjanak nekik a probléma megoldására vagy ha ezekre nincs lehetőség, akkor a megfelelő személyt értesítsék, aki majd helyben elvégzi a hibajavítást. Fontos a türelem, a segítőkészség és az ügyfélközpontúság.

Munka-magánélet egyensúly: Cégfüggő
Munkahelyi stressz mértéke: Átlagos
Lehetőség az előlépésre: Átlagos
Amerikai munkanélküliségi ráta: 3.7%

 

#9 Hálózati adminisztrátor (Computer Systems Administrator)

A számítógépes adminisztrátorok dolga a szervezetek hálózatainak zavartalan működtetése és a kommunikációs vonalak működésének fenntartása, karbantartása. Ez a munka nem a gyengéknek való. Szerverleállások, össze-vissza tekeredő hálózati kábelek és általános hardveres és szoftveres meghibásodások teszik pörgőssé a napot. Hálózati hibák feltárása és megoldása, eszközök és szoftverek frissítése, alkalmazottak munkahelyi számítógépeinek adminisztrálása, karbantartása, frissítése, szerverek beállítása, karbantartása, javítása.

Munka-magánélet egyensúly: Átlagos
Munkahelyi stressz mértéke: Átlagos
Lehetőség az előlépésre: Átlag feletti
Amerikai munkanélküliségi ráta: 3.1%

 

#10 Programozó (Computer programmer)

A programozás egy állandóan változó, javában fejlődő ágazat. A programozók írják a kódokat, amelyek a programot jelentik a felhasználók számára. A programozó dönti el, hogy a számítógép mit csináljon. Általában a programozó munkája a szoftverfejlesztő vagy szoftvermérnök munkájának vége után kezdődik. A programozó feladata finomítani az ötletet és megoldani a problémákat, amelyek az elméleti terv programmá alakítása során felmerülnek. A programozás egy részletes munka, amely általában több programnyelv ismeretét igényli. A projektek változatosak, a munka stresszes, cserébe magas a fizetés.

Munka-magánélet egyensúly: Átlagos
Munkahelyi stressz mértéke: Átlag feletti
Lehetőség az előlépésre: Átlag feletti
Amerikai munkanélküliségi ráta: 3.5%

 

programozo-lanyok

Képek: careeranna.com; pixabay.com.

Vélemény

Engem meglepett, hogy a Big Data szektor kimaradt ebből a listából. Szerintem  a TOP 10 legkeresettebb IT szakmában helye van a Big Data szakembereknek.

Neked melyik munkakör tetszik a legjobban?


Tetszett a bejegyzés? Ha érdekelnek további bejegyzések a témában, akkor

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?