Trello projektmenedzsment és feladatkezelő

Trello – Projektmenedzsment és feladatkezelő

Előfordult már veled, hogy az asztalodon heverő papírcetlik közül azt sem tudtad, hogy mi hová tartozik? Nos, ezt a káoszt hivatott megelőzni már több ezer hasznos program, amelyek közül a Trello projektmenedzsment és feladatkezelő kiemelkedik. Egyszerűen nagyszerű.

Ha sok és egymástól különböző feladattal foglalkozol, akkor elkerülhetetlen azok rendszerezése, hogy ne veszítsd el az irányítást és ne szakadjon szét a fejed a teendők sokaságában.

A hagyományos megoldások kedvelői erre használják a határidőnaplót vagy a kicsi, kocka alakú, sárgaszínű post-it matricákat. Ismerős, ugye?

A digitális megoldásokat kedvelők pedig különböző alkalmazásokat használnak a feladataik rendszerezésére az egyszerű jegyzettől a mobilos projektmenedzsment alkalmazásokig.

Egy ilyen digitális megoldásról egy üzleti podcast hallgatása közben hallottam először. A beszélgetők a munkahelyi projektjeiket vezették a Trelloban.

Korábban már futólag hallottam róla, hogy fejlesztők is projektmenedzsment szoftverként használják, de akkor még elég volt a jelenlegi alkalmazás, amit jegyzetek készítésére használtam. Nem éreztem késztetést a váltásra.

A podcast hallgatása után pont volt egy kis időm. Már kezdtem elveszni a jegyzetfüzeteim kavalkádjában, ezért kíváncsiságból kipróbáltam a Trello-t. Először nem értettem a lényegét, hiszen ennél sokkal szabadabban kezelhető jegyzetfüzetet használtam. Túl kötött volt, de egyetlen tutorial videó elég volt hozzá, hogy megértsem a koncepciót és meggyőzzön a produktivitásra gyakorolt pozitív hatásról.

A Trello betöltési képernyője Windows 10 rendszeren

Mi az a Trello?

A Trello egy produktivitás növelését segítő alkalmazás.

A Trello magyar nyelvű weboldala szerint:

A Trello egyszerűen kezelhető, ingyenes, rugalmas és látványos megoldást kínál projektjeid kezelésére, és gyakorlatilag bármi más megszervezésére.

https://trello.com/hu/about

Egy nagyon egyszerűen kezelhető szoftver, ami mindenféle jegyzet készítésére és különböző projektek menedzselésére alkalmas.

Nem számít, hogy egy munkahelyi projekt folyamatait irányítod, egy teljes online marketing kampányt akarsz monitorozni vagy egy közös hétvégét szervezel a barátnőddel, a Trello segítségével a szervezés nevetségesen egyszerű lesz.

A Trello alkalmazásban vannak a táblák, a kártyákés benne a listaelemek, amelyekbe lehet különböző információkat írni. Lehet hozzájuk határidőket és jelöléseket kötni, ellenőrzőlistákat létrehozni és megosztani az egyes listaelemeket másokkal.

Trello produktivitás lista készítés minta
Trello mintalista. Forrás: https://bit.ly/2GEAvBv

Ha egyszer kipróbálod akkor meg fogsz lepődni, hogy mennyire praktikus és gondos tervezés eredménye ez az alkalmazás.

Mire jó a Trello? Példákkal

A Trello az üzleti és a magánéletben egyaránt hasznos projektmenedzsment és feladatkezelő program. Minden területen nagy segítséget nyújt, ahol különböző folyamatokat kell rendszerezned.

 • Teendőlista készítése
 • Blogbejegyzés ötletek összegyűjtése
 • Bevásárlólista készítése
 • Vakáció megszervezése
 • Scrum projekt menedzsment
 • Nyelvtanulás nyomonkövetése
 • Osztálylétszám nyilvántartás
 • Eseményszervezés
 • Marketingtervek készítése
 • Maratonfutás edzésterv és felkészülés naplózása

A listát lehetne ezer más, a produktivitás növelését célzó ötlettel bővíteni, de egyszerűbb, ha átkattintasz a Trello inspirációk oldalára és a te válogatsz a több ezer, előre elkészített tábla közül.

Megosztás

Az extrát mégsem önmagában a változatos használhatóság jelenti, hanem az, hogy bármilyen táblát és listát megoszthatsz más Trello felhasználókkal. Ők a te beállításaid alapján láthatják, írhatnak hozzászólást az egész táblához vagy listához. Természetesen ezt a jogot vissza is tudod vonni bármikor.

Például egy felmerülő probléma megoldására a cég különböző munkatársai írhatnak megoldási javaslatokat, mint egy fórumban. Sokkal kényelmesebb, mint emailt CC-zni ezerrel.

Az alkalmazás egyébként számos más, ismert szolgáltatásban van integrálva. Legutoljára a SEMrush oldalon vettem észre egy Website SEO Audit után, hogy elküldhető az eredmény Trelloba.

SEMrush és Trello integráció
SEMrush és Trello integráció (lásd jobbra)

Automatizálás – Power-upok

Az alkalmazás további nagy előnye, hogy a megfelelő szolgáltatások összekötésével rengeteg folyamat automatizálható.

A Trello power-up lényegében plugin. Az ingyenes verzióban egy táblához egyetlen power-up használható, a fizetősben nincs korlátozás.

Mire jók a power-upok? Például a Big Picture power-up segítségével az egész Trello táblát a projektmenedzsment alkalmazásokból jól ismert Gantt diagrammá alakíthatod.

Indíthatsz szavazást, összekötheted a Dropbox és a Google Drive fiókoddal vagy a Githubbal.

Nem akarok a mélyvízbe úszni, de például a Trello összekötése a Zapier alkalmazással még több ezernyi új automatizálási lehetőséget tartogat.

Ezekért érdemes Zapier alkalmazás funkcióit nézegetned.

Trello tábla 4 listával
Trello tábla 4 listával és listaelemekkel

Trello és Onenote szinkronizálása

Előfordult már veled is, hogy eszedbe jutott egy jó ötlet, felírtad a Onenote jegyzetfüzetedbe – abba, amelyiket éppen megnyitva hagytál utoljára – majd az idők során elveszett az ötlet a többi jegyzet között? Velem már történt ilyen, ezért elkezdtem a Onenote jegyzeteimet egy az egyben a Trelloba másolni.

Természetesen nem saját kézzel, hanem a Zapier segítségével, amit 14 napos próbaidőszakkal kipróbálhatsz.

A Trello és a Onenote szinkronizálása Zapier segítségével

Kösd össze a Onenote fiókod és a Trellot, hogy az új jegyzeteid automatikusan bekerüljenek kártyaként a választott táblába!

Összefoglalás: Trello vélemény

Mióta rátaláltam az alkalmazásra, azóta kulcsszerepet játszik a napjaim rendszerezésében.

A teendőim szépen, egymás után vannak benne rendszerezve és az ötleteim sem vesznek el.

Külön nyitottam egy Ötletdoboz nevű munkatáblát, ahová az általam kitalált, de időhiány miatt megvalósításra nem került ötletek kerülnek.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
 •  
 •  
 •   
 •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?