Windows 10 telepítés USB meghajtóról lépésről lépésre

A Windows 10 telepítés szerencsére fényévekkel egyszerűbb, mint a korábbi operációs rendszerek telepítése. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem ütközhetünk problémába, ezért most lépésről lépésre bemutatom a Windows 10 telepítését USB meghajtóról.

A Windows 10 hivatalos megjelenése nagy várakozással töltött el mindenkit. Az újságok pozitívan írtak róla, én pedig az egyetem és a Microsoft jóvoltából ingyenesen, legálisan használhatom az új rendszert.

Nem akarom sokáig húzni a Windows 10 telepítés útmutatót kezdőknek. Let’s go deep diving!

Windows 10 telepítés kezdőknek lépésről lépésre

1. A Windows 10 Pro letöltése után a Rufus nevű programmal készítettem egy Windows 10 telepítő pendriveot. Töltsd le a Rufust és használd az alábbi módon.

001_rufus_telepites_windows_10

2. A pendrive elkészült. Ezután újraindítottam a számítógépet és beállítottam a BIOS boot sorrendjében, hogy az USB legyen az elsődleges meghajtó.
Ez általában így néz ki:

001_1_USB-boot -bios-beallitas

3. Ha sikerült a BIOS beállítás, akkor ismételt újraindítás után nem a Windows rendszer indul el, hanem fekete háttéren, fehér betűkkel megjelenik a konzolon a “Press any key to boot from USB…” felirat. Nyomjunk meg egy billentyűt. Ekkor elindul a telepítés.

usb-clean-install-windows-10

4. Elindul a Windows 10 telepítés. Hamarosan felugrik a nyelv választó ablak, ahol a “Time and currency format” mezőt állítsuk át “Hungarian” értékre. Nekem automatikusan váltott billentyűzet kiosztást is (Keyboard and input method). Kattintsunk a “Next” gombra.

Windows 10 nyelvválasztás

5. A következő ablakban, a panel közepén az “Install now” gomb adja magát. Kattintsunk rá a telepítés folytatásához.

003_install

6. A következő ablakban meg kell adnunk a termékkulcsot. Írjuk be. Next.

7. A Szerződési Feltételek következnek. Olvassuk el! Ezután pipáljuk ki, hogy elfogadjuk a benne leírtakat. Next.

8. A következő ablakban ki kell választanunk, hogy a jelenlegi rendszert akarjuk-e frissíteni vagy egy ún. tiszta telepítést indítunk. Válasszuk a “Custom: Install Windows only (advanced)” lehetőséget.

A tiszta telepítés lényege, hogy az új Windows gyári beállításokkal települ a gépünkre. A telepítés előtt a meghajtót le kell formázni. Ekkor minden adat, beállítás és program törlődik. Az előző rendszer frissítése esetén néhány beállítást, programot és adatot megtarthatunk, ami néha érdekes hibákat eredményezhet. A korábbi Windowst használóknak a tiszta telepítés nem feltétlenül lehetséges, mivel a Windows 10-re frissítéskor nem kaptak termékkulcsot. Ebben a bejegyzésben a tiszta telepítést mutatom be.

004_want a new or an old version

9. A következő ablakban válasszuk ki, hogy melyik partícióra szeretnénk telepíteni a Windows 10 rendszerünket. Ennél a pontnál akadt egy kis problémám. Amikor a “Next” gombra kattintottam, egy figyelmeztetés jelent meg: “We couldn’t create a new partition or locate an existing one. For more information, see the Setup log files”.

Ajajj…

Windows 10 telepítés nem indul el pendriveról probléma – MEGOLDVA!

Semmi vész. Biztosan elrontottam valamit. – gondoltam magamban. Ez ugye nem jó játék, hiszen a régi Windows nincs a számítógépen, az új pedig nem akar működni. Na jó, vissza az alapokhoz.

Újra leformáztam a meghajtót és újraindítottam a telepítést. Semmmi változás. Okostelefon elő, Google, fórumok. “Szerencsére” már sokan találkoztak ezzel a hibával.

Az egyik legtöbb szavazatot kapott megoldás az, hogy a “Custom install” kiválasztása előtt néhány másodpercre húzzuk ki az USB meghajtót, majd dugjuk vissza és folytassuk a telepítést. Rendben van. Harmadjára is elindítottam a telepítőt, kihúztam a pendriveot, visszadugtam, meghajtó kiválasztása és…

működött!

Nem szenteltem több időt a hiba okának feltárására. Telepítsünk! “Next”.

005_format_c

10. A Windows 10 telepítése a jól ismert telepítő képernyővel folytatódik. Várjunk.

006_install_progress

11. Miután minden folyamat lefutott, a számítógép újraindul. Ezután a telepítő az adataink kezelésével és felhasználásával kapcsolatos alapértelmezetten bekapcsolt funkciókat írja le, melyet a “Customize settings” linkre kattintva megváltoztathatunk, vagy a “Use express settings” gombra kattintva fogadhatunk el.

27

12. A következő ablakban a rendszer megkérdezi, hogy kié ez a számítógép (Who owns this PC?). Privát számítógépnél válasszuk a “Home” lehetőséget.

13. Ha sikerült választani, a számítógép kéri a Microsoft fiókunk bejelentkezési adatait, majd ennek a hitelesítését. Ha a Microsoft fiók kétlépcsős azonosítása be van kapcsolva, akkor az ellenőrző kódunkra is szüksége lesz a telepítőnek. Jelentkezzünk be és kövessük az utasításokat.

MS-10

14. A telepítő felkínálja a lehetőséget, hogy PIN kódot adjunk meg a bejelentkezéshez. A PIN kód használata csökkenti a számítógép védelmét, ugyanakkor hasznos funkció, ha egyedül használjuk a gépet és gyorsabban szeretnénk belépni.

MS-6

15. A Windows 10 a telepítés végén még felkínálja, hogy a Microsoft fiókunkhoz kapcsolódó Onedriveot szinkronizáljuk az új rendszerünkkel. Ezt a saját belátásodra bízom. Én szinkronizáltam.

16. Bemutatkozik Cortana, a digitális személyi asszisztens, amit már mindenki epekedve vár Magyarországon és a fél világon.

MS-7

17. A telepítés végén még különböző színű hátterekkel, különböző feliratok olvashatóak néhány percig.
A rendszer ekkor véglegesíti a beállításokat. A feliratok a következőek lesznek:
– Hi 🙂
– We’re setting things up for you
– Taking care of a few things
– Getting your apps ready
– Let’s start.
Várjunk türelmesen.

18. Készen vagyunk. A Windows 10 operációs rendszer tiszta telepítése 23 perc  46 másodperc alatt készült el.

Windows-10

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg az ismerőseiddel! Szólj hozzá!
  •  
  •  
  •   
  •  

A szerzőről

A cikk szerzője online marketing és IT ismereteinek kombinálásával, egyedi látásmódjával segít vállalkozóknak és szervezeteknek bevételeik növelésében. Nem ismer lehetetlent, szereti a változatosságot. Szabadidejében kutyákkal játszik, sportol vagy a barátnőjével van.

Vélemény, hozzászólás?